گزارش تحلیلی؛ وضعیت بشردوستانه در افغانستان چقدر وخیم است؟
عوامل زیادی برای فروپاشی اقتصادی افغانستان وجود دارد. این عمدتاً مسئولیت مشترک تصمیمات دولت و نهادهای بین المللی است و عمدتاً نتیجه شکست ایالات متحده و طالبان در دستیابی به توافقاتی برای جلوگیری از تأثیرات انسانی تغییر رژیم در اوت 2021 است. علل اصلی بحران عبارتند از:
پس از خروج ایالات متحده در آگوست 2021 و به دست گرفتن قدرت توسط طالبان، افغانستان با یک بحران انسانی رو به افزایش دست و پنجه نرم می کند. سوء تغذیه شدید اکنون در سراسر کشور ریشه دوانده است. بیش از 90 درصد خانواده ها برای تقریبا یک سال غذای کافی دریافت نمی کنند.
بر اساس سیستم ارزیابی برنامه جهانی غذا ()، حدود 20 میلیون نفر – نیمی از جمعیت – در سطح 3 “بحران” یا سطح 4 “اضطرار” ناامنی غذایی هستند. اخیراً WFP گزارش داده است که ده ها هزار نفر در ولایت غور در چنگال سوءتغذیه حاد سطح 5 “فاجعه بار” هستند که نشانگر اولیه قحطی است. WFP گفته است که افغانستان “یکی از حادترین بحران های مصرف مواد غذایی را در سطح جهان سپری می کند.”
سازمان های بشردوستانه بارها در مورد عظمت این بحران و احتمال فزاینده فاجعه هشدار داده اند. آنها شوک های اقتصادی را دلیل اصلی گرسنگی و مرگ و میر گسترده در کشور می دانند. در پایان ژوئیه، WFP به کاهش 10 درصدی «هشدارکننده» در درآمد خانواده اشاره کرد که در حال حاضر در سطوح افتضاح، و همچنین افزایش هزینه های مواد غذایی است.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) گزارش داده است که هزاران کودک هر ماه به دلیل سوءتغذیه شدید برای درمان فوریت های پزشکی بستری می شوند. بسیاری از مردم در مناطق دور افتاده قادر به دریافت کمک نیستند و از گرسنگی می میرند. بیش از یک میلیون کودک زیر 5 سال – به ویژه آنهایی که در معرض خطر مرگ در صورت محرومیت از غذا هستند – به طور مزمن دچار سوءتغذیه مزمن هستند، به این معنی که حتی در صورت زنده ماندن احتمال مرگ آنها وجود دارد. باید با مشکلات سلامتی جدی از جمله کاهش رشد مواجه شوند.
کمیته بینالمللی نجات در اوایل سال جاری اعلام کرد: «اگر به بحران انسانی کنونی رسیدگی نشود، ممکن است بیش از 20 سال جنگ کشته شوند.»
مدیر حفاظت کودکان در اواسط ماه فبروری گفت: من هرگز وضعیت ناامید کننده ای مانند افغانستان ندیده ام. ما هر روز با کودکان بدحالی که ماه هاست جز نان چیزی نخورده اند درمان می کنیم. والدین با تصمیمات سختی روبرو می شوند – به کدام یک از فرزندان خود باید غذا بدهند؟ آیا باید فرزندان خود را به سر کار بفرستند یا بگذارند گرسنگی بمیرند؟ اینها انتخاب های دردناکی هستند که هیچ والدینی دوست ندارد انجام دهد.
یک مقام بشردوستانه افغان در اواسط جولای به دیده بان حقوق بشر گفت: «مردم چیزی برای خوردن ندارند. شاید تصورش را نکنید، اما کودکان از گرسنگی می میرند، وضعیت بسیار وحشتناکی، به ویژه در روستاها.» وی در ادامه گفت که شخصا خانواده ای را می شناسد که در دو ماه گذشته دو فرزند 2 و 5 ساله را بر اثر گرسنگی از دست داده اند. او گفت که از هر نوع کمبود غلات غذایی بی اطلاع است. وی با نسبت دادن دلایل اقتصادی به بحران کنونی گفت: برای مقابله با این بحران انسانی به یک سیستم بانکی کارآمد نیاز فوری است.
بحران انسانی چگونه بر زنان و دختران تأثیر گذاشته است؟
تقریباً همه افغانها با این شرایط خطرناک روبرو هستند، اما زنان و دختران که با موانع بیشتری برای دسترسی به غذا، مراقبتهای صحی و منابع مالی مواجه هستند، به طور نامتناسبی تحت تأثیر قرار میگیرند. سیاستهای طالبان مانع از دستیابی زنان به بیشترین مشاغل مزدور میشود و این سیاست بر خانوادههایی که زنان تنها یا اصلیترین نانآور خانه در آنها هستند، تأثیر مخرب و مخربی داشته است.
بررسی های برنامه جهانی غذا به طور مکرر نشان می دهد که تقریباً همه زنان سرپرست خانوار غذای کافی برای خوردن ندارند و تقریباً همه آنها در نهایت به فروش اقلام ضروری خانه، فرستادن فرزندان به کار یا ازدواج برای جهیزیه برای تهیه غذا می پردازند. اتخاذ “تصمیمات دشوار” مانند حتی در مناطقی که زنان هنوز اجازه کار دارند، عمدتاً در زمینه آموزش و مراقبتهای صحی، اغلب در معرض شرایط سرکوبگر طالبان قرار میگیرند – مانند همراهی مرد خانواده به محل کار و حتی اسکورت شدن در طول روز کاری. – ناتوانی در پیگیری
آلیسون داویدیان، نماینده زنان سازمان ملل متحد در افغانستان، در ماه جولای گفت: زنان توضیح دادند که چگونه شرایط یک محرم [ولی مرد] بر هر جنبه از زندگی آنها تأثیر می گذارد – از آزادی آنها برای رفتن به بازار برای خرید نان و تامین نیازهای اولیه خانواده تا تأثیرگذاری بر تصمیم گیری در خانه تا ظرفیت آنها. زنان اجبار به پوشاندن صورت را دلیل غیبت فزاینده خود از اقشار مختلف عنوان کردند. برخی از زنان به من گفتند که هنوز بدون محرم به بازار میروند، اما میترسند که روزی برای خرید مواد غذایی بدون مرد جلوی آنها را بگیرند و کتک بزنند.
سیستم مراقبت های صحی افغانستان به سختی کار می کند، که اثرات مخربی بر سلامت مادر و کودک و دسترسی زنان و دختران به خدمات مراقبت های صحی جنسی و باروری که قبلاً به اندازه کافی در دسترس نبود، داشته است. طالبان برای اعضای مرد خانواده اجباری کرده اند که زنان را برای معاینات صحی ببرند. همچنین، درمان زنان توسط متخصصان بهداشت مرد را ممنوع کرده است. این محدودیت ها دسترسی زنان به امکانات بهداشتی را بیشتر محدود می کند.
طالبان تقریباً تمام مکاتب متوسطه را برای دختران بسته اند و دختران را از حق تحصیل محروم کرده اند. این اقدام طالبان و افزایش فقر، تحصیل دختران را حتی در چنین مکاتبی که فقط مختص دختران است، بسیار دشوار کرده است. همه اینها خطر ازدواج کودکان را افزایش داده است. گروههای بشردوستانه و رسانهها از «فروش» دختران توسط خانوادهها خبر دادهاند، یعنی خانوادههایی که در ازای ازدواج دخترانشان در ناامیدی برای به دست آوردن غذا یا پرداخت بدهیها، پول نقد یا سایر مزایای دریافت میکنند.
بحران اقتصادی چگونه یک بحران انسانی ایجاد می کند؟
تقریباً تمام دلایل اصلی کمبود غذا، آب، سرپناه و مراقبت های صحی افغان ها اقتصادی است: میلیون ها دلار از دست رفته در درآمد، افزایش قیمت ها و سقوط بخش بانکی کشور. عوامل دیگری مانند خشکسالی گسترده و اثرات چندین دهه جنگ نیز به بحران انسانی کشور کمک کرده است، اما آسیب های اقتصادی دلیل اصلی بدتر شدن وضعیت بوده است.
پس از آگوست 2021، بیش از چهار خانوار از هر پنج خانوار افغان کاهش قابل توجهی در درآمد داشته اند یا منابع درآمد خود را از دست داده اند. همچنین، تصمیم ایالات متحده و سایر دولتها در ماه اوت 2021 مبنی بر قطع بانک مرکزی افغانستان، با نام رسمی افغانستان بانک، از سیستم بانکی بینالمللی، تقریباً به طور کامل اقتصاد و سیستم بانکی کشور را فلج کرده است. این یک بحران گسترده در دسترس بودن پول نقد در کشور ایجاد کرد و منجر به کمبود دلار آمریکا و پول افغانی در سراسر کشور شد.
همانطور که مدیر کشور Save the Children در اوایل سال 2022 گفت: “هیچ کمبود غذا وجود ندارد – بازارها پر است. با این حال کودکان از گرسنگی می میرند زیرا والدین آنها نمی توانند هزینه غذا را بپردازند.” ممکن بود. می توانست متوقف شود و باید انجام می شد. ” اما طبق نظرسنجی های WFP، درآمد و حمایت در سال 2022 بهبود نیافته است و دستمزدها در ماه مه و ژوئن کاهش یافته است.
بانک های خصوصی افغانستان در تلاش هستند تا تسهیلات برداشت به سپرده گذاران، از جمله سازمان های بشردوستانه را فراهم کنند. حتی زمانی که پول برای کارهای بشردوستانه، دستمزد یا پرداخت حواله به صورت الکترونیکی به بانک ها ارسال می شود، به دلیل کمبود نقدینگی نمی توان از بانک ها پول برداشت کرد. بانک مرکزی افغانستان به دلیل کمبود اسکناس های امریکایی و افغانی، محدودیت های شدیدی را برای انتقال اسکناس توسط بانک های خصوصی وضع کرده و محدودیت های برداشت افغانی را تعیین کرده است، ضمن اینکه بسیاری از تراکنش های الکترونیکی به دالر امریکایی را نیز ممنوع کرده است. بانکهای خصوصی فاقد ارز محلی کافی برای تسهیل برداشت هستند، پول نقد دلاری کمی دارند و یا بدون داراییهای قابل توجه در سپردهها، قادر به وام دادن بیشتر نیستند.
