افغانستان

واکنش‌ها به مسدود شدن دانشگاه‌ها بر روی دختران؛ طالبان از زنان آگاه می‌ترسند

وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان اعلام کرده است که دانشگاه‌های دولتی و خصوصی تا اطلاع ثانی بر روی دانشجویان دختر مسدود خواهد بود.

بر اساس مکتوبی که از سوی وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان به دانشگاه‌های دولتی و خصوصی فرستاده شده است، این تصمیم در جلسه کابینه این گروه اتخاذ شده است.

ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان با امضای این مکتوب از دانشگاه‌های دولتی و خصوصی خواسته است که آن را به صورت فوری عملی کنند و از اجرایی شدن آن به این وزارت گزارش بدهند.

در آخرین روزهای سال تحصیلی جاری شایعاتی مبنی بر مسدود شدن دانشگاه‌ها بر روی دختران منتشر شده بود، اما به صورت رسمی از سوی گروه طالبان تأیید نشده و سرانجام دیروز این شایعات به واقعیت پیوست.

گروه طالبان از زمان تسلط تاکنون دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب و دسترسی به آموزش منع کرده بودند و با مسدود کردن دانشگاه‌ها، اکنون دختران فقط می‌توانند در دوره ابتدائیه و تا صنف ششم به مکتب بروند.

ترس طالبان از آگاهی زنان

تصمیم گروه طالبان مبنی بر مسدود کردن دانشگاه‌ها بر روی دختران، واکنش‌های گسترده شهروندان افغانستان و سازمان‌های بین‌المللی را در پی داشته است.

شهروندان افغانستان این تصمیم گروه طالبان را در راستای تداوم سیاست تبعیض جنسیتی این گروه دانسته و آن را «شرم آور» و «غم انگیز» توصیف کرده‌اند.

فعالان حقوق زن افغانستان نسبت به این تصمیم گروه طالبان واکنش گسترده نشان داده‌اند و آن را ناقض حقوق اساسی زنان دانسته‌اند.

سمیرا حمیدی، مسئول بخش افغانستان در سازمان دیدبان حقوق بشر، گفته است که گروه طالبان از زنان دانش آموخته می‌ترسد و می‌داند که زنان آگاه این گروه را نخواهد پذیرفت.

فوزیه کوفی، عضو پیشین مجلس افغانستان این اقدام گروه طالبان را محکوم کرده است و خطاب به مردم این کشور گفته است که «شرم ما باد اگر فقط تماشاگر ظلم هستیم.»

داکتر محمد امین احمدی، عضو پیشین هیأت مذاکره کننده صلح افغانستان و پژوهشگر فلسفه سیاسی، مسدود شدن دانشگاه‌ها توسط گروه طالبان بر روی دختران را «آپارتاید تمام عیار» جنسیتی و بدتر از آپارتاید نژادی دانسته است.

شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در واکنش به این تصمیم گروه طالبان گفته است که «وضعیت افغانستان مصداق زنده به گور بودن است.»

رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان بر گروه طالبان و کسانی که سیاست‌های این گروه را توجیه می‌کنند، «شرم و نفرین» فرستاده است.

نقض قوانین بین‌المللی

سازمان عفو بین الملل در واکنش به مسدود شدن دانشگاه‌ها بر روی دختران، با نشر یک اعلامیه گفته است که سیاست‌های گروه طالبان در حال حاضر «تبعیض آمیز»، «ناعادلانه» و «ناقض قوانین بین‌المللی» است.

این نهاد آموزش را یک حق اساس بشری دانسته است و خواستار لغو فوری دستور مسدود شدن دانشگاه‌ها بر روی دختران شده است.

سازمان عفو بین‌الملل گفته است که گروه طالبان باید به زنان اجازه بدهند که در مکاتب و دانشگاه تحصیل کنند و از برنامه‌های تبعیض آمیز علیه زنان دست بر دارند.

دیدبان حقوق بشر نیز به تصمیم تازه گروه طالبان واکنش نشان داده است و آن را «شرم آور» و ناقض حق آموزش زنان، دانسته است.

این نهاد بین‌المللی گفته است که گروه طالبان هر روز به صراحت اعلام می‌کنند که حقوق اساسی شهروندان افغانستان، به ویژه زنان را رعایت نمی‌کنند.

گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، محدودیت‌های شدید علیه زنان در این کشور وضع کرده‌اند و زنان را از رفتن به پارک‌های تفریحی، حمام‌های عمومی و ورزشگاه‌ها منع کرده‌اند.

این گروه همچنین زنان را از اکثر ادارات دولتی اخراج کرده‌اند و آنها را مجبور کرده‌اند که در خانه بمانند و به محل کار خود حاضر نشوند.

محدودیت‌های طالبان علیه زنان افغانستان در حالی تشدید می‌شود که این گروه به صورت هفته‌وار ده‌ها میلیون دالر کمک مالی نقدی دریافت می‌کنند.

شهروندان افغانستان با انتقاد از برخورد جامعه جهانی نسبت به نقض حقوق بشر توسط گروه طالبان، خواستار توقف کمک مالی به این گروه و اقدامات عملی در برابر نقض حقوق بشر توسط این گروه هستند.

دکمه بازگشت به بالا