کارمندان برکنارشده از ریاست معارف لوگر شامل آمر، مدیر و مأموران خدمات ملکی هستند که سالها تجربه کار در معارف را دارند. کارمندان برکنارشده ریاست معارف لوگر، این اقدام طالبان را «غیرعادلانه» و «خلاف اصول خدمات ملکی» توصیف میکنند.
روزنامه ۸صبح به نقل از منابع معتبر محلی نوشت، افرادی که بهجای کارمندان مسلکی ریاست معارف لوگر مقرر شدهاند، بدون در نظر داشت سلسله مراتب، اصول اداری و بدون سپری کردن آزمون تثبیت سویه، این بستها را تصاحب کردهاند. به گفته منابع، به شمول رییس معارف لوگر، همه این افراد براساس شناخت در بستهای سوم، چهارم ، پنجم، ششم، هفتم و هشتم مقرر شدهاند.
یکی از آمران برکنارشده یک مکتب دولتی در لوگر که نخواست هویتش فاش شود، می گوید که بدون هیچ دلیل و یا سرکشی از احکام وزارت معارف طالبان از وظیفهاش برکنار و به جایش یک ملا مقرر شده است. او خاطرنشان میسازد که خودش لیسانس زبان و ادبیات پشتو دارد و ۱۲ سال در یکی از لیسههای ولایت لوگر به عنوان آموزگار و آمر، وظیفه اجرا کرده است.
این آمر برکنارشده میافزاید: «از یکسو وضعیت ناگوار اقتصادی، افزایش بیکاری، بالا رفتن بهای مواد خوراکی و از سوی دیگر ظلم و بیعدالتی طالبان بالای یک مأمور بیچاره؛ این کار خلاف اصول و مقررات اداری و خدمات ملکی است.»
همچنان رامین (نام مستعار) مدیر یکی از مکتبهای متوسطه در مرکز لوگر بود که اکنون از سوی طالبان برکنار شده است. او در صحبت با روزنامه ۸صبح، میگوید که طالبان به جای او یک فرد غیرمسلکی و بیسواد را مقرر کردهاند. این مدیر برکنارشده مکتب از بیسرنوشتیاش شکایت دارد.
این مدیر مکتب خاطرنشان میسازد که پس از برکناریاش توسط طالبان، چندین بار تلاش کرده برای کار به ایران سفر کند تا برای خود و خانوادهاش نفقه به دست بیاورد، اما موفق نشده است. او بیشتر توضیح میدهد که رییس معارف لوگر که عضو گروه طالبان است، اکنون او را در بست هشتم به عنوان صفاکار هم نمیپذیرد.
مسعوده (نام مستعار) مدیر یکی از مکتبهای دخترانه در لوگر به روزنامه ۸صبح گفت که افغانستان خانه بیعدالتی و ظلم شده و بهجای تقویت و حمایت معارف، سرکوب و تخریب ادامه دارد. خانم مسعوده اضافه میکند، تنها او نیست که بدون اطلاع قبلی از وظیفه برکنار و بهجایش فرد بیسواد و تازهکار معرفی شده باشد؛ بلکه به سخن او، دهها کارمند با تجربه و مسلکی از مربوطات ریاست معارف لوگر برکنار و به جای آنان افراد تازهکار مقرر شدهاند.
در همین حال، یکی از کارمندان سابقهکار در معارف لوگر که نخواست نامش در این گزارش ذکر شود، برکناری کارمندان مسلکی و تقرر افراد کمسواد در بخشهای مختلف ریاست معارف این ولایت را فساد آشکار و خیانت در بخش آموزش و پرورش کشور عنوان میکند. به گفته او، این نوع مقرریها و منفکیها نظام معارف را مختل میسازد و بیثباتی را در نظام آموزشی کشور به میان خواهد آورد.
مسوولان محلی طالبان درباره اظهارات این کارمندان تا هنوز رسماً اظهار نظری نکردهاند.
برکناری کارمندان مسلکی از نهادهای کلیدی لوگر اقدام تازهای نیست. طالبان در یک سال گذشته کارمندان سابقهدار و کارفهم همه ریاستهای این ولایت را به تدریج برکنار کرده و ریاستهای کلیدی این ولایت به شمول صحت عامه، مخابرات و تکنالوژی، معادن، شهرداری، انکشاف دهات، زراعت، معارف، اقتصاد و فواید عامه را به جنگجویان وابسته به خودشان سپردهاند.
این همه در حالی است که با روی کار آمدن طالبان در کشور، وضعیت معارف در سطح کشور رو به وخامت گذاشته است. درب مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم مسدود است و پسران نیز علاقه چندانی به ادامه آموزش ندارند. در حال حاضر ۲۷۶ باب مکتب دولتی و ۲۲ باب مکتب خصوصی در ولایت لوگر فعالیت میکنند. براساس آمارهای موجود، در این مکتبها حدود ۱۵۰ هزار دانشآموز ذکور و اناث مصروف فراگیری آموزش هستند.
منابع محلی میگویند که محتسبان امر به معروف و نهی از منکر طالبان همهروزه به مکاتب خصوصی میروند و آموزگاران و دانشآموزان بالاتر از صنف ششم را مورد بازجویی قرار میدهند که باید ریش، سر و صورت و لباس خود را با «سنت» برابر بسازند.