افغانستانجهان

پرویز مشرف در شهر دبی، بر اثر مریضی درگذشت

پرویز مشرف، رئیس جمهور سابق پاکستان در سن 79 سالگی در شهر دبی، بر اثر مریضی درگذشت.

آقای مشرف از سال 2016 میلادی برای درمان پاکستان را به مقصد دبی ترک کرد و از آن زمان در این شهر در تبعید زندگی می‌کرد.

پرویز مشرف ۷۹ ساله به دلیل بیماری در بیمارستان آمریکایی دوبی بستری بود.

پرویز مشرف در ۱۱ اوت ۱۹۴۳ در دهلی نو هند به دنیا آمد. او که در سال ۱۹۹۹ با یک کودتا قدرت را به دست گرفت و همچنین از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ رئیس‌جمهور پاکستان بود.

مشرف در سال ۱۹۴۷، زمانی که پاکستان از هند جدا شد، با خانواده‌اش از دهلی نو به کراچی نقل مکان کرد. او پسر یک دیپلمات حرفه‌ای بود و طی سال‌های ۱۹۴۹–۱۹۵۶ در ترکیه زندگی کرد.

وی در سال ۱۹۶۴ به ارتش پیوست، از دانشکده فرماندهی و ستاد ارتش در کویته فارغ التحصیل شد و در کالج سلطنتی مطالعات دفاعی لندن شرکت کرد.

او تعدادی انتصاب در واحدهای توپخانه، پیاده نظام و کماندویی داشت و همچنین در دانشکده ستاد در کویته و در جناح جنگ دانشکده دفاع ملی تدریس کرد.

مشرف در جنگ های ۱۹۶۵ و ۱۹۷۱ پاکستان با هند شرکت کرد.

نخست وزیر نواز شریف در اکتبر ۱۹۹۸ او را به ریاست نیروهای مسلح منصوب کرد. اعتقاد بر این است که مشرف نقشی کلیدی در تهاجم به بخش تحت کنترل هند در منطقه مورد مناقشه کشمیر در تابستان ۱۹۹۹ ایفا کرده است.

تحت فشار بین المللی، شریف بعدا به سربازان دستور داد تا به قلمرو تحت کنترل پاکستان عقب نشینی کنند که این اقدام ارتش را عصبانی کرد. در ۱۲ اکتبر ۱۹۹۹، زمانی که مشرف خارج از کشور بود، شریف او را برکنار کرد و سعی کرد از فرود هواپیمای حامل مشرف در فرودگاه کراچی جلوگیری کند.

با این حال، نیروهای مسلح کنترل فرودگاه و دیگر تأسیسات دولتی را به دست گرفتند و شریف را خلع کردند و راه را برای ریاست یک دولت نظامی برای مشرف هموار کردند.

اگرچه مشرف عموماً دارای نظرات معتدلی بود و وعده بازگشت نهایی به حکومت غیرنظامی را داد، قانون اساسی را به حالت تعلیق درآورد و پارلمان را منحل کرد.

او شورای امنیت ملی را تشکیل داد که متشکل از افراد غیرنظامی و نظامی بود تا پاکستان را در دوره موقت اداره کند. او در اوایل سال ۲۰۰۱ ریاست جمهوری را بر عهده گرفت و بعداً تلاش کرد تا با هند بر سر منطقه کشمیر توافق کند.

پس از حملات ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ در ایالات متحده و متعاقب آن حمله ایالات متحده به افغانستان در اواخر همان سال، دولت ایالات متحده روابط نزدیکی با مشرف در تلاش برای ریشه کن کردن افراط‌گرایان در منطقه مرزی افغانستان و پاکستان ایجاد کرد.

آقای مشرف که رئیس ستاد ارتش پاکستان نیز بود، در سال 1999 با یک کودتای نظامی نواز شریف را کنار زد و قدرت را در این کشور تصاحب کرد.

پس از آن، در پی همه‌پرسی که در سال 2001 میلادی برگزار شد، او خود را رئیس جمهور پاکستان اعلام کرد و تا سال 2008 در این مقام باقی ماند.

در 18 آگست سال 2008 میلادی و در پی تهدید جناح‌های مخالف مبنی بر استیضاح او در پارلمان و برکناری‌اش از مقام ریاست جمهوری، او در یک نطق تلویزیونی، استعفای خود را اعلام کرد.

او شش ماه پس از ترک مقام ریاست جمهوری، به لندن رفت و زمانی که در سال 2013 میلادی برای شرکت در انتخابات به پاکستان برگشت، دستگیر شد و از شرکت در انتخابات منع شد.

