اقتصادنگاه‌ها

چاپ بانکنوت‌های جدید؛ آیا غرب در تلاش تداوم حکومت طالبان در افغانستان است؟

نخستین محموله بانکنوت‌های جدید افغانی که در پولند چاپ شده است، به تازگی به افغانستان رسیده است و تحویل بانک مرکزی شده است.

بانکنوت‌های جدید با همکاری آمریکا چاپ شده است و اولین محموله آن که بالغ بر سه و نیم میلیارد افغانی است، روز گذشته وارد کابل شد.

ماه گذشته منابعی در بانک مرکزی افغانستان اعلام کرده بودند که قرار است آمریکا ده میلیارد بانکنوت جدید افغانی را برای افغانستان چاپ کند.

پس از تسلط گروه طالبان در افغانستان، چاپ بانکنوت‌های جدید افغانی متوقف شده بود و اکثر اسکناس‌های موجود در بازارهای افغانستان، فرسوده و مندرس شده است.

علاوه بر این، چاپ نشدن بانکنوت‌های جدید باعث شده بود که داد و ستد در بازارهای افغانستان، با چالش‌های جدی مواجه شود و اعتراضات گسترده را در برابر گروه طالبان به وجود آورد.

اما بسیار واضح و روشن بود که گروه طالبان قادر به حل این چالش بزرگ نبود و توانایی برطرف کردن آن را بدون همکاری آمریکا نداشت.

در حالی که بسیاری از شهروندان افغانستان انتظار می‌کشند که سایه سیاه حکومت طالبان هرچه زودتر از کشور برداشته شود و فضای آزاد و باز دوباره در کشور حاکم گردد، اما نشانه‌های جدی وجود دارد که کشورهای غربی، به ویژه آمریکا، در تلاش تداوم حاکمیت گروه طالبان در افغانستان هستند.

یکی از این نشانه‌ها، چاپ بانکنوت‌های جدید افغانی است. این موضوع نشان می‌دهد که غرب چالش‌های موجود بر سر راه حکومت داری گروه طالبان را هر روز یکی یکی رفع می‌کند تا نا رضایتی‌ها از حکومت این گروه، به مرور کاهش یابد.

مشخص نیست که آمریکا بر اساس چه قراردادی بانکنوت‌های جدید افغانی را چاپ کرده و در اختیار گروه طالبان قرار داده است، اما این مسئله درست پس از نشست مقامات استخباراتی طالبان و آمریکا در دوحه قطر علنی شد و توماس وست، نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان در یک نشست آنلاین آن را افشا کرد.

یکی از احتمالات این است که دو طرف در بدل چاپ این پول‌ها، همکاری اطلاعاتی و استخباراتی بیشتر داشته باشند و طالبان بر اساس اولویت‌های آمریکا در منطقه، حرکت بکنند.

آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان
پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان، آمریکا بیش از هفت میلیارد ذخایر ارزی افغانستان را در آن کشور منجمد کرد و اعلام کرد که این پول را در اختیار گروه طالبان قرار نمی‌دهد.

اما در پی تعامل آهسته و پیوسته استخباراتی و سیاسی گروه طالبان و پشت سر گذاشتن تنش‌های موجود بر سر راه این تعامل، رئیس جمهور آمریکا دستور آزاد سازی سه و نیم میلیار دالر از این ذخایر را صادر کرد.

قرار بر این شده بود که این پول‌ها به یک صندوق امانت در کشور سوئیس منتقل شود و یک هیأت چهار نفره از روند مصرف آن نظارت کنند.

هنوز مشخص نیست که آیا این پول از آمریکا به سوئیس منتقل شده است یا نه و اگر منتقل شده است آیا مکانیزمی برای مصرف آن در افغانستان سنجیده شده یا خیر.

اما بدون تردید آزاد سازی ذخایر ارزی به تداوم حاکمیت گروه طالبان بر افغانستان کمک می‌کند و عمر سلطه این گروه را طولانی تر خواهد کرد.

کمک بیش از یک و نیم میلیارد دالر
نشانه دیگری که غرب به تداوم حکومت و سلطه گروه طالبان بر افغانستان کمک می‌کند، فرستادن بیش از یک میلیارد و پنج صد میلیون دالر به این کشور است.

به تازگی در همین دو روز اخیر 80 میلیون دالر وارد افغانستان شده است و به بانک مرکزی که تحت کنترل گروه طالبان است، تحویل داده شده است.

هرچند که این پول‌ها زیر نام کمک‌های بشردوستانه به افغانستان وارد می‌شود، اما مردم افغانستان بجز چند کیلو آرد فاسد شده، تاکنون چیزی بنام کمک بشردوستانه، دریافت نکرده‌اند.

هنوز برای مردم افغانستان سئوال است که این پول‌ها که به نام آنها وارد کشور می‌شود، کجا و چگونه به مصرف می‌رسد.

هیچ کسی در مورد مکانیز و جای مصرف این پول‌ها معلوماتی ندارد و تاکنون نه نهادهای بین‌المللی کمک رسان و نه گروه طالبان، حاضر نشده‌اند که وضاحت بدهند و جزئیات مصرف کمک‌های بشردوستانه را ارائه کنند.

بدون تردید اگر یک بررسی بی‌طرفانه و مستقلانه صورت گیرد، از فساد بزرگ زیر نام کمک‌های بشردوستانه در افغانستان پرده بر خواهد داشت؛ فسادی که به تداوم سلطه و سیاست سرکوب گروه طالبان در افغانستان کمک فراوان می‌کند.

از قرائن و شواهد چنین بر می‌آید که آمریکا و کشورهای غربی بر خلاف ادعاهای مبنی بر ایجاد حکومت همه شمول، رعایت حقوق بشر، حقوق زنان و حقوق اقلیت‌ها، به تداوم سلطه گروه طالبان در افغانستان کمک می‌کنند.

بر همه واضح است که طالبان هیچ‌گونه تغییری‌اند؛ همان گروه تروریستی است که در بیست سال گذشته علیه آمریکا و ناتو در افغانستان جنگیده است، اما اینکه چگونه این گروه تروریستی اکنون به همکار کشورهای حامی حقوق بشر و آزادی‌های مدنی افغانستان مبدل شده، بزرگترین سئوال مردم افغانستان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا