اشغال طالبان، دورهی سیاه برای خبرنگاران؛ طی یک سال گذشته ۱۳۱ خبرنگار مورد خشونت این گروه قرار گرفتهاست
یکسال پیش از امروز، قاتلان آزادی بیان؛ یعنی گروه دهشتافگن طالبان، حاکم سرزمین افغانستان شدند و حتا در برابر حقِ نفس کشیدن مردم نیز محدودیت وضع کردند.

این گروه در نخستین روزهای حاکمیت شان بهسرکوب خبرنگاران آغاز کردند و رسانههای آزاد را از بین بردند.
طالبان خبرنگاران را به جرم پخش و نشر حقایق، مورد شنکجه قرار داده و بهبند کشیدند.
در جریان یک سال گذشته زیرِ حاکمیتِ طالبان ۱۳۱ خبرنگار و کارمند رسانه از سوی این گروه وحشی بازداشت، شکنجه، زخمی و کشته شد.
بر بنیاد آنچه گفته شد، در آماری که از سوی انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان گردآوری شده، آمدهاست که از این میان: ۲ خبرنگار کشته، ۴ خبرنگار زخمی، ۲۵ خبرنگار مورد لتوکوب قرار گرفته ، ۸ خبرنگار توهین و تحقیر و ۹۲ خبرنگار بازداشت شدهاست.
در همینحال، گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز در بارهی وضعیت خبرنگاران و رسانهها در افغانستان نشان میدهد که در یکسال گذشته شمارِ رسانهها در کشور ۳۹ تا ۵۹ درصد کاهش داشتهاست و ۵۹ تا ۸۶ درصد شمار خبرنگاران در افغانستان کاهش یافتهاست.
در ادامهی این گزارش آمدهاست که پیش از ۱۵ آگست افغانستان دارای ۵۴۷ رسانه بود که تا امروز ۲۱۹ رسانه فعالیت خود را در این کشور متوقف کردهاست.
همچنین یافتههای این گزارش نشان میدهد که از ۱۱هزار و ۸۵۸ خبرنگار ثبت شده تا قبل از سقوط جمهوریت، تنها ۴ هزار و ۷۵۹ تن آنان فعال هستند و خبرنگاران زن بیشترین تاثیر منفی را از شرایط پیش آمده متحمل شدهاند.
در این مدت خبرنگاران زن بیشتر آسیب پذیر شدهاند و ۷۶ در صد خبرنگاران زن در افغانستان شغل خود را از دست دادهاند.
“کریستف دلویر” دبیرکُل سازمان RSF دربارهی وضعیت رسانهها در افغانستان میگوید که روزنامهنگاری در جریان یکسال گذشته زیر حاکمیت طالبان در افغانستان، تخریب شدهاست.
این گزارش نشان میدهد که از ۲هزار و ۷۵۶ خبرنگار زن که پیس از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ در حوزهی رسانه در افغانستان فعالیت داشتند، تنها ۶۵۶ تن آنها به کار ادامه میدهند که از این میان ۸ درصد در کابل فعالیت دارند.
طالبان هراسافگن مُجریان زن تلویزیونها را در افغانستان مجبور به پوشانیدن چهرهی شان در برنامهها کردهاند.
گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز میافزاید که گروه طالبان مقررات و محدودیتهای زیادی را بر رسانهها وضع کردهاند.
این گزارش میافزاید که در حال حاضر ۳ خبرنگار به اتهام بهخطر انداختن امنیت کشور به گفتهی این گروه “زندانی” استند.
پس از بهقدرت رسیدن گروه طالبان، بیشتر خبرنگاران مجبور به ترک کشور شان شدند و اکنون در کشور های همسایه در وضعیت بدی بهسر میبرند.
در ۱۳ اگست امسال، جمعی از روزنامه نگاران، بهمناسبت نخستین سالگرد سقوط افغانستان به دست این گروه و مرگ آزادی بیان گردهم آمدند و در یک حرکت نمادین، شمع افروختند و خواستار توجه جهان به وضعیت رسانهها و آزادی بیان در افغانستان شدند.
شماری از این خبرنگاران میگویند که با حاکمیت گروه وحشی طالبان، دستاورد های ۲۰ سال مردمسالاری و آزادی بیان در افغانستان از هم پاشید و صدها خبرنگار افغانستانی در داخل و خارج از افغانستان در بدترین وضعیت قرار دارند.
این خبرنگاران از نهاد های پشتیبان رسانه ها و کشورهای حامی آزادی بیان میخواهند که به وضعیت خبرنگاران افغانستان توجه نمایند.
در تازه ترین مورد طالبان بیش از ۱۰ خبرنگار و کارمند رسانهای را هنگام پوشش راهپیمایی زنان مُعترض در کابل بازداشت کردند که در میان آنان، خبرنگاران خارجی نیز حضور داشتهاند.
در همین حال طالبان، “میرزا حسینی” مدیر مسوول یکی از رادیو های محلی در “دایکندی” را بازداشت و سپس شکنجه کردهاند.
همسر میرزا حسینی میگوید تا دو ماه پیش، هیچ احوالی از وی نداشت و به تازگی موفق شده که او را در زندان استخبارات طالبان ملاقات کند.
به گفتهی وی: طالبان گفتهاند که اکنون تحقیقات آنها جریان دارد و در این مدت کسی حق ملاقات با آقای حسینی را ندارد.
در این مدت همسر و برادر میرزا حسینی هر روز به نهادها و سازمانهای مدافع حقوق بشر و حامی خبرنگاران مراجعه کردهاند؛ اما تا اکنون تلاشهای شان برای آزادی حسینی نتیجهای در پی نداشتهاست.
میرزا حسینی نخستین خبرنگار نیست که مورد بازداشت و شکنجه قرار گرفته، مانند وی دهها خبرنگار از سوی این گروه ضد آزادی بیان مورد بازداشت و شکنجه قرار گرفتهاند که بیشتر شان مجبور به ترک کشور شدهاند.
“عبدالله ولیزاده” یکی از خبرنگاران افغانستان که در پاکستان در بیسرنوشتی بهسر میبرد، پس از یک سال اشغال طالبان در افغانستان در برگهی رُخنامهاش نوشتهاست که طالبان وحشی ۱۴ همکارش را در کابل، به زندانهای تاریک و مخوف افگندهاند.
بربنیاد آمارها: ۵۰ درصد از رسانهها در ولایتهای “بلخ، بامیان، پنجشیر، پروان، تخار، هرات و فاریاب” تعطیل شدهاست.
این درحالیست که در حال حاضر افغانستان در رده بندی آزادی بیان RSF، در میان ۱۷۹ کشور جهان، در ردهی ۱۵۰ قرار دارد.
Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!
Hi there, I discovered your site by means of Google while looking for a comparable subject, your site came up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
You completed several good points there. I did a search on the issue and found most folks will go along with with your blog.