آموزشافغانستان

نشست دوحه؛ «از عدم دعوت طالبان تا انتقادات گسترده در مورد آجندا

قرار است در روزهای اول و دوم ماه می، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، میزبان نشستی با حضور نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان در دوحه، پایتخت قطر، باشد.

سازمان ملل متحد گفته است که در این نشست در مورد واکنش هماهنگ در برابر بحران بشری و محدودیت های گروه طالبان بر کار و آموزش زنان و دختران افغانستان بحث می شود.

اما پیش از آن، آمنه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی خود در دانشگاه پرینستون آمریکا گفته بود که در این نشست «گام های کوچک برای به رسمیت شناختن گروه طالبان» بررسی خواهد شد.

خانم محمد که پس از ممنوعیت کار زنان در سازمان های غیردولتی داخلی و بین المللی توسط گروه طالبان به افغانستان نیز سفر کرده بود، اولین مقام سازمان ملل متحد است که در مورد به رسمیت شناختن گروه طالبان سخن گفته است.

هرچند که سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سازمان بر اساس منشور و اصول خود، صلاحیت به رسمیت شناختن گروه طالبان را ندارد و این از صلاحیت کشورها است، اما با سخنان آمنه محمد، این سازمان متهم به «لابی گری» برای به رسمیت شناخته شدن گروه طالبان شد.

عدم دعوت طالبان در نشست دوحه

استیفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در نشست دوحه، از گروه طالبان دعوت نشده است.

او به خبرگزاری رویترز گفته است که آقای گوترش، از گروه طالبان برای اشتراک در این نشست دعوت نکرده است.

سخنگوی سازمان ملل متحد افزوده که نشست دو روزه دوحه پشت درهای بسته با هدف تمرکز بر «تعهد بین‌المللی حول اهداف مشترک برای یک راه دوام‌ دار رو به جلو در… افغانستان» برگزار می‌شود.

قرار است این نشست با حضور نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان برگزار شود، اما مشخص نیست که نمایندگان کدام کشورها و سازمان در این نشست اشتراک خواهند کرد.

گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، در بسیاری از نشست های بین المللی در مورد افغانستان دعوت نشده است و تنها به شماری از نشست های منطقه ای از این گروه دعوت شده است.

نشست های که اعضای ارشد گروه طالبان در آن دعوت شده است، بیشتر از سوی کشورهای چون روسیه، چین، ترکیه و کشورهای آسیای مرکزی برگزار شده است. این کشورها از زمان تسلط گروه طالبان، سطح تعامل خود با این گروه را افزایش داده و سفارت های خود را در افغانستان باز گذاشته اند و سفارت های افغانستان را به گروه طالبان تسلیم کرده اند.

انتقادات گسترده از آجندای نشست دوحه

سازمان ملل متحد آجندای رسمی نشست دوحه را منتشر نکرده است و تنها گفته است که در این نشست در مورد پاسخ هماهنگ به وضعیت افغانستان، گفتگو خواهد شد.

اما با وجود این، بسیاری از نهادهای حقوق بشری بین المللی و داخلی، با اشاره به طرح مسئله به رسمیت شناختن گروه طالبان در این نشست، از سازمان ملل متحد انتقاد کرده اند.

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته است که مسئله به رسمیت شناختن گروه طالبان در شرایط کنونی «منتفی» و برای شهروندان این کشور «غیرقابل قبول» است.

این کمیسیون در اعلامیه خود گفته است که این مسئله نباید در دستور کار نشست دوحه و یا هیچ نشست دیگری قرار گیرد.

فعالان حقوق زن، دانشگاهیان، فرهنگیان، نویسندگان و فعالان مدنی افغانستان نیز با ارسال نامه های سرگشاده به دبیرکل سازمان، طرح مسئله به رسمیت شناختن گروه طالبان در نشست دوحه «خیانت به مردم افغانستان» دانسته اند و خواستار حذف این موضوع از دستور کار نشست دوحه شده اند.

بسیاری از شهروندان افغانستان اکنون نگران به رسمیت شناخته شدن گروه طالبان به عنوان حکومت رسمی این کشور هستند.

آنها طرح این مسئله در نشست دوحه را اولین گام در راستای به رسمیت شناختن گروه طالبان می دانند و می گویند چنین بحث هایی آینده افغانستان را به دست یک گروهی با سابقه فعالیت گسترده تروریستی، قرار خواهد داد.

دکمه بازگشت به بالا