افغانستانجهان

یادبود از بیست‌ویکمین سالگرد جان باختن احمدشاه مسعود در امریکا

شماری از شهروندان افغانستان مقیم ایالت ویرجینیای امریکا، روز ۲۸ سنبله در همایشی از سال‌گرد کشته شدن احمدشاه مسعود و برهان‌الدین ربانی یادبود کردند.

احمد مسعود رهبر جبهه‌ی مقاومت و فرماندهان این جبهه‌ پیام‌های شنیداری خویش را در این برنامه فرستاده بودند.

احمد مسعود در پیام خویش افزون بر قدردانی از برگزارکنندگان این همایش، بر مبارزه در برابر گروه‌ طالبان تاکید کرد و گفت که “مقاومت تا زمان رسیدن به نظام مردم‌سالار” ادامه دارد.

وی افزود که جبهه‌ی مقاومت، مبارزه را از صفر آغاز کرده و امروز دارای یک تشکیل منسجم است.

آقای مسعود، طالبان را به تفرقه‌افگنی متهم نمود و تاکید کرد که این گروه از راه تفرقه‌افگنی به نام قوم کوشش می‌کنند تا جبهه‌ی مقاومت را شکست دهند.

در ادامه‌ی این برنامه فرمانده خالد امیری در پیام شنیداری که برای این مراسم فرستاده بود، گفت:«ما سربازان مسعود بزرگ نیز تا اندازه‌ی یک نفس که در جان ماست، به (انجام) این مبارزه‌ی مقدس متعهد هستیم.»

اشتراک کنندگان در این نشست تاکید کردند که طالبان از زنان افغانستان حق کار و تحصیل را گرفته‌اند، آزادی بیان را سانسور نموده و دست به کشتار افراد ملکی زده‌اند.

آنان افزودند که افغانستان در یک توطئه به طالبان واگذار شد و پس از تسلط این گروه، همه‌ای آزادی‌های شهروندان از آن‌ها گرفته شد.

زینوره بابایی، یک‌تن از اشتراک کنندگان این برنامه می‌گوید که احمدشاه مسعود، برای عدالت و برابری همه اقوام و اقلیت‌های مذهبی مبارزه کرد.

او در ادامه افزود که منحیث یک بانو‌ی افغانستانی خود را با جبهه‌ی مقاومت نزدیک احساس می‌کند؛ چون بارها در اعلامیه‌های شان آمده‌‌است که از مبارزه‌ی دختران در افغانستان پشتیبانی کرده‌ و گفته‌اند برای اعاده‌ی حقوق همه -به ویژه زنان- مبارزه می‌کنند.

احمدشاه مسعود در سال ۱۳۷۵ هجری- خورشیدی، پس از سقوط کابل به ‌دست طالبان، جبهه‌ی مقاومت در برابر این گروه را رهبری کرد و تا زمان ترورش، مهم‌ترین چهره‌ی مقاومت برضد طالبان بود.

مسعود در ۱۸ سنبله ۱۳۸۰، دو روز پیش از حمله‌ها‌ی یازدهم سپتمبر در نیویارک و واشنگتن، در حمله‌ی انتحاری دو عرب که خود را خبرنگار معرفی کرده بودند،‌ کشته شد.

پس از سرنگونی دولت طالبان و روی‌کار آمدن نظام جدید، دولت افغانستان به او لقب «قهرمان ملی» را داد و روز کشته شدنش را «روز شهید» و رخصتی رسمی اعلام کرد.

در بیست‌سال گذشته این دومین باری است که در افغانستان زیر تسلط گروه‌ طالبان، از سال‌گرد کشته شدن احمدشاه مسعود یادبود نمی‌شود.

برهان الدین ربانی در سال ۱۹۴۰ میلادی در فیض آباد ولایت بدخشان بدنیا آمد. او در سال ۱۹۶۸ میلادی از دانشگاه الازهر مصر در رشته فلسفه اسلامی ماستری گرفت و در سال ۱۳۵۱ مسوولیت جمعیت اسلامی افغانستان را بر عهده گرفت.

او در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۹۲ میلادی رئیس جمهور موقت افغانستان شد و در ۳۰ دسامبر سال ۱۹۹۲ میلادی به عنوان نخستین رئیس جمهور رسمی حکومت مجاهدین در افغانستان انتخاب شد.

حامد کرزی در اجلاس بن به عنوان رئیس جمهور دولت موقت افغانستان انتخاب شد و برهان الدین ربانی در ۲۲ دسامبر سال ۲۰۰۱ طی مراسم رسمی حکومت را به اداره موقت افغانستان تحویل داد. ربانی در ۲۹ سنبله ۱۳۹۰ (۲۰ سپتامبر ۲۰۱۱ ) در یک حمله انتحاری در خانه‌اش در محله وزیر اکبرخان کابل جان باخت.

دکمه بازگشت به بالا