قرقیزهای افغانستان: اگر به وضعیت ما رسیدگی نشود، به قرقیزستان کوچ میکنیم
سازمان جهانی بهداشت، در تویتی گفته است که تا ۲۶ جنوری ۲۰۲۳، دستکم ۱۷ شهروند قرقیز در نتیجهی گسترش «عفونت حاد تنفسی» در پامیر بزرگ بدخشان جان داده و ۹۷ تن دیگر نیز به این بیماری مبتلا شده اند. باشندگان محل اما رقم جانباختگان در نتیجهی این بیماری را، بیش از ۲۰ تن میگویند.
ایگم بیردی، باشندهی پامیر، میگوید: «در بخش صحت، ما با کمبود امکانات روبهروییم. ما یک کلینیک داریم، به همه رسیدگی نمیشود. تا رسیدن به کلینیک سه تا چهار روز زمان میگیرد، تا کنون ۲۱ تن تلفات داشتهایم.»
رشتهکوههای پامیر در بدخشان که به دلیل ارتفاعش، به «بام دنیا» مشهور است و ظرفیت بدلشدن به جاذبهی گردشگری را دارد؛ اما نبود امکانهای اولیهی زندگی امروزی در این منطقه، سبب شده است که باشندگان آن در فکر رفتن به بیرون از کشور بیفتند.
نورالهدا پامیری، باشندهی پامیر، میگوید در حالی که باشندگان این منطقه، علاقهمندی بسیاری به زادگاه شان دارند؛ اما با ادامهی دسترسینداشتن به امکانهای اولیهی زندگی مانند امکانهای صحی، احتمال دارد به آن سوی مرز؛ یعنی به قرقیزستان بکوچند.
او میافزاید: «اگر وضعیت این گونه ادامه یابد، مردم مجبور میشوند که به خاطر آیندهی خود و فرزندان خود کاری بکنند و دولت قرقیزستان هم در این مورد اعلام همکاری کرده است.»
با این حال، مسئولان وزارت امور سرحدات، اقوام و قبایل طالبان نیز، میپذیرند که باشندگان پامیر با مشکلات بسیاری دستوپنجه نرم میکنند.
حمدالله فطرت، سخنگوی این وزارت، به سلاموطندار با اطمینان از تلاشها برای فراهمکردن امکانات مورد نیاز به باشندگان پامیر خرد و بزرگ، میگوید که سازمانهای جهانی نیز باید در این راستا همکاری کنند.
آقای فطرت میافزاید: «ما به این منطقه کمکها را رساندهایم، انشاءالله در آینده هم تلاش خواهیم کرد. این مردم واقعاً با مشکلات زیاد از هر نگاه در بخش صحت، تعلیم و تربیه و همه بخشها روبهرو هستند. از نهادهای جهانی نیز میخواهیم که به این مردم توجه کنند؛ چون نیاز دارند.»
بر اساس آمار وزارت امور سرحدات، اقوام و قبایل اکنون ۳۲۰ خانواده در پامیرهای دوگانهی بدخشان زندگی میکنند. همزمان، باشندگان پامیر به سلاموطندار میگویند که شمار جمعیت آنان به دو هزار تن میرسد.
بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید
Subscribe to get the latest posts sent to your email.