اقتصادنگاه‌ها

جنگ روسیه و اوکراین روز به روز هزینه های زندگی در اروپا را افزایش می‌دهد

در حالی که افزایش قیمت محصولات غذایی اساسی به‌ویژه آرد و روغن آفتابگردان و کمبود عرضه در برخی از محصولات همچنان باعث نگرانی مصرف کنندگان به دلیل جنگ شده است، انتظار می‌رود تورم مواد غذایی در اروپا در تابستان امسال به اوج خود برسد.

در حالی که انرژی دومین منطقه بزرگی است که جنگ باعث بحران هزینه زندگی در اروپا شد، اگر گاز طبیعی روسیه متوقف شود، افزایش قیمت بیشتر در مواد غذایی و همچنین گلوگاهی در تامین برخی از مواد غذایی ایجاد خواهد شد.

جنگ روسیه و اوکراین همچنان به بحران هزینه زندگی در اروپا دامن می‌زند. قیمت انرژی و مواد غذایی که به دلیل جنگ در منطقه یورو شتاب گرفت، تورم را با ۸.۱ درصد در ماه مه به بالاترین سطح از سال ۱۹۹۷ رساند، در حالی که این نرخ بیش از چهار برابر هدف تعیین شده توسط بانک مرکزی اروپا بود.

علی‌رغم تحریم‌های شدید اقتصادی کشورهای غربی علیه روسیه به دلیل ادامه جنگ در اوکراین، افزایش شدید قیمت مواد غذایی با نگرانی از عرضه جهانی و افزایش هزینه‌ها ادامه دارد.

با توجه به جنگ که دامنگیر کشورهای اروپایی نیز شد، قیمت محصولات اساسی غذایی به‌ویژه آرد و روغن آفتابگردان افزایش یافته و با کمبود عرضه در برخی از محصولات مواجه شد.

بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، قیمت جهانی مواد غذایی به بالاترین سطح خود از زمان جنگ روسیه و اوکراین رسیده است.

جنگ اوکراین موسوم به انبار غله اروپا با روسیه، قیمت گندم را به بالاترین سطح در سال های اخیر رساند و این وضعیت باعث افزایش قیمت محصولاتی مانند نان، ماکارونی و بیسکویت شد.

مشخص است که اوکراین که ۷۰ درصد آن با زمین های حاصلخیز پوشیده شده است، دارای ۳۲ میلیون هکتار زمین قابل کشت است. این نرخ معادل یک سوم زمین های قابل کشت در کل اتحادیه اروپا (EU) است. روسیه و اوکراین حدود ۱۴ درصد گندم جهان را تولید می کنند که تقریباً یک سوم صادرات جهانی گندم را تشکیل می دهد.

در حالی که بنادر اصلی اوکراین در دریای سیاه با محاصره روسیه مواجه هستند، این امر باعث می‌شود گندم کمتری از این کشور صادر شود و در نتیجه منابع کمیاب و قیمت‌های بالاتر افزایش یابد.

در حالی که غلات برای زندگی مهم هستند، سیاستمداران اروپایی روسیه را به استفاده از “انرژی” و “غذا” به عنوان سلاح متهم می کنند. رهبران اتحادیه اروپا همچنین استدلال می کنند که جنگ در اوکراین خطر بروز بحران کمبود مواد غذایی را به همراه دارد که موج عظیمی از مهاجرت از آفریقا و خاورمیانه به اروپا را به همراه خواهد داشت.

در حالی که قیمت گندم به سطوح تاریخی رسیده است، گفته می شود که همچنان در روغن آفتابگردان و سویا «خطر قحطی» وجود دارد. قیمت کود همچنان در حال افزایش است. تحولات نشان می دهد که کشورهای دیگر تا چه اندازه به روسیه و اوکراین که کشورهای تامین کننده اصلی در بخش کشاورزی هستند، وابسته هستند.

در برخی از کشورهای اروپایی، قفسه های محصولات آرد و آفتابگردان همچنان خالی است. این محصولات همچنان در برخی کشورها با قیمت های بالا برای فروش عرضه می شوند.

مصرف کنندگان اروپایی که به دلیل افزایش قیمت انرژی، گاز و سوخت در شرایط سختی قرار داشتند، با کمبود عرضه مواد غذایی ضروری مانند روغن و آرد و همچنین افزایش چشمگیر قیمت ها مواجه شدند.

– قفسه ها بلافاصله خالی می شوند

لیتر روغن آفتابگردان که قبل از جنگ زیر ۱.۵۰ یورو بود، با افزایش تقاضا به دلیل کمبود عرضه و نگرانی از افزایش قیمت ها، به بالای ۵ یورو رسید. در افزایش مذکور؛ ناتوانی در تهیه روغن از اوکراین، جایی که روغن آفتابگردان بیشترین واردات را دارد، مؤثر است و شرکت های مواد غذایی را به سمت جایگزین های کمتر ترجیحی مانند روغن پالم در محصولات مختلف از چیپس سیب زمینی گرفته تا کلوچه سوق می دهد.