بانک ها نیز در تسویه تراکنش های دلاری که از طریق حساب های مربوطه بانک های خصوصی در خارج از کشور انجام می شود، احتمالاً به دلیل ترس بانک های خارجی مبنی بر عدم پذیرش چنین تراکنش ها، با مشکل مواجه هستند. نقض نشد.
چرا اقتصاد افغانستان سقوط کرد؟
عوامل زیادی برای فروپاشی اقتصادی افغانستان وجود دارد. این عمدتاً مسئولیت مشترک تصمیمات دولت و نهادهای بین المللی است و عمدتاً نتیجه شکست ایالات متحده و طالبان در دستیابی به توافقاتی برای جلوگیری از تأثیرات انسانی تغییر رژیم در اوت 2021 است. علل اصلی بحران عبارتند از: تعلیق کمکها برای دستمزدهای ضروری و یک سیستم امنیت غذایی جامع فقرزدایی: قبل از اوت 2021، اقتصاد افغانستان 75 درصد به کمکهای خارجی وابسته بود. در 15 اوت 2021، پس از اینکه طالبان کنترل کشور را به دست گرفتند، دولت های کمک کننده به رهبری ایالات متحده به بانک جهانی دستور دادند که نزدیک به 200 میلیون دلار کمک بین المللی خارجی را کاهش دهد.
پیش از این، این مبلغ از طریق پروژه های تمویل شده توسط صندوق اعتماد بازسازی افغانستان (ARTF) و انجمن انکشاف بین المللی (IDA) برای پرداخت معاشات میلیون ها معلم، کارمندان صحی و سایر کارکنان خدمات ضروری توزیع می شد.
این کمک های مالی هنگفت، قدرت خرید میلیون ها خانواده افغان، از جمله تعداد زیادی از خانواده های بسیار فقیر را فراهم کرد. همه آنها از پول نقد برای کار، توزیع پول نقد و برنامه های حمایت معیشتی بهره مند شدند. صندوق بین المللی پول (IMF)، و بانک توسعه آسیایی (ADB) نیز کمک های مالی را کاهش دادند. در نتیجه مستقیم این امر، تعداد زیادی از خانواده های افغان بلافاصله درآمد اولیه خود را از دست دادند. بر اساس دادههای WFP که در ماه جولای منتشر شد، پس از اوت 2021، تقریباً همه خانوادههای افغان هیچ درآمدی ندارند یا درآمدشان کاهش قابل توجهی دارد.
کاهش ناگهانی برنامه های بانک جهانی منجر به کاهش شدید قدرت خرید در سراسر کشور شد و این تأثیر عمیقی بر سطح خانوار و اقتصاد کلان داشت. حتی اگر گروه های بشردوستانه بتوانند در آینده توزیع مواد غذایی و پول نقد را افزایش دهند، نمی توانند عوارض جانبی این کاهش ها را جبران کنند.
پایان دادن به اعتبار بانک مرکزی افغانستان: در ماه اوت 2021، ایالات متحده آمریکا، سایر دولت ها و گروه بانک جهانی نیز توافقنامه ای را با سیستم بانکی بین المللی و نهادهای مالی بین المللی (بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، بانک انکشاف آسیایی، و غیره) امضا کردند. ) و سیستم بانکی داخلی بسیاری از کشورها اعتبار بانک مرکزی افغانستان برای مذاکره از بین رفت. در همین زمان، اکثر رهبری بانک مرکزی افغانستان استعفا داده و افغانستان را ترک کردند.
نزدیک به یک هفته پس از تسلط بر کابل، طالبان وزیر مالیه و رئیس بانک مرکزی جدید را تعیین کردند. با این حال، هیچ یک از آنها توسط دولت های دیگر به عنوان نمایندگان مجاز بانک مرکزی برای انجام معاملات بین المللی یا دسترسی به حساب ها یا دارایی های بانک مرکزی واقع در خارج از افغانستان به رسمیت شناخته نشده اند.
در بانک جهانی، دولت ایالات متحده از موقعیت تأثیرگذار خود در هیئت مدیره استفاده کرد تا اعتبار بانک مرکزی را مسدود کند و از دریافت هر گونه دارایی، کمک مالی یا کمک به بانک مرکزی از بانک جهانی جلوگیری کند. در هر صورت بانک جهانی نمی تواند این وجوه را به بانک مرکزی منتقل کند زیرا بانک مرکزی دسترسی به سیستم بانکی بین المللی را از دست داده است.
در کشورهای دیگر، ایالات متحده و سایر دولتها اعتبارات بانک مرکزی را به رسمیت نمیشناسند و این امر مانع از استفاده بانکهای مرکزی از ذخایر ارزی موجود در بانکهای مرکزی آنها میشود. این بانکهای مرکزی شامل بانک مرکزی نیویورک، بانک انگلستان و سایر بانکهای مرکزی در اروپا میشوند که روی هم تقریباً 9 میلیارد دلار از ذخایر ارزی افغانستان را در اختیار دارند که بخش عمده آن، 7 میلیارد دلار، در اختیار بانک مرکزی نیویورک است. است.
این بخشی از مجموع ثروت 9 میلیارد دلاری افغانستان است. به ویژه، تقریباً یک میلیارد دلار دارایی توسط افراد خصوصی، از جمله تاجران از افغانستان، سپرده شده است.
این تصمیمات به بانک مرکزی اجازه داد تا معاملات دلاری را تسویه کند، پرداختهای لازم را انجام دهد، اسکناس را برای حراج دلاری برای بانکهای خصوصی خریداری کند یا به عنوان تضمینی برای تامین نقدینگی کوتاهمدت برای پرداخت ماندههای معوقه به بانک جهانی، استفاده از ذخایر ارزی را ممنوع کند. این امر بلافاصله مشکل نقدینگی و کمبود دلار آمریکا و اسکناس های افغانی را برای همه بانک ها افزایش داد.
مقامات ایالات متحده و طالبان در مورد توافقنامه ای که به بانک مرکزی افغانستان اجازه می دهد تا برخی از وظایف اصلی خود را تا سال 2022 از سر بگیرد، گفتگوهای دیپلماتیک انجام داده اند، اما آنها نتوانستند اختلافات بر سر ساختار و رهبری بانک مرکزی را حل کنند. برخی از این اختلافات مربوط به تحریم هایی است که قبلاً توسط ایالات متحده و سازمان ملل علیه رهبری طالبان اعمال شده بود.
بر اساس گزارش ها، ایالات متحده توافقنامه ای را پیشنهاد کرده است که بر اساس آن یک شخص ثالث مستقل در سویس به عنوان متولی بانک مرکزی افغانستان عمل می کند که از طریق آن بانک مرکزی از ذخایر ارزی خود استفاده می کند و معاملات بین المللی را انجام می دهد. اما ایالات متحده همچنین خواستار برکناری رهبران ممنوعه از سمت خود در بانک مرکزی شده است. در ماه ژوئن و جولای، طالبان بار دیگر با مقامات ایالات متحده ملاقات کردند. در اوایل ماه اوت مشخص نیست که ایالات متحده و طالبان چه زمانی مذاکرات را از سر خواهند گرفت یا در مورد مسائلی که بر اعتبار بانک مرکزی تأثیر می گذارد به توافق خواهند رسید.
تحریم ها چگونه با بحران اقتصادی مرتبط هستند؟
تحریم هایی که در حال حاضر توسط سازمان ملل، ایالات متحده و سایر دولت ها بر افغانستان اعمال می شود، در سال 1998 پس از حمله القاعده به دو سفارت آمریکا در آفریقا، بر طالبان و رهبران ارشد آن اعمال شد.
هدف از این تحریم ها مجازات طالبان برای پناه دادن به القاعده در افغانستان بود. مقررات جدیدی در سال 2008 به این محدودیت ها اضافه شد و از آن زمان تاکنون چندین بار توسط دولت های ایالات متحده، بریتانیا و سایر کشورها تطبیق داده شده است. آنها اساسا طالبان را به عنوان یک گروه مسلح می دانند نه یک دولت، و رهبران آن را به عنوان یک فرد می بینند.
اقدامات اقتصادی که ایالات متحده و دیگران علیه طالبان و نهادهایی که اکنون تحت کنترل آن هستند، جدا از تحریم های موجود است.
تحریم هایی که قبلاً توسط سازمان ملل متحد و ایالات متحده اعمال شده بود، به طور خودکار بر بانک مرکزی افغانستان اعمال نمی شود. هیچ تحریمی علیه خود افغانستان، دولت قانونی یا واقعی آن، یا هیچ نهاد دولتی وجود ندارد.
همچنین هیچ محدودیتی برای بانک مرکزی افغانستان وجود ندارد. با این حال، برخی از رهبران طالبان که از سوی سازمان ملل متحد، ایالات متحده و دیگران ممنوع شده اند، همچنان در دولت جدید طالبان وزیر هستند، مانند وزیر مالیه، گل آقا اشقزی. دو مقام ارشد منصوب شده از سوی طالبان در بانک مرکزی افغانستان نیز در فهرست رهبران تحریم شده از سوی ایالات متحده و سازمان ملل قرار دارند.
با این وجود، پس از اوت 2021، به دلیل تحریم های موجود سازمان ملل متحد و ایالات متحده بر طالبان و بسیاری از رهبران ارشد آن، بسیاری از بانک ها و سایر موسسات مالی در خارج از افغانستان به دلیل این ترس، به درستی یا نادرست، اکثر تراکنش های مربوط به حساب های بانکی افغانستان را متوقف کرده اند.
از نظر قانونی محدود یا مسدود شده است، از ترس اینکه انجام این کار ممکن است منجر به جریمه یا پیگرد قانونی توسط دستگاه های دولتی ایالات متحده شود. («تسویه» تراکنشهای دلار آمریکا با پول کلان با بانکهای افغانستان در نهایت نیاز به همکاری یک بانک مستقر در ایالات متحده با حساب «مطابق» دارد.)
در سپتامبر و دسامبر 2021 و فوریه 2022، خزانه داری ایالات متحده تعدادی “مجوز” و اسناد راهنمایی صادر کرد که به بانک ها و سایر نهادهای مشمول قانون ایالات متحده اجازه می دهد تا عملیات کمک های بشردوستانه ضروری یا اضطراری یا فعالیت های تجاری مشروع (مانند حواله ها) را انجام دهند.
در انواع فعالیت های کمک های بشردوستانه و مبادلات با نهادهای دولتی افغانستان مشارکت داشته باشند. بسیاری از دولت های بریتانیا و اتحادیه اروپا مجوزها یا اسناد راهنمایی مشابهی را صادر کرده اند. مجوز وزارت خزانه داری ایالات متحده و دستورالعمل های جدید صادر شده در 25 فوریه 2022 از نظر فنی تراکنش با بانک مرکزی را مجاز می کند.
با این حال، بانک مرکزی خود از سیستم بانکی بینالمللی قطع شده است و نمیتواند به داراییهای خود که در حسابهای خارجی نگهداری میشود دسترسی داشته باشد، زیرا بانکهای مرکزی ایالات متحده و سایر کشورها و بانک جهانی هنوز هیچ یک از مقامات بانک موجود را واجد شرایط نمیدانند.
علاوه بر این، بسیاری از بانک های خارجی عموماً تمایلی به انجام معاملات ارزی با بانک های افغانی ندارند. سازمانهای کمکهای بشردوستانه، مقامات بانک افغانستان و افراد خصوصی به دیدهبان حقوق بشر گفتند که اگرچه برخی از تراکنشهای بزرگ مربوط به حسابهای قدیمی شناسایی شده از سر گرفته شدهاند، اما بسیاری از تراکنشهای الکترونیکی هنوز در جریان هستند.
بر اساس یک نظرسنجی داخلی سازمان ملل از افرادی که درگیر کمک های بشردوستانه هستند و مصاحبه های دیده بان حقوق بشر با گروه هایی که در کار امدادرسانی فعالیت می کنند، اکثر آژانس های کمک های بشردوستانه فعال در افغانستان در حواله ها، پرداخت معاش، و انتقال نقدی به افغانستان نقش دارند.
برای دستیابی به این امر از تجارت یا وام دهندگان یا صرافی ها استفاده می شود. با این حال، هزینه تراکنش از طریق آنها بسیار بالا است که گاهی اوقات بیش از 10 درصد است. همچنین، در هر صورت، نمی توان با آنها در این مقیاس بزرگ معامله کرد، زیرا این گروه ها می خواهند کار کمک های بشردوستانه را انجام دهند که شامل صدها میلیون دلار کمک نقدی است.
آیا دولت بایدن ذخایر ارز خارجی افغانستان را در ایالات متحده تصرف کرد؟
پس از به قدرت رسیدن طالبان، خزانه داری ایالات متحده اعتبار بانک مرکزی افغانستان را در فدرال رزرو نیویورک به رسمیت نشناخته و از برداشت بانک مرکزی از آنجا جلوگیری کرد، اما ایالات متحده دارایی ها را مسدود یا توقیف نکرد.
متعاقباً، در 11 فوریه 2022، دولت جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، مجموعهای از اقدامات پیچیده را اتخاذ کرد که بر آن تأثیر گذاشت، از جمله مسدود کردن برخی ذخایر ارزی – اما به طور علنی جزئیات تصمیمات خود را اعلام نکرد. در نتیجه، چندین گزارش رسانه ای به طور گمراه کننده حاکی از آن بود که ایالات متحده در حال تقسیم 7 میلیارد دلار ذخایر ارزی افغانستان است که نیمی از آن – 3.5 میلیارد دلار – برای یک صندوق امانی به نفع “مردم افغانستان” در نظر گرفته شده است. به خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر 2001 به آمریکا داده شد. این گزارش درست نبود
در عوض، در 11 فوریه، رئیس جمهور بایدن رسماً فرمان اجرایی را صادر کرد که به طور رسمی کل 7 میلیارد دلار از ذخایر ارزی افغانستان را که در ایالات متحده ذخیره شده بود، مصادره یا “مجموع” کرد و آنها را به حسابی در بانک فدرال رزرو نیویورک منتقل کرد.
خزانه داری ایالات متحده بلافاصله با صدور یک «مجوز» به بانک مرکزی نیویورک دستور داد تا 3.5 میلیارد دلار از این دارایی ها را به حساب جداگانه ای به نام بانک مرکزی افغانستان منتقل کند. سپس اجازه انتقال این پول را به حساب یا موسسه یا ارگانی داد که از آن “به نفع مردم افغانستان و آینده افغانستان” استفاده کند.
اینها شامل صندوق امانی بانک جهانی است. سایر حساب های اعتماد؛ “صندوق ملل متحد، برنامه، آژانس تخصصی؛” یا «موسسه یا ارگان» دیگر. دولت بعداً اذعان کرد که سایر نهادها یا نهادها شامل بانک مرکزی میشوند – به عبارت دیگر، حساب بانک مرکزی در افغانستان یا حسابهای بانکی خود در سایر کشورها.
3.5 میلیارد دلاری که توسط دولت تخصیص داده شده است اکنون طبق قوانین ایالات متحده به طور رسمی متعلق به بانک مرکزی افغانستان است و می تواند از نظر فنی در هر زمان برداشت شود و توسط بانک برای معاملات یا فعالیت های “به نفع مردم افغانستان” استفاده شود.
مشروط بر اینکه یک مقام مجاز بانک آمریکا برای انجام این کار به رسمیت شناخته شده باشد. بر اساس قانون فدرال رزرو ایالات متحده ذکر شده در مجوز 11 فوریه، این نماینده باید توسط شخصی که توسط وزارت امور خارجه ایالات متحده به عنوان “نماینده مجاز دولت ایالات متحده…” از “ایالت خارجی” به رسمیت شناخته شده است، تأیید شود. اما ایالات متحده هیچ نماینده یا مقام بانکی را که توسط چنین شخصی تأیید شده باشد به رسمیت نشناخته است. بنابراین در چنین شرایطی بانک قادر به استفاده از ذخایر ارزی نیست. این امکان وجود دارد که شخص ثالثی را به عنوان متولی بانک منصوب کرد، طبق گزارش ها، ایالات متحده در ماه اوت در مورد این موضوع با مقامات طالبان صحبت کرده است.
دیده بان حقوق بشر با تحریم های اقتصادی گسترده و مسدود کردن ثروت مستقل هر کشوری مخالف است. چنین پولی پولی است که برای مردم یک کشور در نظر گرفته شده است و به ویژه چنین محدودیت هایی از نظر اقتصادی به عموم مردم آسیب می زند.
آیا دولت بایدن 3.5 میلیارد دلار ذخایر ارزی افغانی را برای خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر کنار گذاشته است؟
بر اساس دستور رئیس جمهور بایدن در 11 فوریه، 3.5 میلیارد دلار باقی مانده دارایی های بلوکه شده در حساب مسدود شده باقی می ماند. این صراحتاً به خانواده های قربانیان 11 سپتامبر که حکم دادگاه فدرال به نفع خود را علیه طالبان دریافت کرده اند، اجازه می دهد تا با توجه به این حکم، برای دریافت خسارت شکایت کنند. برخی از خانواده های قربانیان 11 سپتامبر با استفاده از بودجه برای این منظور مخالفت کرده اند.
با این حال، بعید است که دادگاه فدرال به نفع شاکیان رای دهد. قانون ایالات متحده به شاکی اجازه نمی دهد که دارایی های بانک مرکزی یک کشور را برای جبران خسارات دریافت کند، مگر اینکه دولتی که بانک مرکزی برای آن اقدام می کند “تروریست”، “سازمان تروریستی” باشد یا به عنوان “حامی دولتی” معرفی نشود. تروریسم”. کشور افغانستان به عنوان هیچ یک از اینها مشخص نشده است.
احکام قبلی مربوط به شاکیان نیز علیه طالبان بوده است نه دولت افغانستان. طبق قوانین ایالات متحده، پولی که در حسابی به نام یک بانک مرکزی خارجی سپرده می شود، به جای هر شخص خصوصی متعلق به آن بانک و کشور آن در نظر گرفته می شود. بعلاوه، ایالات متحده در مورد به رسمیت شناختن یا عدم شناخت طالبان به عنوان دولت افغانستان تصمیمی نگرفته است و همچنین تصمیم نگرفته است که آیا آن را به عنوان دولت هر کشوری که تابع قوانین ایالات متحده است به رسمیت بشناسد. چنین دولتی حق ندارد ملک واقع در ایالات متحده باشد.
آیا فرمان 11 فوریه رئیس جمهور بایدن قابل تغییر یا لغو است؟
بعید است دستور 11 فوریه بایدن لغو شود مگر اینکه خود رئیس جمهور این کار را انجام دهد. دلایل قانونی کمی برای به چالش کشیدن دستورات اجرایی رئیس جمهور مرتبط با تحریم ها وجود دارد.
همچنین، با توجه به پیشرفت آهسته در پرونده قضایی جاری، هرگونه تصمیم فوری در مورد 3.5 میلیارد دلار مسدود شده بسیار بعید است.
با توجه به شدت بحران افغانستان، وجوه موجود با صندوق امانی تحت مدیریت بانک جهانی و وجود 3.5 میلیارد دلار که ظاهراً مسدود نیست اما از نظر فنی برای برداشت در دسترس است، اعتبار بانک مرکزی را بازیابی می کند. مسئله اصلی همچنان باقی است. اگر این موضوع حل شود، بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور قابل حل است.
آیا افزایش کمک های خارجی می تواند به بحران انسانی پایان دهد؟
برنامه های کمک های بشردوستانه می تواند به کاهش اثرات شدید بحران بشردوستانه در افغانستان کمک کند و کمک های واقعی را برای بسیاری فراهم کند، اما با توجه به شدت بحران کافی نیست. سازمان های کمک های بشردوستانه بارها هشدار داده اند که هر مقدار کمک برای تامین غذا برای کل جمعیت کشور ناکافی است.
بانک جهانی پرداخت صدها میلیون دلار اضافی را برای کمک و برنامه های کار در مقابل نقدی در بخش های آموزش و بهداشت آغاز کرده است. اما حتی اگر میلیاردها دلار اضافی برای کمک های بشردوستانه در دسترس قرار گیرد، ناکارآمدی های موجود بانک مرکزی مزایای آن را محدود می کند. بانکداری الکترونیکی بین المللی برای تراکنش های مالی در چنین مقیاس وسیعی ضروری است.
عملاً آنها را نه می توان توسط نهادهای خارجی در قالب یادداشت های کاغذی به افغانستان منتقل کرد و نه می توان آنها را به این شکل در اینجا خرج کرد. در حال حاضر حدود 10 درصد یا حتی بیشتر از ارز کاغذی که در محموله های کوچک از طریق پروازهای سازمان ملل به کشور ارسال می شود، صرف هزینه های تراکنش، بیمه و کارمزد و غیره می شود.
بدون سیستم بانکی کارآمد، فعالیت های کمک های بشردوستانه به رهبری سازمان ملل متحد بسیار دشوار شده است. برخی مجبور شدند به طور کامل فعالیت خود را متوقف کنند. دسترسی به بانک ها برای عملکرد سازمان های بشردوستانه، مشاغل قانونی و شهروندان عادی افغان ضروری است.
افغانستان به یک بانک مرکزی شناخته شده یا یک بانک خصوصی با اختیار و دسترسی به دارایی ها برای ایفای نقش به عنوان بانک مرکزی نیاز دارد. در نهایت، بانک مرکزی افغانستان یا مشابه آن باید اجازه داشته باشد تا با استفاده از سیستم بانکی بینالمللی مبادلات خود را انجام دهد تا کشور را از بحران اقتصادی نجات دهد.
آیا طالبان نمی توانند با دادن حق مالکیت به بانک مرکزی به این پول دست یابند؟
از زمان به دست گرفتن قدرت در اوت 2021، مقامات طالبان به طور خودسرانه فعالان، روزنامه نگاران و مقامات دولتی سابق را دستگیر و به آنها حمله کرده اند. آنها سیاستها و اقداماتی را تحمیل کردهاند که حقوق زنان و دختران را برای تحصیل، اشتغال، بهداشت، و تردد آزاد، از جمله حقوق اساسی دیگر، نقض میکند. در این شرایط، بدیهی است که دولت های کمک کننده نمی خواهند اقدامات و اقداماتی را اجرا کنند که رژیم طالبان را تقویت کند یا نقض حقوق را ادامه دهد.
در عین حال، عمیق تر شدن بحران اقتصادی و بشردوستانه افغانستان در حال حاضر آسیب های گسترده ای را به حقوق اساسی افغان ها – غذا، مراقبت های بهداشتی و مهمتر از همه حق زندگی – وارد می کند و وضعیت همچنان بدتر می شود. عواقب نقض حقوق مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران، ناشی از سوء استفاده های طالبان در گذشته و حال را نباید نادیده گرفت.
در عمل، راهحلهای فنی و دیپلماتیک برای رفع نگرانیها در مورد استفاده طالبان از منابع مالی وجود دارد، اقداماتی که میتوان برای “محاصره” بانک مرکزی افغانستان برای رهایی آن از کنترل طالبان انجام داد (اطمینان از اینکه رهبران این بانک تنها و مستقل هستند. اختیار و اعتبار). این اقدامات شامل انتصاب حسابرسان مستقل برای نظارت بر معاملات بانک در سطح بینالمللی و داخلی و اطمینان از استفاده از داراییهای ارائه شده برای عملیات قانونی بانک مرکزی، عملیات کمکهای بشردوستانه و اهداف تجاری است. بله.
کاهش محدودیت های موجود چگونه می تواند وضعیت را بهبود بخشد؟
در حالی که بازگرداندن اعتبار بانک مرکزی افغانستان و اطمینان از استفاده از دارایی های آن بسیار مهم است، همچنین باید به عوارض جانبی ناشی از تحریم ها علیه طالبان پرداخته شود. وزارت خزانه داری ایالات متحده بار دیگر تاکید کرده است که تحریم های موجود ایالات متحده علیه طالبان و برخی از رهبران آن همچنان به قوت خود باقی است.
آژانسهای سازمان ملل و کشورهای عضو به تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد ملزم هستند. در غیاب اقدامات یا راهنماییهای جدید از سوی کمیتههای تحریم مربوطه شورای امنیت، که مستلزم رضایت سایر اعضای شورا باشد، مشخص نیست که آیا تحریمهای سازمان ملل شامل بانک مرکزی یا ادارات دولتی یا وزارتخانههای تحت کنترل افراد مجاز میشود یا خیر. قابل اعمال برای معاملات مربوط به همچنین مشخص نیست که در صورت احیای اعتبار بانک مرکزی، تحریم های آمریکا و سایر تحریم های داخلی اعمال خواهد شد یا خیر. مجوز و “ضمانت نامه” خزانه داری ایالات متحده به بسیاری از معاملات مشروع دیگر، یا موقعیت بانک مرکزی یا اعتبار آن، که برای ثبات اقتصاد افغانستان حیاتی هستند، نمی پردازد.
برای مقابله با بحران انسانی در افغانستان چه باید کرد؟
دیده بان حقوق بشر توصیه می کند که طالبان باید به نقض حقوق بشر خود پایان دهد، از جمله سیاستهای ظالمانه که زنان و دختران را هدف قرار میدهد و تأثیر جنسیتی بحران انسانی را تشدید میکند. طالبان باید فورا تصمیم خود مبنی بر ممنوعیت تحصیل متوسطه برای دختران را پس بگیرد.
تمویل کنندگان، سازمان ملل متحد و سایر نهادهای بین المللی باید طالبان را برای پایان دادن به نقض حقوق بشر و همکاری با مکانیسم های نظارتی حقوق بشر، از جمله ماموریت کمک سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در مورد افغانستان تحت فشار قرار دهند.
دولت ها، سازمان ملل متحد، بانک جهانی و طالبان باید تلاش کنند تا مصالحه ای برای دسترسی بانک مرکزی افغانستان به سیستم بانکی بین المللی و بازگرداندن اعتبار آن بیابند. وزارت خزانه داری ایالات متحده و سایر مقامات مالی باید مجوزها و اسناد راهنمایی صادر کنند تا به بانک مرکزی اجازه دهد با بانک های خصوصی قانونی خارج از کشور معامله کند تا بانک ها بتوانند به سپرده گذاران خصوصی قانونی دسترسی داشته باشند – مانند یونیسف، برنامه توسعه سازمان ملل متحد، بانک های حواله و فرآیند یا تسویه انواع سپرده های دلاری توسط سایر سپرده گذاران قانونی و همچنین خرید اسکناس به منظور انجام حراج های تجاری برای بانک های خصوصی در افغانستان به منظور بازگرداندن نقدینگی نقدی و فعالیت های تجاری، گامی مهم در این راستا به شمار میرود.
دولت ها، سازمان ملل متحد، بانک جهانی و طالبان باید برنامه های غذا در برابر کار را برای پرداخت دستمزد کارگران ضروری و تامین قدرت خرید میلیون ها خانواده، از جمله فقیرترین و زنان سرپرست خانوار، مکانیسم های پرداخت برای سایر برنامه های امنیت غذایی در سراسر افغانستان اجرا کنند.
اگر امکان مشارکت بانک مرکزی وجود ندارد، دولت ها، سازمان ملل متحد و بانک جهانی باید توافقنامه های کوتاه مدت با طالبان برای دسترسی به خدمات بانک های خصوصی یا سایر نهادهای مستقل از بانک مرکزی برای عملیات کمک های بشردوستانه مذاکره کنند. برای پردازش معاملات در مقیاس بزرگ و تسهیل پرداخت حقوق به برخی از کارکنان کمک های بشردوستانه که در کارهای ضروری و سایر برنامه های مهم مانند برنامه پول نقد در ازای کار و برنامه امنیت غذایی مشغول هستند. همه اینها باید توسط یک سازمان حسابرسی شخص ثالث تعیین شده نظارت شود.
در مرحله بعد، خزانه داری ایالات متحده و سایر مقامات باید رهنمودهایی را صادر کنند که به بانک ها یا مؤسسات خصوصی تعیین شده اجازه می دهد تا از دلارهای الکترونیکی سپرده شده توسط آژانس های کمک های بشردوستانه برای خرید دلارهای ایالات متحده در خارج از کشور و سپرده گذاری آن ها تحت نظارت بین المللی در کابل استفاده کنند.
می تواند برای سپرده گذاری در بانک های خصوصی ارسال شود. . مجوزهای اضافی باید به بانکهای حواله اعطا شود تا توافق با بانک مرکزی و بانکهای خصوصی برای تسهیل تراکنشهای قانونی دلار آمریکا و در صورت لزوم، یک سیستم حسابداری مستقل برای حوالههای دلاری نقدی فراهم شود. باید توسط بازرس نظارت شود.
در غیاب هیچ توافقی، سازمان ملل متحد باید به ارسال پول نقد به افغانستان برای مقاصد بشردوستانه از طریق تمام ابزارهای موجود ادامه دهد. طالبان باید به این فعالیتهای حمل و نقل کالا و همچنین سپردهگذاری پول نقد در بانکهای خصوصی مستقل اجازه دهد و به سازمان ملل اجازه دهد که آزادانه و بدون مداخله به وجوه دسترسی داشته باشد.
ایالات متحده باید با سایر دولتها همکاری کند تا سیاست تحریمها را فوراً بررسی کند، اقدامات فعلی را متناسب با آن تنظیم کند، و مجوزها و دستورالعملهای جدیدی برای تسهیل نقدینگی نقدی برای رسیدگی به بحران انسانی صادر کند.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل باید اقداماتی را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که تراکنشهای مالی قانونی مرتبط با فعالیتهای کمکهای بشردوستانه و سایر کالاها و خدمات ضروری از فهرست تحریمهای سازمان ملل خارج میشوند.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد همچنین باید توافقنامه را در مورد صدور دستورالعمل جدید یا “اعلامیه های کمک اجرایی” نهایی کنند و اقداماتی را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که تحریم های سازمان ملل با فعالیت های بشردوستانه و سایر فعالیت های ضروری نهادهای بین المللی و افغانی تداخلی با مشارکت بانک مرکزی ایجاد نمی کند.
*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.
بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
شما باید داخل شوید برای نوشتن دیدگاه.