رهبر روسیه که در جمع مقامهای امنیت ملی خود نزدیک به یک ساعت سخنرانی کرد، مدعی شد اوکراین تاریخ و سابقهای به عنوان یک کشور واقعی ندارد، مقامهای این کشور را به فساد متهم کرد و گفت استقلال دو منطقه جداییطلب اوکراین را به رسمیت خواهد شناخت.
آقای پوتین با امضای سندی استقلال دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت و از پارلمان روسیه خواست با تایید این سند آن را قانونی کند.
رهبر روسیه تاکید کرد مدتها پیش باید این تصمیم را میگرفت.
سخنرانی رئیس جمهوری روسیه مدتی کوتاه پس از ان آغاز شد که کاخ کرملین در بیانیهای اعلام کرد ولادیمیر پوتین تصمیم گرفته است استقلال دو منطقه جداییطلب اوکراین را که تحت کنترل جداییطلبان تحت حمایت روسیهاند به رسمیت بشناسد.
در بیانیه کرملین آمده بود که آقای پوتین به رهبران فرانسه و آلمان گفته است قصد دارد با امضای فرمانی، استقلال مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین را به رسمیت بشناسد.
این تصمیم عملا به مذاکرات صلح با اوکراین پایان میدهد.
توافقنامه مینسک بین اوکراین و روسیه برنامهای را برای پایان دادن به درگیری بین نیروهای جداییطلب اوکراینی تحت حمایت روسیه در منطقه دونباس اوکراین مشخص کرده است.
این منطقهای است که لوهانسک و دونتسک در آن قرار دارند.
آقای پوتین در سخنرانی خود از دولت اوکراین انتقاد کرد و با اشاره به افزایش قیمت آب و دیگر خدمات به طعنه گفت “آیا این همان تمدن اروپایی است که شما را با آن فریب دادهاند؟”
رهبر روسیه همچنین اعتراضات مردمی در سال ۲۰۱۴ را که منجر به برکناری رئیس جمهوری مورد حمایت روسیه در این کشور شد “کودتا” خواند و بدون ارائه دلیل مشخصی گفت دولت اوکراین از “خارج از این کشور” کنترل میشود.
رئیس جمهوری روسیه درعین حال گفت گسترش ناتو به سمت شرق خطر حمله به روسیه را افزایش میدهد و افزود پیوستن اوکراین به ناتو تهدید مستقیم امنیت روسیه خواهد بود.
کاخ سفید می گوید که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای ۳۰ دقیقه با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و اولاف شولتز صدراعظم آلمان تلفنی صحبت کرده است.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در واکنش به تصمیم روسیه در بیانیهای آورده است آمریکا چنین اقدامی از سوی مسکو را پیشبینی میکرد و آماده پاسخ به روسیه است.
به گفته خانم ساکی، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به زودی با صدور یک فرمان ریاست جمهوری سرمایهگذاری، تجارت و تخصیص اعتبار از سوی افراد و یا نهادهای آمریکایی، با مناطق جدایی طلب لوهانسک، و دونتسک اوکراین را ممنوع میکند.
براساس این بیانیه، این فرمان به دولت آمریکا این اختیار را خواهد داد که علیه کسانی که در این مناطق فعالیت اقتصادی دارند تحریم وضع کند.
وزارت خارجه و دارایی امریکا نیز قرار است به زودی جزییات تازهای در این زمینه اعلام کنند.
اتحادیه اروپا گفته است با قاطعیت پاسخ تصمیم تازه ولادیمیر پوتین را خواهد داد.
اورسولا ون درلین، رئیس کمیسیون اروپایی، تصمیم رئیس جمهوری روسیه را نقض آشکار قوانین بینالملل، تمامیت ارضی اوکراین و توافق مینسک خواند.
این مقام اروپایی تاکید کرد اتحادیه اروپا همراه با شرکایش و در حمایت از اوکراین واکنشی قاطع به تصمیم رهبر روسیه نشان خواهد داد.
اولاف شولتز صدراعظم آلمان نیز تصمیم پوتین برای به رسمیت شناختن استقلال لوهانسک و دونتسک را محکوم کرده است.
بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا نیز گفته است تصمیم رئیس جمهوری روسیه نشانه دیگری از آن است وضعیت در اوکراین به سمتی غلط در حرکت است.
به گفته آقای جانسون، بریتانیا کماکان هر آنچه را که در توان دارد، از جمله آمادهکردن تحریمهای شدید و تقویت جبهه شرقی ناتو، برای حمایت از مردم اوکراین انجام خواهد داد.
نخست وزیر بریتانیا گفت کشورش به راههای دیگری برای حمایت از اوکراین در این دوران تاریک و دشوار نیز فکر خواهد کرد.
برخی گزارشهای تایید نشده حاکی از آن است که ممکن است آمریکا و بریتانیا از اوکراینیهای مخالف روسیه در این منطقه را مسلح کند تا دربرابر اشغال و حمله احتمالی روسیه مقاومت کنند.