قفسه های پر از روغن آفتابگردان و آرد بلافاصله خالی می شوند، زیرا مردم همچنان در خانه انبار می کنند، علی رغم اینکه اخیراً قیمت ها کمی افزایش یافته است. برخی از بازارها برای جلوگیری از این مشکل، فروش روغن آفتابگردان و آرد به ازای هر نفر را محدود می کنند.

در حالی که زنجیره های خرده فروشی مواد غذایی پیشرو در اروپا به طور مرتب قیمت های خود را به دلیل افزایش هزینه در سایر محصولات افزایش می دهند، افزایش قیمت همچنان برای مصرف کنندگان نگران کننده است.

بر اساس گزارش فائو، روسیه و اوکراین ۵۲ درصد از بازار صادرات جهانی روغن آفتابگردان را به خود اختصاص داده اند.

خانوارهای آسیب پذیر در این قاره بیشترین تأثیر را از افزایش قیمت مواد غذایی و نوشیدنی می بینند. گوشت، غلات، محصولات لبنی، میوه و سبزیجات بیشترین افزایش قیمت را خواهند داشت، در حالی که انتظار می‌رود تورم مواد غذایی در اروپا در تابستان امسال به اوج خود برسد و انتظار می‌رود این سطوح تا سال ۲۰۲۳ ادامه داشته باشد.

– افزایش قیمت انرژی

مسکو خود را به عنوان یک بازیگر اصلی در بازارهای جهانی انرژی معرفی می کند.

دومین حوزه مهمی که جنگ روسیه و اوکراین باعث ایجاد بحران هزینه زندگی در اروپا شد، توجه را به عنوان انرژی جلب می کند.

روسیه یکی از سه تولیدکننده بزرگ نفت خام و ذخایر گاز طبیعی جهان (حدود ۳۸ تریلیون متر مکعب) است.

این خانه حدود یک چهارم است

در حالی که بریتانیا و ایالات متحده واردات انرژی روسیه را متوقف کردند تا مانع از توانایی روسیه برای تامین مالی جنگ شوند، اتحادیه اروپا نیز در این زمینه ابتکاراتی را انجام داد.

جنگ؛ این امر منجر به افزایش شدید قیمت انرژی و همچنین کاهش تجارت و تولید شده است.

در حالی که بانک جهانی پیش‌بینی می‌کند که میانگین قیمت انرژی در سال جاری ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت، اما گفته می‌شود که این بزرگترین افزایش از دهه ۱۹۷۰ خواهد بود.

کارشناسان این وضعیت را به عنوان “یک شوک اقتصادی به سبک دهه ۱۹۷۰ توصیف می کنند، جایی که توانایی تولید آنچه در حال وقوع است به صورت ارزان از بین رفت و اقتصاد متشنج شد.” به عنوان تعریف می کند.

قیمت نفت خام که قبل از جنگ در سطح ۹۰ دلار در هر بشکه معامله می شد، امروز در سطح ۱۲۰ دلار خریداران پیدا می کند.

– افزایش تقاضا پس از کووید-۱۹

افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی، همراه با تأثیر مداوم این همه گیری، تنها دلیل افزایش هزینه زندگی نیست.

از سرگیری کامل فعالیت های اقتصادی پس از همه گیری COVID-19 به تسریع بحران هزینه زندگی در اروپا کمک کرده است.

با برداشته شدن محدودیت های مربوط به همه گیری در ماه مارس، تقاضا به سرعت افزایش یافت. این امر بر زنجیره های عرضه جهانی فشار وارد کرده است و در نتیجه قیمت کالاها و خدمات افزایش می یابد.

– در صورت توقف عرضه گاز از روسیه، هزینه ها ممکن است بیشتر افزایش یابد

در حالی که بسیاری از شرکت‌های فعال در بخش کشاورزی و غذا در اروپا به تامین گاز برای تولید غذا یا خوراک دام وابسته هستند، تاثیر توقف ناگهانی عرضه گاز طبیعی از روسیه بر بخش کشاورزی مورد بحث قرار گرفته است.

در آلمان که بیشترین جمعیت را در اروپا دارد، شاخص قیمت تولیدکننده محصولات کشاورزی (PPI کشاورزی) در آوریل ۳۹.۹ درصد افزایش یافت که بالاترین افزایش سالانه را برای دو ماه متوالی از سال ۱۹۶۱ به ثبت رساند.

اگر گاز طبیعی روسیه متوقف شود، افزایش قیمت بیشتر و همچنین گلوگاهی در عرضه مواد غذایی منفرد پیش بینی می شود.

مشکلات گازرسانی عمدتاً بر محصولات سبزیجات تأثیر می گذارد. بیان می شود که عرضه گیاهان خانگی و بالکن که در گلخانه ها رشد می کنند ممکن است تحت تأثیر این وضعیت قرار گیرد.

در همین حال، با افزایش نگرانی ها در مورد امنیت غذایی در جنگ در اوکراین، اتحادیه اروپا مجبور به تعلیق سیاست های آب و هوایی مانند استفاده پایدار از آفت کش ها است.


بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا