نمايندگان و نمايندگان ويژه اتحاديه اروپا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، نروژ، بريتانيا و ايالات متحده در ۱۵ سپتمبر ۲۰۲۲ در واشنگتن دي سي گرد آمدند تا درباره اوضاع افغانستان گفتگو کنند. مقامات دیگری از ژاپن، قطر، سوئیس و یوناما نیز به عنوان ناظر در این نشست شرکت کردند که شامل جلسات فنی با بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی بود.
نمايندگان و نمايندگان ويژه در افغانستان:
ابراز نگرانی شدید از تضعیف مداوم حقوق بشر و آزادی های اساسی افغان ها. از گزارش اخیر گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان به شورای حقوق بشر سازمان ملل استقبال کرد. نقض حقوق بشردوستانه بینالمللی و نقض حقوقی که طبق معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی حقوق بشر که افغانستان یکی از کشورهای عضو آن است، از جمله نقض حقوق اعضای گروههای اقلیتهای قومی و مذهبی یا سایر گروههای به حاشیه رانده شده را محکوم کرد. به ویژه نقض حقوق زنان و دختران افغان در سراسر کشور، از جمله محدودیت در آزادی رفت و آمد، و نیز محرومیت آنها از فضاهای سیاسی، اقتصادی، آموزشی و اجتماعی را محکوم کرد. به صدور حداقل ۱۶ اعلامیه و سیاست طالبان از اوت ۲۰۲۱ تا کنون اشاره کرد که بهره مندی زنان و دختران از حقوق خود را محدود کرده است. و خواستار لغو فوری ممنوعیت حضور دختران در مدارس صنف ۷ تا ۱۲ توسط طالبان شد، و خاطرنشان کرد که دختران در سال گذشته در اکثر نقاط کشور در این سطوح به مکتب نرفتند.
محدودیت های روزافزون بر آزادی عقیده و بیان، به ویژه از طریق سرکوب رسانه ها، از جمله گزارشگران زن، را محکوم کرد و بازداشت روزنامه نگاران افغان و خارجی را محکوم کرد.
بر ضرورت تداوم رسیدگی به بحران شدید انسانی در کشور، از جمله از طریق گامهایی برای آمادهسازی مردم افغانستان برای زمستان آینده، تأکید کرد. کمک های بشردوستانه قابل توجهی را که از اوت ۲۰۲۱ از سوی دولت ها و سازمان های مربوطه برای افغانستان ارائه شده است، تأکید کردند. بر لزوم پایبندی همه بازیگران مرتبط به قوانین بینالمللی قابل اجرا و تضمین استقلال سازمانهای بشردوستانه تاکید کرد. بر اهمیت دسترسی همه کارکنان بشردوستانه – زن و مرد – به مناطقی از کشور که برای انجام مؤثر وظایفشان ضروری است، تأکید کردند. خواستار پایبندی به اصول بشردوستانه و رفع هرگونه محدودیت و مانع بر سر راه ارائه کمک های بشردوستانه شد. و بر اهمیت دسترسی عادلانه و مستقیم به کمکهای بشردوستانه و همچنین کمکهایی که برای رفع نیازهای اولیه انسانی با در نظر گرفتن مناسب برای جمعیتهای آسیبپذیر از جمله زنان و خانوادههای تحت رهبری زنان، کودکان و جوامع قومی و مذهبی مورد توجه قرار میگیرد، تاکید کردند.
ابراز نگرانی شدید از ادامه حضور و عملیات تروریست ها و گروه های تروریستی در افغانستان از جمله القاعده و سایر گروه ها با هدف اعلام شده برای هدف قرار دادن کشورهای منطقه و فراتر از آن؛ و به طور خاص حضور اخیر ایمن الظواهری رهبر القاعده در افغانستان را محکوم کرد و تاکید کرد که حضور ظواهری در کابل نمونه بارز شکست طالبان در انجام تعهدات ضد تروریسم است.
بر نیاز طالبان به برداشتن گامهای پایدار و قابل راستیآزمایی، مطابق با تعهدات و قوانین بینالمللی قابل اجرا، از جمله حقوق بینالملل بشردوستانه، علیه همه گروههای تروریستی و فعالیتهایی که در افغانستان رخ میدهند، تأکید کردند. حملات اخیر داعش-ک علیه غیرنظامیان، جامعه دیپلماتیک و مناطقی که غیرنظامیان در آن تجمع می کنند، از جمله مساجد را محکوم کرد. اعتراف به عملیات فعال طالبان علیه داعش-ک؛ و از طالبان خواست تا از جوامع قومی و مذهبی در معرض خطر در برابر حملات اعضای داعش-K و سایر تروریست ها محافظت کنند، و همچنین تمام اقدامات ممکن را برای اطمینان از پاسخگویی عاملان چنین حملاتی انجام دهند.
