افزایش نقض حقوق و بیگانه هراسی در ترکیه

تهیه شده توسط: ثریا شریفی
پناهندگان، به ویژه سوری ها، به طور فزاینده ای با اخراج اجباری مواجه هستند. لفاظی های تبعیض آمیز و نژادپرستانه که قبل از انتخابات آغاز شده بود، ادامه دارد. پناهندگان در برابر نژادپرستی و جنایات نفرت به طور فزاینده ای احساس ناامنی می کنند. محدودیت های سفر برای پناهجویان همچنان ادامه دارد.
وکیل گلدن سونمز در یک کنفرانس مطبوعاتی که توسط پلتفرم حقوق پناهندگان برگزار شد، اظهار داشت: “حتی پناهندگانی که مرتکب جرمی نشده اند به مدت 3 ماه در مراکز اخراج نگهداری می شوند. آنها مجبور به امضای متن بازگشت داوطلبانه تحت فشار هستند.”
مراکز اخراج با ادعای نقض حقوق و موارد خودکشی به یک موضوع اصلی تبدیل شده است. پلتفرم حقوق پناهندگان اخیرا در کنفرانس مطبوعاتی در مورد اخراج اجباری پناهجویان سوری تحت عنوان داوطلبانه و مشکلات عمومی مهاجران و پناهندگان در ترکیه برگزار کرد. کنفرانس مطبوعاتی در انجمن حقوق بشر و مستضعفان (MAZLUMDER) و با حضور نمایندگان جامعه مدنی سوریه و ترکیه برگزار شد.
یلدیز اونن از پلتفرم حقوق پناهندگان به نام این پلتفرم صحبت کرده و گفته است که لفاظی های تبعیض آمیز و نژادپرستانه که قبل از انتخابات سراسری آغاز شده بود، حتی پس از انتخابات نیز ادامه دارد.
اونن تاکید کرد که احزاب سیاسی به نژادپرستی علیه پناهندگانی که به سمت انتخابات می روند دامن زده اند و گفت: «وعده «اخراج سوری ها» که تنها موضوعی بود که احزاب سیاسی مخالف روی آن توافق کردند و تبلیغات ضد پناهجویان که جامعه را آلوده کرد. زمانی که نفرت ایجاد شده با سیاستهای ملایم دولت ترکیب میشود، حتی حملات به گردشگران عرب نیز تجربه میشود.»
“اخراج غیرقانونی در حال انجام است”
مشکلاتی که پناهندگان با آن روبرو هستند را میتوان در دو دسته اصلی بیان کرد و به کنوانسیون های بین المللی اشاره کرد: «ماده 4 قانون اتباع خارجی و حمایت بینالمللی بیان میکند که اگر افراد در کشور خود تحت تعقیب و یا خطر مرگ قرار گیرند، نمیتوان آنها را اخراج کرد.
با این حال، اخراجهای اجباری همچنان ادامه دارد، برخلاف کنوانسیون ژنو که ترکیه عضو آن است و قانون اتباع خارجی و حمایت بینالمللی که این موضوع را در قوانین داخلی تنظیم میکند. بخصوص از ماه جولای، بسیاری از پناهجویان سوری، افغانی، لبنانی، عراقی، ازبکستانی و ترکمنی بدون مجوز اقامت در استانبول به کشورهای خود یا شمال سوریه بدون رعایت مراحل لازم بازگردانده شده اند.
سوریه همچنان منطقه جنگ و درگیری است
سوریه همچنان یک منطقه جنگ و درگیری است، همانطور که در گزارش های نهادهای بین المللی و سازمان های حقوق بشری منعکس شده است، امن نیست. فرستادن مردم به مناطقی که خطر جنگ، جنگ داخلی و قتل عام همچنان ادامه دارد و خلاف اخلاق و قانون است.
اکثریت قریب به اتفاق پناهندگانی که به ترکیه می آیند افرادی هستند که به دلیل محیط های جنگی در سوریه، افغانستان، ایران، عراق، یمن و بسیاری از کشورهای آفریقایی از کشورهای خود آواره شده اند.
تلاش برای فرستادن افرادی که مجبور به ترک سرزمینهای خود برای زنده ماندن شدهاند به کشورهایشان یا سوریه بدون اینکه بتوانند از حقوق خود استفاده کنند، حتی به طور موقت، نشان میدهد که کسانی که این کار را انجام میدهند واقعاً چگونه به حقوق بشر نگاه میکنند.
اکنون پناهندگان احساس ناامنی بیشتری می کنند
در ماه های اخیر، پناهندگان بیشتر و بیشتر در برابر نژادپرستی و نفرت احساس ناامنی می کنند. چنین فضایی می تواند استفاده از حقوق خود، حتی آن اصول اولیه قانون را برای آنها غیرممکن کند.
در نمونهای که همسر یک پناهنده سوری به دلیل یک پست در شبکههای اجتماعی بدون متهم شدن به جرمی به مرکز اخراج فرستاده شد، میتوان اقداماتی را مشاهده کرد که اصل فردیت جنایت و مجازات را نقض میکند.
این شیوهها که پناهندگان و خانوادههایشان را به وضعیت ناامن سوق میدهد، آنها را از استفاده حتی از حقوقی که بهواسطه وضعیت حفاظت موقت ارائه میشود بازمیدارد و به روند ادغام آسیب میرساند، نشان میدهد که ترکیه از مدیریت مهاجرت منسجم و جامع دور میشود.
