افغانستان

طالبان هفت دختر هزاره را از خوابگاه دانشگاه کابل اخراج کردند

حمله مرگ‌بار بر آموزشگاه «کاج» در منطقه دشت برچی در غرب کابل که منجر به کشته شدن بیش از ۵۰ تن و زخمی شدن ۱۱۰ تن دیگر شد، اعتراض‌های گسترده‌ای را در داخل و خارج کشور برانگیخت. دانش‌جویان دختر و معترضان زن یک روز پس از این حمله، دست به راه‌پیمایی‌ زدند. این اعتراض‌ها در کابل، بلخ و هرات از سوی طالبان سرکوب شد و شماری از معترضان زن بازداشت و با قید ضمانت از بند رها شدند. در تازه‌ترین مورد، طالبان شماری از دانش‌جویان دختر در خوابگاه دانشگاه کابل را به اتهام «تحریک دختران به راه‌پیمایی» تهدید و هفت تن آنان را از این خوابگاه اخراج کرده‌اند.

طالبان هفت دانش‌جوی دختر را یک‌شنبه‌شب، ۱۷ میزان، به اتهام «طرح‌ برنامه اعتراضی و اشتراک در راه‌پیمایی‌های اخیر» از خوابگاه دانشگاه کابل اخراج کرده‌اند.

وضعیت دانش‌جویان هزاره در این خوابگاه مناسب نیست و با آن‌ها رفتار نامناسب و خشونت‌آمیز صورت می‌گیرد. یک منبع معتبر می‌گوید: «اوضاع دختران هزاره خوب نیست. خشونت و رفتار نامناسب زیاد شده. مسموم‌شده‌گان تداوی نشدند. برای داکترها گفته شده که کسانی که مسموم شدند، درست تداوی نشوند، در همین حالت باشند.» این منبع توضیح می‌دهد: «مسوولان لیلیه، دختران را از داعش ترسانده‌اند. برای‌شان گفته‌ شده که این‌جا را ترک کنند، داعش تهدید کرده است. کوشش کنید برای خود زودتر جایی پیدا کنید. دانش‌جویان به دنبال اتاق در بیرون از خوابگاه می‌گردند.» به گفته این منبع، طالبان به بهانه‌ داعش، می‌خواهند خوابگاه دانشگاه کابل را از دختران هزاره «تهی» سازند و از گسترش دامنه‌ اعتراض‌ها در دانشگاه کابل، جلوگیری کنند.
دختران هزاره در خوابگاه دانشگاه کابل با رفتار نامناسب مسوولان مواجه‌اند. تلفن‌های شماری از آنان مورد بررسی قرار می‌گیرد، محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌ای علیه آن‌ها وضع شده و همه آنان ترسانده‌ شده‌اند. دختران به دلیل بازجویی و رفتار خشونت‌آمیز مسوولان لیلیه به‌‌شدت احساس ناامنی می‌کنند.

بیش از ۲۰ دانش‌جوی دختر که هزاره هستند، در فهرست اخراج از دانشگاه و خوابگاه دانشگاه کابل قرار دارند. بر‌اساس روایت این منبع، طالبان این دانش‌جویان هزاره را به‌عنوان «محرکین و عاملین تظاهرات‌ها» می‌شناسند و آنان را از خوابگاه و دانشگاه کابل، اخراج و منفک می‌کنند. این منبع می‌افزاید که روز یک‌شنبه، ۱۷ میزان، هفت تن آنان منفک شدند و متباقی نیز در روزهای آینده سرنوشت‌شان روشن خواهد شد.

منابع از میان دانش‌جویان دانشگاه کابل ادعا دارند که این دختران از صحبت با رسانه‌ها منع شده‌اند. به گفته منابع، دختران به دلیل ترس و نگرانی از ترک تحصیل‌، حتا مجبور ساخته می‌شوند که سکوت اختیار کنند و حاضر شوند در بیرون از خوابگاه دانشگاه کابل زنده‌گی کنند، اما بتوانند به درس‌های‌ خود ادامه بدهند.

طالبان در حالی هفت دانش‌جوی دختر را از خوابگاه دانشگاه کابل اخراج کرده‌اند که پیش از این دانش‌جویان دختر در دانشگاه کابل می‌خواستند در پیوند به حمله انتحاری بر آموزشگاه کاج، راه‌پیمایی اعتراضی برپا کنند. این دختران اما شب‌هنگام با خوردن غذا مسموم شدند و از راه‌پیمایی‌شان جلوگیری به عمل آمد. شماری از دختران در آن زمان به روزنامه ۸صبح گفته بودند که ۹۰ درصد آنان پس از خوردن غذای شب مسموم شده‌ و بیشترشان برای صحت‌یابی به شفاخانه منتقل شده‌اند.

پس از آن، دانش‌جویان دختر در دانشگاه‌های هرات و بلخ، در پیوند به حمله انتحاری بر آموزشگاه کاج، دست به اعتراض و راه‌پیمایی خیابانی زدند. این دختران اما به‌‌شدت از سوی طالبان سرکوب و شماری از آنان بازداشت شدند. آن‌ها ساعت‌ها پس از بازداشت، با قید ضمانت از سوی خانواده‌های‌شان، رها شدند.

در ادامه واکنش‌ها به حمله انتحاری بر آموزشگاه کاج در غرب کابل، کارزار «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید» در شبکه‌های اجتماعی راه‌اندازی شد که تاکنون حدود ۹ میلیون بار در توییتر از سوی کاربران داخلی و خارجی و برخی از سازمان‌های حقوق بشری هم‌رسانی شده است. این کاربران خواستار به رسمیت شناخته شدن «نسل‌کشی هزاره‌ها در افغانستان» هستند. آنان در بیش از ۱۰۰ شهر در کشورهای مختلف جهان با حضور در خیابان‌ها حمله بر مواضع هزاره‌ها را «نسل‌کشی» توصیف کرده و خواستار تحقیق نهادهای بین‌المللی در این زمینه شده‌اند.

در ادامه این اعتراض‌ها، شماری از سازمان‌های بین‌المللی، شخصیت‌های تأثیرگذار سیاسی، چهره‌های فرهنگی و هنری داخلی و خارجی در این کارزار سهم گرفته‌ و خواستار به رسمیت شناخته شدن «نسل‌کشی هزاره‌ها» شده‌اند. به باور آنان، این کار می‌تواند تسلی خاطر برای بازمانده‌گان قربانیان حمله‌های انتحاری شود که صرف «به جرم هزاره بودن» کشته شده‌‌اند.

این در حالی است که آموزشگاه «کاج» در منطقه هزاره‌نشین «دشت‌ برچی» در غرب شهر کابل، روز جمعه، ۸ میزان، هدف یک حمله انتحاری قرار گرفت. این حمله هنگامی رخ داد که صدها دانش‌آموز برای اشتراک در امتحان آزمایشی کانکور در این مرکز آموزشی تجمع کرده بودند. منابع به روزنامه ۸صبح تأیید کرده‌اند که در این رویداد ۵۷ تن کشته و بیش از ۱۱۰ تن دیگر زخمی شده‌اند. بیشتر قربانیان این رویداد را دانش‌آموزان دختر و هزاره‌ شکل می‌دهند. آموزشگاه کاج از این پیش زیر نام «موعود» فعالیت می‌کرد که در سال ۱۳۹۷ مورد حمله خون‌بار انتحاری قرار گرفت. این حمله انتحاری واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی را در قبال داشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا