پناهندگانحقوق بشر

فرار مغزها از افغانستان؛ آیا آسیب‌ها جبران خواهد شد؟

تهیه شده توسط: علی احمد برات

بعد از بازگشت طالبان به حکومت در اگست سال 2021 فرار جوانان و دانشجویان از افغانستان شدت گرفته و روزانه صدها جوان از مسیر های مختلف از افغانستان خارج میشوند که در جمع این جوانان بیشتر قشر دانشجویان دانشکده های مختلف است اگر چه در 20 سال گذشته نیز این روند وجود داشته ولی بعد از سقوط نظام دولت افغانستان و منع تحصیل دختران از سوی طالبان و وضع محدودیت ها و افزایش بیکاری دلایل عمده هستند که جوانان را مجبور به ترک تحصیل و کشور میکند .

نمایند‌گی افغانستان در دفتر سازمان ملل متحد در جینوا در اعلامیه‌ای که در صفحۀ تویتر خود نشر کرده، گفته است، با خروج کدرها و افراد با سواد پس از حاکمیت طالبان در آگست 2021 از افغانستان، اداره‌های عامه با کمبود افراد باتجربه و باسواد روبه‌رو شده‌اند.

در اعلامیه آمده است، محدودیت‌های‌ طالبان بر تحصیلات علوم عصری و محدودیت بر تحصیل و کار دختران این وضیعت را بدتر کرده است.

با حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان، شمار زیادی از استادان پوهنتون‌ها، فعالان حقوق بشر، خبرنگاران، فعالان مدنی، داکتران و کادرهای دیگر بخش‌ها این کشور را ترک کرده‌اند.

عبدالخبیر 23 ساله یکی از باشندگان ولسوالی فرینگ ولایت بغلان که دانشجو دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تخار بوده میگوید بنابر محدودهای وضع شده در دانشگاه و کمبود استادان در دانشگاه و سوی دیگر بیشتر مردم این مناطق که در اصل مردم عادی بوده اند به جرم اینکه از ولایت شمالی و عمداً بغلان که بیشترین مخالفین گروه طالبان را تشکیل میدهد زندانی و شکنجه میشدند به همین دلایل مجبور به ترک کشور شده و راهی مهاجرت را گرفته است .

این جوان 23 ساله در نخسین سفر خود به طرف ایران میگوید که دوبار از افغانستان به طرف ایران حرکت کرده است که بار اول توسط پولیس بازداشت و 5 روز را در نزد پولیس سپری کرده که بار دوم بعد از سپری نموده خیلی دشواری و گرسنگی حتی در موتر های که گنجایش 4 نفر را داشته بیشتر از 14 نفر در یک موتر حرکت کردند که بعد از سپری نمودن این مسیر سخت و دشوار به پاکستان و بعد به ایران رسدند .

وی میگوید در مدت که در ایران بوده کارگر روزمزد در یک دکان بوده و کار شاقه میکرده تا هزینه سفر بعدی از ایران به ترکیه و بعد به اروپا را دریابد و شبانه روزی کار می‌کرد.

این‌بار عبدالخبیر مسیر پرخطر دیگر را آغاز کرده و درین سفر وی حدود 6 الی 7 ساعت را در زیر دل موتر باربری طی نموده تا به خاک ترکیه برسد که با این کار وی با جان خود بازی کرده است .

این جوان افغان مدت 10 روز برای استراحت در استانبول بوده و بعد از این مدت راهی اروپا میشود این سفر ها به گفته خود مهاجرین که به آن کلمه ( گیم ) را مانده اند ، 3 گیم ( سه بار ) از استانبول به طور زمینی راهی یونان شده است که در بار اول توسط پولیس یونان بازداشت ، لت و کوب و شکنجه شده که حتی یک دست وی از کار افتاده بوده و تمام اشیا و خوارکه که با خود داشته بودند را پولیس یونان از ایشان گرفته و ردمرز به ترکیه کرده است .

بار دوم وی از استانبول ترکیه حرکت و اینبار مسیر بلغاریا را انتخاب کرده و بعد از گذشتن از سیم های خاردار از مرز عبور کرده و شب را در جنگل در تاریکی سپری نمودند و این جوان از جمع که در حدود 10 نفر بودند به دلیل تاریکی شب یک دیگر را گم کردند و دوباره به خاک ترکیه بازگذشت کرده و بعد از یک شبانه روز دوباره از سیم های خاردار عبور کرده و وارد خاک بلغاریا می‌شود .

عبدالخبیر حدود 15 شبانه مسیر بلغاریا الی سیربیا را که درین راه و جنگل با انواع حوانات درنده و حشرات خزنده روبرو شده و شب ها گرسنه خوابیده ، حتی آب باران و برگ درخت برای بقا خورده است تا به سیربیا رسیده است.

وی به دلیل اینکه زخم های شدید داشته یک مدت را در سیربیا سپری کرده تا بتواند راهی آلمان از مسیر هنگری ( مجارستان ) شود و بعد از طی کردن دو شبانه روز در جنگل به آلمان رسیده است.


*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.

 

دکمه بازگشت به بالا