طالبان و پاکستان؛ دوستی زیر سایه تنشهای مرزی و سیاسی
حنا ربانی کهر، معاون وزیر امور خارجه پاکستان که در رأس یک هیأت به کابل آمده بود با مقامات طالبان دیدار و گفتگو کرد.
این دیدار پس از درگیریها و تنشهای شدید مرزی هفتههای اخیر میان نیروهای دو طرف صورت گرفته است.
خانم ربانی در کابل با امیر خان متقی سرپرست وزارت امور خارجه طالبان و عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیس الوزرای گروه طالبان، دیدار کرده است.
او در دیدار با معاون رئیس الوزرای طالبان گفته است که مشکلات به وجود آمده میان افغانستان و پاکستان باید حل گردد.
هرچند در اعلامیههای که منتشر شده به صراحت در مورد تنشهای مرزی به وجود آمده اشاره نشده است، اما اشاره خانم ربانی به «مشکلات به وجود آمده» دقیقا تنشهای هفتههای اخیر است که باعث مسدود شدن مرزها برای چند روز شد.
در دیدارها همچنین در مورد آزادی زندانیان افغانستان در پاکستان، ایجاد تسهیلات برای مسافران افغانستان به پاکستان، توسعه تجارت و ترانزیک و پروژه بزرگ تاپی و تاپ گفتگو شده است.
سایه تنشها بر روابط دو طرف
طالبان و پاکستان روابط دیرینه دوستی دارند و حکومت پاکستان بارها از سوی حکومت پیشین افغانستان متهم به حمایت و پناه دادن به جنگجویان طالبان شده است.
اما از زمانی که طالبان بر افغانستان مسلط شدهاند، تنشهای زیادی نیز بین طرف به وجود آمده است که گاهی بر دوستی دیرینه آنها سایه افگنده است.
یکی از عمدهترین مسائل، تنشهای مرزی بوده است که همواره برای گروه طالبان جنجالی و درد سر آفرین بوده است.
در بیش از یک سال گذشته، نیروهای مرزی پاکستان و طالبان بارها باهم درگیر شدهاند و در آخرین مورد، پس از کشته شدن یک سرباز پاکستان، این کشور خواستار تحویل دادن عامل قتل سربازش از سوی طالبان شد و تنشها بین دو طرف بالا گرفت.
این تنشها در روزهای اخیر فروکش کرده است، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که نیروهای مرزی دو طرف بار دیگر درگیر نشوند و روابط دیپلماتیک دو طرف را تیره نکنند.
سفر معاون وزیر امور خارجه پاکستان به کابل نیز برای حل این تنشها و چالشها است که گاهی حتی روابط سیاسی و دوستی دیرینه آنها را، تحت تأثیر قرار میدهد.
به احتمال زیاد خانم ربانی حامل این پیام از طرف دولت پاکستان به طالبان بوده است که تنشها و درگیریهای مرزی باید پایان یابد و نباید بیش از این بر روابط دو طرف سایه افگند.
اما طالبان اگر بخواهد که به درگیریهای مرزی پایان بدهد، باید به تعرضات پاکستان در این سوی مرز، حصارکشی و آزار و اذیت مهاجران افغانستان از سوی نیروهای پاکستانی، هیچ واکنشی نشان ندهد و فقط با نور چراغ سبز اسلام آباد، راه بروند.
ظاهرا طالبان در یک سال گذشته در تلاش بوده است که تا اندازهای از زیر سایه سنگین نگاه استخبارات پاکستان خارج شود و دست کم برای افکار عامه این پیام را بدهد که از پاکستان فرمان نمیگیرند، اما هنوز در رسیدن به این هدف، ناکام هستند.
حاشیهها
سفر معاون وزیر خارجه پاکستان به افغانستان و دیدارش با مقامات گروه طالبان، با حاشیههای جدی نیز همراه بود.
خانم ربانی با موهای افشان و لباس پنجابی رنگارنگ و با ظاهر بسیار متفاوت از آنچه که طالبان در افغانستان برای زنان اجبار میکنند، به کابل آمد و با سران گروه طالبان دیدار کرد.
دیدار او با چنین ظاهری با مقامات طالبان، باعث شد که بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی از سیاست گروه طالبان در قبال زنان، انتقاد کنند.
آنها میگویند که گروه طالبان زنان افغانستان را مجبور میکنند که برقع و یا لباس سیاه بلند بپوشند، صورت و دستهای شان را بپوشانند و بجز چشمهای شان دیده نشود، اما خود شان از زنانی که چنین حجابی را رعایت نمیکنند، به گرمی استقبال میکنند، با آنها دیدار رسمی دارند و گفتگو میکنند.
به باور شهروندان افغانستان این سیاست دوگانه طالبان در قبال حجاب و مسائل مربوط به زنان، نشان میدهند که آنها از این مسئله فقط در پی استفاده سیاسی و ابزاری هستند.
بسیاریها نیز به مسئله فرمان برداری گروه طالبان از پاکستان اشاره کردند و نوشتند که طالبان از «اسلام آباد» پیروی میکنند و نه از «اسلام».
بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید
Subscribe to get the latest posts sent to your email.