پناهندگانحقوق بشر

ترکیه پس از چهار سال امرالدین و خانواده اش به کابل بازگرداند

تهیه شده توسط: ثریا شریفی

امرالدین و خانواده اش به شدت تلاش کردند تا از افغانستان فرار کنند. آنها ابتدا به ایران سفر کردند و سپس از یک قاچاقچی برای رسیدن به ترکیه استفاده کردند. سفر دو روزه به ترکیه به شدت خطرناک بود و در مراحل مختلف با اسب و پیاده سفر کردند. در یک لحظه امرالدین از اسب افتاد زیرا پدرش خیلی خسته بود که دیگر نمی توانست او را نگه دارد.

زمانی که خانواده امرالدین در ترکیه بودند، به سراسر کشور به دریای اژه سفر کردند و در آن زمان آنها را سوار بر یک قایق ساختند که برای 5 نفر ساخته شده بود، اما 25 نفر سرنشین آن بودند. پس از دو ساعت سفر با قایق، آنها نتوانستند به سفر غیرقانونی خود به امید سرنوشت بهتر در قاره اروپا ادامه دهند و در نهایت توسط گارد ساحلی یونان دستگیر به آبهای سرزمینی ترکیه مسترد شدند.

خانواده امرالدین پس از دسگیری توسط نیروهای مرزی ترکیه به مرکز عودت مهاجرین ازمیر شدند، با وجودی که به طور رسمی به عنوان پناهجو در اداره مهاجرین ترکیه بت نام کرده بودند اما امرالدین و خانواده اش آینده خود را در اروپا می دیدند.

با این حال، پس از چهار سال زندگی در ترکیه، امرالدین و خانواده اش دولت ترکیه به آنها گفت که باید کشور را ترک کنند. بلافاصله پس از آن، پلیس این خانوده را به مدت 20 روز در بازداشت قرار دادند. سپس آنها را با هواپیما به افغانستان بازگرداندند.

با رسیدن به کابل، امرالدین و خانواده اش مجبور شدند زندگی جدیدی را ایجاد کنند و تمام دارایی های خود را در هنگام فرار از کشور فروخته بودند. در کابل، در بحبوحه تشدید خشونت، بسیاری از خانواده ها مانند خانواده امرالدین به شدت به دنبال امنیت هستند و مطمئن نیستند که آینده شان چه خواهد شد.

بسیاری از افغان‌هایی که پس از تسلط طالبان در آگوست 2021 وارد ترکیه شده‌اند، تشویق شده‌اند برای برنامه‌های اسکان مجدد در کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده، بریتانیا، کانادا و آلمان درخواست دهند، اما با ویزاهای ترکیه منقضی شده در وضعیت بلاتکلیفی رها شده‌اند. فرآیندهای طولانی اسکان مجدد، که آنها را در برابر بازداشت و اخراج آسیب پذیر می کند.

افغان‌هایی که موفق می‌شوند سفر چند هفته‌ای را از طریق ایران با پای پیاده تا مرز ترکیه طی کنند، در حالی که مقامات ترکیه تلاش‌های خود را برای جلوگیری از ورود پناهجویان به کشور افزایش می‌دهند، با دیوار سه متری، خندق یا سیم خاردار روبرو می‌شوند.

تشدید اقدامات مرزی در ترکیه، که در حال حاضر میزبان نزدیک به 4 میلیون پناهجوی سوری است و محل استقرار بسیاری از مهاجرانی است که سعی در رسیدن به اروپا دارند، از زمانی آغاز شد که طالبان در افغانستان پیشروی کردند و هفته گذشته کابل را تصرف کردند.

مقامات قصد دارند تا پایان سال 64 کیلومتر دیگر به دیوار مرزی که در سال 2017 آغاز شده است اضافه کنند. خندق، سیم و گشت های امنیتی به صورت شبانه روزی بقیه 560 کیلومتر مرز را پوشش خواهند داد.

ترکیه تنها کشوری نیست که موانع ایجاد می کند: همسایه آن یونان به تازگی یک حصار و سیستم نظارتی 40 کیلومتری را تکمیل کرده است تا از مهاجرانی که هنوز موفق به ورود به ترکیه و تلاش برای رسیدن به اتحادیه اروپا می شوند جلوگیری کند. بیشتر بخوانید

مقامات می گویند که 182000 مهاجر افغان در ترکیه ثبت شده و حدود 120000 مهاجر ثبت نشده وجود دارد. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه از کشورهای اروپایی خواست تا مسئولیت هرگونه هجوم جدید را بپذیرند و هشدار داد که ترکیه قصد ندارد به «واحد ذخیره‌سازی مهاجران اروپا» تبدیل شود.

تعداد مهاجران غیرقانونی افغان که در سال جاری تاکنون در ترکیه بازداشت شده اند کمتر از یک پنجم تعداد بازداشت شده در سال 2019 است، و مقامات می گویند که از زمان پیروزی هفته گذشته طالبان تاکنون نشانه هایی از افزایش عمده را ندیده اند، اگرچه فاصله های طولانی به معنای پناهندگان است. ممکن است هفته ها طول بکشد تا برسد.

سمت ترکیه در مرز کوهستانی با ایران توسط پایگاه‌ها و برج‌های دیده‌بانی احاطه شده است. خودروهای گشت شبانه روزی برای حرکت در سمت ایران نظارت می کنند، جایی که مهاجران، قاچاقچیان و شبه نظامیان کرد اغلب سعی می کنند به ترکیه بروند.

به گفته نیروهای امنیتی، مهاجرانی که در مرز مشاهده می‌شوند، به طرف ایرانی بازگردانده می‌شوند، اگرچه اکثر آنها برمی‌گردند و دوباره تلاش می‌کنند.

بیلمز گفت: «مهم نیست چقدر اقدامات سطح بالا انجام می دهید، ممکن است هر از گاهی کسانی از آنها طفره بروند.


*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.

 

دکمه بازگشت به بالا