افغانستان

نگرانی در مورد ترویج و نهادینه سازی خشونت در افغانستان

بر اساس گزارش های رسانه های محلی، آکادمی علوم تحت کنترل طالبان در افغانستان از گنجاندن موضوع "درک مرزها و قصاص" در برنامه آموزشی کشور حمایت کرده است.

خبرگزاری باختر در گزارشی که روز یکشنبه منتشر شد، گفته است که اکادمی علوم اداره طالبان، موضوع «درک حدود و قصاص» را از طریق یک برنامه علمی و تحقیقاتی در کابل وارد برنامه آموزشی کشور کرده است.
بر اساس این گزارش، اکادمی علوم طالبان برنامه ای را با عنوان «همسویی مرزهای شرعی و نقش آن در تأمین امنیت» راه اندازی کرده بود که با صدور قطعنامه «همسویی شرعی» در یک گردهمایی عمومی به پایان رسید.

فرهنگستان در قطعنامه خود به واکنش‌های گسترده بین‌المللی که با اجرای «مرزهای شرعی و قصاص» همراه بود توجه چندانی نکرد و تاکید کرد که مقامات جمهوری اسلامی باید «مرزها و قصاص را در حوزه عمومی همسو و اجرا کنند».

در این قطعنامه تاکید شده است که «وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور باید درک حدود و قصاص را در برنامه درسی ملی و وزارتخانه‌های اطلاعات و فرهنگ، ارشاد، زیارت و اوقاف و ترویج امر به معروف و نهی از منکر وارد کند. باید از طریق رسانه های گروهی و تریبون های عمومی بحث های مربوط به شناخت جرایم مرزی و مجازات آنها را منعکس کند.

امیرجان ثاقب، سرپرست معاونت علوم طبیعی اکادمی علوم طالبان تاکید کرد که «در نظام اسلامی حدود و قصاص همسو است».

ناظران اقدام طالبان و تمایل آنها به اجرای مرزهای شرعی را محکوم کردند و اظهار داشتند که گنجاندن چنین موضوعاتی در برنامه آموزشی نه تنها حقوق کودکان را نقض می کند، بلکه افراط گرایی را نیز ترویج می کند.

مایل سعدی، جامعه شناس و استاد دانشگاه، نسبت به پیامدهای «ناخوشایند» هشدار داد و گفت که ممنوعیت تحصیل دختران و دستکاری عمدی برنامه درسی آموزشی، تأثیر شدیدی بر جامعه افغانستان خواهد داشت.

وی افزود: برنامه درسی آموزشی باید به کودکان و دانش آموزان بدون توجه به گرایشات مذهبی آنها آموزش داده شود. اگر محتوای خشونت آمیز به عنوان شایسته و خوب به کودکان آموزش داده شود، منجر به عقبگرد قطعی در برابری جنسیتی و شفقت در جامعه می شود.

از سوی دیگر، اجرای حدود شرعی و قصاص، که با بسیاری از معاهدات بین‌المللی مغایرت دارد، واکنش‌های بین‌المللی گسترده‌ای را برانگیخته و در برخی موارد به عنوان «نفرت‌انگیز» محکوم شده است.

دکمه بازگشت به بالا