او متهم به «خیانت ملی» و به اعدام محکوم شد، اما این حکم حدود یک ماه پس از صدور، دوباره لغو شد.

«حمایت از حمله آمریکا به افغانستان»
پس حمله آمریکا بر افغانستان در سال 2001 میلادی برای سرنگونی گروه طالبان، پرویز مشرف از جنگ آمریکا در افغانستان حمایت کرد.

آقای مشرف موافقت کرد که ارتش آمریکا از سه پایگاه هوایی پاکستان برای انجام عملیات در افغانستان، استفاده کند.

او در یک سخنرانی خطاب به مردم پاکستان در 19 سپتامبر سال 2001 میلادی، گفت که ایالات متحده آمریکا به هدف مبارزه با شبکه القاعده، بازداشت اسامه بن لادن که طالبان به او پناه داده و از استراداد او برای محاکمه در دادگاه‌های بین‌المللی خود داری می‌کنند و مبارزه با تروریزم بین‌المللی، به افغانستان حمله کرده است.

او افزود که از پاکستان خواسته شده است که در این راستا با آمریکا در سه بخش همکاری کند؛ اول، تبادل اطلاعات، دوم، استفاده از حریم هوایی پاکستان سوم، حمایت لوژستیکی پاکستان از آمریکا.

رئیس جمهور سابق پاکستان در این سخنرانی تأکید کرد که در این جنگ، هیچ کس از جنگ علیه اسلام و مردم افغانستان، حرف نزده است.

او در این سخنرانی از پیامدهای جنگ در افغانستان، تلاش برای حمایت از طالبان و راضی کردن رهبران جهان برای تعامل با طالبان و نگرانی‌هایش از تلاش کشورهای همسایه برای تروریستی اعلام کردن دولت پاکستان در پی جنگ آمریکا در افغانستان، حرف زده است.

آقای مشرف در این سخنرانی به صراحت از جنگ آمریکا علیه طالبان در افغانستان حمایت خود را اعلام نکرد، اما تأکید کرد که او از منافع پاکستان در گام اول حمایت می‌کند و کشورهای دیگر در گام بعدی قرار خواهد گرفت.

اما در نهایت، پاکستان به آمریکا اجازه داد که از خاکش علیه گروه طالبان استفاده کند و مسیر این کشور، سالها بهترین مسیر برای تأمین نیازمندی‌های لوژستیکی و تسلیحاتی نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان بود.

«اعتراف به حمایت از طالبان و بازی دوگانه»
اما پس از سقوط حکومت گروه طالبان در افغانستان و روی کار آمدن حکومتی به رهبری حامد کرزی در این کشور، رویکرد مشرف نسبت به افغانستان تغییر کرد و «بازی دوگانه» را در پیش گرفت.

او در سال 2015 میلادی برای اولین بار پذیرفت که سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (ISI) از سال ۲۰۰۲ برای تضعیف دولت حامد کرزی، به پرورش دوباره طالبان اقدام کرد.

آقای مشرف در گفت‌وگو با روزنامه گاردین چاپ بریتانیا گفت که پاکستان به این دلیل اقدام به حمایت و پرورش طالبان کرد که دولت حامد کرزی «تحت سیطره غیرپشتون‌ها» قرار داشت و آنها به هند، رقیب دیرینه پاکستان، نزدیک بودند.

او گفت: «مسلما ما در جستجوی گروه‌هایی بودیم که بتوانند با این اقدام هند علیه پاکستان برخورد کنند. اینجاست که وظیفه استخبارات مطرح می‌شود. استخبارات (پاکستان) با طالبان در تماس بود و قطعا هم باید در تماس باشد.»

حکومت افغانستان، پاکستان را در زمان زمامداری آقای مشرف متهم به حمایت، پناه دادن، آموزش و ارائه تسلیحات به طالبان و گروه حقانی می‌کرد و آی اس آی را مقصر سازماندهی مستقیم شماری از حملات انتحاری و قتل‌های چهره‌های سرشناس در افغانستان می‌دانست.

این سخنان آقای مشرف به نحوی پذیرفتن اتهاماتی بود که سالها از سوی مقامات دولت افغانستان علیه پاکستان ارائه می‌شد.

از آن زمان تاکنون، اتهام زنی مقامات افغانستان و پاکستان علیه همدیگر ادامه دارد و تنش در روابط دو کشور بر سر مسئله تروریزم، همچنان پا برجاست.

اما آقای مشرف اولین رئیس جمهور و رئیس ستاد ارتش پاکستان بود که به حمایت از گروه طالبان در افغانستان اعتراف کرد.


بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دکمه بازگشت به بالا