تأکید کردند که پایداری صلح و ثبات در افغانستان مستلزم یک گفتوگوی ملی معتبر و فراگیر است که منجر به نظم قانون اساسی با یک نظام سیاسی نماینده میشود. خاطرنشان کرد که خطر درگیری مسلحانه بدون اینکه یک دولت نماینده گسترده و پاسخگو از طریق یک فرآیند معتبر انتخاب شود که در آن همه زنان و مردان بالغ افغان بتوانند در آن شرکت کنند، احتمالاً به طور قابل توجهی افزایش می یابد. و از طالبان خواست تا به تعهدات خود در توافقنامه دوحه در فوریه ۲۰۲۰ مبنی بر مشارکت در گفتگوها و مذاکرات بین الافغانی بر سر یک نقشه راه سیاسی که منجر به تشکیل دولت جدید اسلامی افغانستان می شود، عمل کنند.
بر اهمیت اجرای تعهدات طالبان برای مقابله با تولید و قاچاق مواد مخدر تاکید کردند.
خاطرنشان کرد که طالبان متعهد شده اند که به اتباع خارجی و افغان ها – اعم از زن و مرد – که به درستی مستند شده اند، اجازه عبور امن و منظم به و از افغانستان را بدهد.
در مورد نقص اخیر بحث شد
استثنائات ممنوعیت سفر سازمان ملل برای برخی از رهبران طالبان و از همه کشورها خواست تا در اجرای تعهدات خود در سازمان ملل مسئولانه عمل کنند.
تاکید کرد که کمک های خارجی به افغانستان به نفع مردم افغانستان است و نشانه پیشرفت در جهت عادی سازی روابط با طالبان نیست. و خاطرنشان کرد که تعامل اعضای جامعه بین المللی با طالبان نباید به عنوان پیشرفت در جهت عادی سازی تفسیر شود.
بر لزوم تمرکز طالبان بر بحران اقتصادی کشور و ایجاد محیطی مناسب برای سرمایه گذاری بیشتر از طریق، از جمله، پایبندی به حاکمیت قانون منصفانه و شفاف تاکید کرد. تاکید کرد که کمکهای بشردوستانه و کمکها برای نیازهای اولیه انسانی برای جلوگیری از وخامت بیشتر اقتصاد کشور کافی نیست. راه های دیگر برای کمک به حفظ معیشت افغانستان از طریق ثبات اقتصادی و افزایش نقدینگی در کشور را مورد بحث قرار دادند. بر اهمیت احیای بخش بانکی و مالی افغانستان و تسهیل جریان های پولی برون مرزی قانونی تاکید کرد. نیاز به گسترش قابلیت، شفافیت و مسلکی بودن بانک مرکزی افغانستان را به عنوان بخشی از تلاش ها برای افزایش نقدینگی و ثبات اقتصاد مطرح کرد. به تأسیس اخیر صندوق افغان در سویس اشاره کرد که هدف آن حفظ و حفاظت از ذخایر بانک مرکزی افغانستان و پرداخت هدفمند از این ذخایر به نفع مردم افغانستان است. و بر نیاز بانک مرکزی افغانستان به (۱) نشان دادن استقلال خود از نفوذ و مداخله سیاسی تأکید کرد. (۲) نشان دهد که کنترل های کافی برای مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم (AML/CFT) را ایجاد کرده است. و (۳) نیازسنجی شخص ثالث را تکمیل کنید و روی یک مانیتور شخص ثالث معتبر نصب کنید.
از انتصاب خانم رزا اوتونبایوا توسط آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد به عنوان نماینده ویژه جدید برای افغانستان و رئیس یوناما استقبال کرد. و از طالبان، دیگر افغانها و اعضای جامعه بینالمللی خواست تا با SRSG Otunbayeva در اجرای مأموریت یوناما، از جمله ارتقای گفتوگو میان همه ذینفعان مرتبط افغان با هدف دستیابی به حکومت فراگیر، پاسخگو، نماینده و مشارکتی در امور ملی و ملی، همکاری کنند. سطوح زیرملی و نظارت بر وضعیت حقوق بشر؛ و از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ابراز حمایت کرد و خواستار تقویت نقش آن در زمینه حقوق جنسیتی و افزایش منابع مالی این سمت شد و استقبال کرد. کاری که تا به امروز در این نقش توسط آقای ریچارد بنت انجام شده است.
از مأموریت یوناما برای ترویج عدالت انتقالی استقبال کرد و از طالبان و دیگر افغانها خواست تا با حسن نیت در جهت رسیدگی به میراث جنایات جنگی و سایر خشونتها در کشور کار کنند. اذعان کرد که نارضایتی ها از همه طرف های درگیری وجود دارد و خاطرنشان کرد که صلح پایدار بدون یک روند آشتی که بر شفا و عدالت ترمیم کننده به جای قصاص تأکید می کند، بعید است. و اهمیت پایبندی به سیاست طالبان در مورد عفو مقامات جمهوری اسلامی سابق و مسئولیت پذیری برای کسانی که این سیاست را نقض می کنند، اشاره کرد.
بر لزوم همکاری همه اعضای جامعه بین المللی به ویژه همسایگان افغانستان، سایر شرکا در منطقه و کشورهای مسلمان نشین با در نظر گرفتن منافع مردم افغانستان در افغانستان تاکید کرد.
از ایالات متحده برای سازماندهی این رایزنی ها و میزبانی این نشست قدردانی کردند.
پایان متن