شیوع وبا در غرب افغانستان؛ کمبود امکانات صحی و پنهانکاری طالبان
نابع معتبر صحی در غرب در افغانستان از شیوع بیماری کولرا یا وبا در این حوزه خبر میدهند.

منابع میگویند که موارد مشابه از بیماریای که در جنوب شیوع کرده، در ولایتهای بادغیس و فراه ثبت شده است.
یک منبع در شفاخانه ولایتی فراه که نخواست هویتاش فاش شود، گفت شماری از ساکنان ولسوالیهای مختلف این ولایت، به بیماری شبه کولرا مبتلا شده و برای تداوی به مرکز انتقال یافتهاند.
به گفته وی، این بیماران علایم کولرا را دارند؛ اما بهصورت رسمی شناسایی این بیماری تأیید نشده است. او در عین حال میگوید که «کیت» تشخیص بیماری کولرا نیز در دسترسی نیست.
همزمان منابع صحی در ولایت بادغیس نیز میگویند که موارد مشابه به بیماری کولرا در این ولایت شناسایی شده است.
یکی از پزشکان شفاخانه مرکزی بادغیس که نخواست هویتاش فاش شود، گفت که تنها در روستایی در حومه شهر قلعهنو، مرکز این ولایت ۱۰۰ نفر مبتلا به بیماری شبه کولرا شناسایی شدهاند. این پزشک نیز گفت که امکانات تشخیص کولرا در بادغیس در دسترس نیست.
در همین حال، منابع میگویند که بهدلیل فشار طالبان شیوع کولرا در غرب افغانستان تأیید نشده است.
به گفتهی منابع، طالبان نمیخواهند که شیوع بیماری رسانهای شود و به همین منظور گفتوگوی مسئولان صحی با رسانهها را ممنوع کردهاند.
مسئولان در مراکز درمانی و صحت عامه هرات هم از پاسخدهی به سوالات رسانهها خودداری میکنند.
با این حال، عبدالاحد نوری، رییس شفاخانه ولایت غور میگوید که در این ولایت تاکنون موارد مشکوک به کولرا در این ولایت دیده نشده است.
وی اما میافزاید که تدابیر ویژه برای مقابله با این مرض اتخاذ شده است.
این در حالی است که تا کنون نزدیک به پنج هزار نفر در جنوب افغانستان به کولرا مبتلا شدهاند. از این میان دستکم ۵۰ نفر تاکنون جان باختهاند.
در این زمینه آمار رسمی در دست نیست.
با این حال شماری از کارشناسان صجی در افغانستان طالبان را به دلیل ضعف در خدمات صحی، متهم به پنهانکاری دربارهی شیوع کولرا میکنند.
داکتر حمید محمدی که سابقه کار در شفاخانههای مختلف در هرات را دارد، میگوید: «بدون شک طالبان در بخشهای درمانی توانایی قابل ملاحظهای ندارند و کلورا نیازمند تدابیر ویژه صحی است.»
او میافزاید که اگر کولرا ناشی از وضعیت و شرایط محیطی در جنوب افغانستان شیوع کرده، طبیعی است که در ولایتهایی همچون فراه و بادغیس نیز گسترش خواهد یافت.
وی تصریح میکند هدف طالبان از پنهانسازی کولرا، پوشاندن ضعفهای مدیریتی شان است.
محمدی گفت که ادرات صحی در ولایتها به افراد غیرمتخصص واگذار شده و همین مسئله سبب شده که مقابله با همهگیری کولرا بهصورت درست انجام نشود.
شیوع وبا در شمال افغانستان؛ مرگ ۱۲ نفر در جوزجان
مسئولان صحی طالبان در جوزجان نیز میگویند که در پی شیوع بیماری «کولرا» یا وبا در این ولایت، تاکنون ۱۲ نفر جان باختهاند.
عبدالغنی صمیم، سرپرست صحت عامه طالبان در جوزجان امروز (چهارشنبه، ۲۹ سرطان) گفت که این افراد قبل از رسیدن به شفاخانه جان خود را از دست دادهاند.
او میگوید که تاکنون هفت هزار مورد ابتلا به «کولرا» در جوزجان ثبت شده است. به گفتهی او، هماکنون دو هزار و ۶۴۴ نفر از بیماران تحت مراقبت هستند.
داکتر خالص قادری، مسئول سرویلانس صحت عامه طالبان در جوزجان میگوید که این بیماری برای نخستینبار در روستای «جنگلاریغ» ولسوالی مردیان این ولایت شیوع کرده است.
قادری بر رعایت هشدارهای صحی توسط مردم تأکید دارد و میگوید که استفاده از آبهای آلوده، عدم رعایت حفظالصحه و بیتوجهی به تغذیه درست از عوامل عمدهی گسترش «کولرا» است.
در همین حال، سرپرست صحت عامه طالبان در جوزجان از کنترل این بیماری سخن میگوید و در عین حال خواستار کمکهای نهادهای کمکرسان میباشد.
اولینبار در ماه ثور از شیوع بیماری کولرا در زابل گزارش شد. در حال حاضر بیشترین بیماران در این ولایت شناسایی شده است.
«کولرا» یک نوع عفونت شدید روده است. فرد مریض با ابتلا به ویروس «ویبریو کولرا»، به اسهال و استفراغ شدید دچار میشود. عامل اصلی شیوع ویروس کولرا، آبهای نوشیدنی آلوده دانسته میشود.