افغانستانجهان

اعلام آمادگی ایران برای برگزاری نشست وزیران خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان

حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه‌ی ایران، در دیدار با فرستاده‌ی ویژه‌ی نخست وزیر پاکستان در امور افغانستان، از آمادگی کشورش برای برگزاری نشست فوق‌العاده‌ی وزیران خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان خبرداد.

ایران، از شمار کشورهایی است که در یک‌سال پسین، دیپلماسی فعالی در قبال افغانستان داشته‌است. داشتن نزدیک به هزار کیلومتر مرزِ مشترک در کنار زبان، تأریخ و دین مشترک سبب شده‌است که اوضاع ایران و افغانستان، همواره بر یک‌دیگر تأثیرگذار باشند.

پس از آگست ۲۰۲۱ و بازگشت طالبان به‌قدرت در افغانستان، ایران از معدود کشورهایی بود که فعالیت سفارت خود را در کابل متوقف نکرد و از همان آغاز به‌تعامل با طالبان پرداخت. با این حال، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران، در اظهارنظرهای خود درباره‌ی افغانستانِ امروز، بر لزوم تشکیل دولتی متشکل از تمام گروه‌های سیاسی در افغانستان تأکید کرده‌اند.

وزیر امور خارجه‌ی ایران، به‌تازگی میزبان محمد صادق خان فرستاده‌ی ویژه‌ی نخست وزیر پاکستان در امور افغانستان بود؛ دیداری که هدف از آن رایزنی پیرامون مسایل افغانستان بیان شده‌است.

امیرعبداللهیان در این دیدار با اشاره به‌برگزاری نشست وزیران خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان که سال گذشته در تهران برگزار شده بود، گفت: «پی‌گیری اجرایی شدن مصوبات نشست تهران می‌تواند تهدیدات امنیتی برای افغانستان و منطقه را از بین برده و زمینه‌های صلح، ثبات و توسعه را برای افغانستان گسترش دهد.»

او در ادامه‌ی این دیدار، از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری نشست فوق‌العاده‌ی وزیران خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان خبرداد.

صادق خان فرستاده‌ی ویژه‌ی نخست وزیر پاکستان در امور افغانستان، با اشاره به این‌که دلایل داخلی و فشارهای خارجی موجب کاهش سطح زندگی مردم افغانستان و افزایش ناامنی در این کشور شده‌است، بر اهمیت نقش سازنده‌ی کشورهای منطقه و همسایه‌ی افغانستان، به‌ویژه کشورهای ایران و پاکستان تأکید کرد.

وزیر امور خارجه‌ی ایران در ادامه‌ی این نشست، با اشاره به‌حضور بیش از چهار و نیم میلیون پناه‌جوی افغانستان در ایران خاطرنشان کرد که بیش از یک و نیم میلیون نفر از این پناه‌جویان، پس از حضور طالبان وارد ایران شده‌اند.

نگرانی از وضعیت ناپایدار امنیتی در داخل مرزهای افغانستان باعث شده‌است که مقام‌های کشورهای همسایه، بارها به این موضوع اشاره کنند و از طالبان بخواهند که به امنیت مرزها توجه داشته باشند و اجازه ندهند از خاک این کشور برضد کشورهای دیگر استفاده شود.

ایجاد کمربندِ امنیتی در اطراف افغانستان ضروری است

امام‌علی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان که بارها درباره‌ی تبدیل افغانستان به لانه‌ی امن هراس‌افگنان هشدار داده‌است، در تازه‌ترین اظهاراتش، ایجاد یک کمربند امنیتی در اطراف افغانستان را ضروری دانست.

او که روز سه‌شنبه در نشست همکاری‌های بین‌المللی، امنیت منطقه، مدیریت مبارزه با هراس‌افگنی و جلوگیری از فعالیت‌های هراس‌افگنانه در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان سخن‌رانی می‌کرد، بار دیگر بر افزایش ناامنی‌ها، حضور گروه‌های هراس‌افگن و میدان دادن به هراس‌افگنان در افغانستان اشاره و تأکید کرد که ایجاد یک کمربند امنیتی در اطراف افغانستان، ضروری است.

رئیس جمهوری تاجیکستان پیش از این در ششمین اجلاس سران کشورهای عضو کنفرانس سیکا که به میزبانی آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شده بود، هشدار داد که در حال حاضر، هزاران تن هراس‌افگنِ انتحاری در افغانستان حضور دارند و تبلیغات هراس‌افگنی نیز آشکارا در این کشور انجام می‌شود.

اعلام آمادگی ایران برای برگزاری نشست وزیران خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان تلویزیون آمو.

منبع: تلویزیون آمو

دکمه بازگشت به بالا