منع تبعیض باید اجرا شود
سیاستمداران باید سیاستها و لفاظیهایی را که موجب افزایش بیگانههراسی و نژادپرستی میشود کنار بگذارند. ترکیه به یک سیاست مهاجرتی مبتنی بر عدالت و حقوق نیاز دارد و این سیاست سازگار و بلندمدت است، نه بر اساس دیدگاه امنیتی یا سیاستهایی که خصومت را افزایش میدهد. نسبت به پناهندگان.”
اونن همچنین اقداماتی را که باید انجام شود فهرست و استدلال کرد که اطلاعیه اداره کل مدیریت مهاجرت مورخ 28 ژوئیه 2023، که از اتباع سوری که در استانی خارج از استانبول ثبت نام کرده اند اما در استانبول اقامت دارند می خواهد تا 24 سپتامبر 2023 به استان های ثبت شده خود بازگردند، باید پس گرفته شود.
حق اقامت در استانبول باید به کسانی اعطا شود که می توانند اقامت استانبول را نشان دهند، فرزندان خود را در مدرسه ثبت نام کنند، در محل کار کار کنند و امرار معاش خانواده خود را تامین کنند. این افراد باید از وضعیت ثبت نام نشده حذف شوند.
محدودیت های سفر برای پناهندگان باید برداشته شود. پناهندگان باید از حق اقامت با خانواده خود در شهرهایی که می توانند در ترکیه کار پیدا کنند، اعطا شود.
رویه قرار دادن افراد در معرض خطر اخراج در هر لحظه از طریق “کد محدودیت” که مبنای عینی تلقی می شود و اغلب خودسرانه تحمیل می شود و افراد را مجبور به بازگشت داوطلبانه می کند و کلیه اقداماتی که قانون را نقض می کند و مستند است. با تصمیمات دادگاه باید فسخ شود.
ممنوعیت تبعیض باید اجرا شود. پناهندگان نباید قربانی نژادپرستان و سایر متخلفان شوند، و باید به آنها اجازه داد که بدون ترس از اخراج زندگی کنند، حتی اگر در طول مدت اقامت خود در این کشور قربانی “حمله” شوند. حملات علیه سوریها و افغانها و تمامی موارد نقض دیگر باید به طور مؤثر مورد بررسی قرار گیرد و مسئولین باید توسط قانون مجازات شوند.
“نژادپرستی زمانی دامن می زند که مجازات نشود”
گلدن سونمز، وکیل دادگستری، سپس آنچه را که در مراکز اخراج اتفاق می افتد، توضیح داد: “در حال حاضر، همه پناهندگان در ترکیه در معرض حملات نژادپرستانه و نقض حقوقی سیستماتیک قرار دارند. اگر راه حلی برای این وضعیت در اسرع وقت پیدا نشود، با یک بحران جدی مواجه خواهیم شد.”
“من 30 سال است که وکالت می کنم و هرگز با چنین دوره سختی روبرو نشده ام. نژادپرستی در حال افزایش است و این نیز به طور جدی در سیستم حقوقی منعکس شده است. اکسیژن نژادپرستی مصونیت از مجازات است و تنها دلیل عدم جلوگیری از نژادپرستی نژادپرستی است. تحقیقات آنطور که باید انجام نمی شود. من نمی دانم که دادستان ها منتظر چه دستوراتی هستند، علیرغم اینکه حوادث زیادی رخ داده است. صلح اجتماعی ترکیه را تهدید می کند. اظهارات اومیت اوزداغ، رئیس حزب ظفر (پیروزی) از نظر جنایی توهین آمیز است و علیرغم شکایت کیفری شخصی من، هیچ نتیجه ای دریافت نکرده ام.
ادعاهایی مبنی بر خودکشی در مراکز اخراج وجود دارد
سونمز سپس به اخراج اجباری و وضعیت مراکز اخراج اشاره کرد: اگرچه قوانین فعلی بیان میکند که نمیتوان افرادی را که جانشان در معرض تهدید است اخراج کرد، اما این رویه نشاندهنده این نیست. تخلفات سیستماتیک شده است و نه تنها پناهندگان، بلکه گردشگران و حتی شهروندان ترکیه در خیابان با گفتن «تو نگاه کن» متوقف میشوند. مثل یک سوری.
پناهندگانی که مرتکب هیچ جرمی نشده اند، حتی اگر سه ماه در بازداشت پلیس بوده باشند، در مراکز پلیس نگهداری می شوند. این وضعیت ها به نقض سیستماتیک حقوق در ترکیه تبدیل شده است. مراکز اخراج نیز به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است. ما حتی نمی توانیم به مراجعین خود که در اینجا نگهداری می شوند دسترسی پیدا کنیم. ممکن است هفته ها طول بکشد تا بفهمیم آنها به کجا فرستاده شده اند یا کجا هستند.”
سونمر میگوید ما به مرکز اخراج توزلا می رویم و متوجه می شویم که موکل ما به قونیه فرستاده شده است و وقتی به آنجا می رویم متوجه می شویم که آنها به وان فرستاده شده اند. اغلب فقط می آموزیم که موکلان ما قبل از رسیدن ما اخراج شده اند. بازگشت داوطلبانه اجباری و تحقیرآمیز شده است. آنها مجبور هستند متن بازگشت داوطلبانه را امضا کنند. حتی افرادی که هیچ جرمی مرتکب نشده اند به همان روشی که مرتکب جرم شده اند اخراج می شوند.”
وی افزود: «علاوه بر این، در مراکز اخراج نیز ادعاهایی مبنی بر خودکشی میشنویم، اما نمیتوانیم آنها را تأیید کنیم، کمیسیون حقوق بشر مجلس موظف است به فوریت این ادعاها را بررسی و تحقیق کند؛ این ادعاها ماهیت جدی دارند و باید در اسرع وقت اقدام شود.»
*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.