نشست پایانی سازمان همکاری شانگهای؛ تهیه فهرست واحد گروههای تروریستی و تاکید بر تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان
رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در بیانیه مشترکی که در پایان اجلاس سالانه نشست این سازمان در شهر تاریخی سمرقند ازبکستان صادر شد، تروریزم را در همه اشکال و مظاهر آن به شدت محکوم کردند.
سازمان همکاری شانگهای قصد دارد فهرست واحدی از گروههای تروریستی، جداییطلب و گروههای افراطی که فعالیت آن در قلمرو کشورهای عضو ممنوع است، تهیه کند.
در اعلامیه پایانی این نشست که روز جمعه، ۲۵ سنبله برگزار شد، هدف از ایجاد این فهرست مقابله با تهدیدات منطقهای گفته شده است.
در بخشی از اعلامیه این سازمان آمده است: «طبق قوانین ملی و بر اساس اجماع، کشورهای عضو تلاش خواهند کرد تا اصول و رویکردهای مشترکی را برای تشکیل فهرست واحدی از سازمانهای تروریستی، جداییطلب و افراطی تهیه کنند؛ سازمانهایی که فعالیت آنها در سرزمینهای عضو سازمان همکاری شانگهای ممنوع است.»
در همین حال رسانههای هندی به نقل از وینی موهان، معین وزارت خارجه هند گزارش میدهند که هر یک از کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در تشخیص تهدیدی که گروههای مذکور برای منطقه و فراتر از آن ایجاد میکند، رویکرد بسیار واضح خواهند داشت.
اعضای این سازمانهمچنین درباره مقابله با تهدید تروریزم شیمیایی و بیولوژیکی، خواستار رعایت کنوانسیون منع توسعه، تولید، انباشت و استفاده از سلاحهای شیمیایی شدند. در بیانیه این سازمان بر اهمیت نابودی زودهنگام تمام ذخایر اعلام شده سلاحهای شیمیایی تاکید شده است.
اعضای نشست سازمان همکاری شانگهای همچنین خواستار ایجاد یک دولت فراگیر در افغانستان شدند. در اعلامیه این سازمان آمده است: «کشورهای عضو ایجاد یک حکومت فراگیر در افغانستان با مشارکت نمایندگان همه گروههای قومی، مذهبی و سیاسی جامعه افغانستان را بسیار مهم میدانند.»
آنان تاکید کردند که از یک افغانستان مستقل، بیطرف، متحد، دموکراتیک و صلحآمیز، عاری از تروریزم، جنگ و مواد مخدر حمایت میکنند.
سازمان همکاری شانگهای که به عنوان وزنه تعادل در برابر ناتو تلقی میشود، یک بلوک اقتصادی و امنیتی هشت عضوی است و به عنوان یکی از بزرگترین سازمانهای بینالمللی فرامنطقهای ظاهر شده است. هند و پاکستان در سال ۲۰۱۷ به عضویت دائم آن درآمدند و افغانستان عضو ناظر این سازمان میباشد.
سازمان همکاری شانگهای در نشستی در شانگهای چین در سال ۲۰۰۱ توسط روسای جمهور روسیه، چین، جمهوری قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس شد.