پناهندگانحقوق بشر

در مراکز عودت مهاجرین ترکیه چه اتفاقاتی در حال وقوع است؟

تهیه شده توسط: بهار صمدی

مراکز عودت مهاجرین ترکیه به فرصتی برای خلاص شدن از شر مهاجرانی تبدیل شده اند که بدون وضعیت مانده اند و هیچ گونه حمایتی ندارند. در ترکیه، که با اتحادیه اروپا دست در دست هم داده است، مردم با اعمالی که به منزله شکنجه است، می ترسند و مجبور به بازگشت می شوند.

ما نمی‌توانیم پاسخ سوال در عنوان را به وضوح بدانیم، زیرا ساختارهایی به نام مراکز عودت وطن حتی بسته‌تر از نهادهای بسته مانند کلانتری‌ها و زندان‌ها هستند، چه رسد به کنترل عمومی.

Kaçan: Geri Gönderme Merkezleri tıpkı cezaevleri gibi - Politika Haber

نهادهایی که اغلب به روی کنترل حتی مقامات دولتی که از طرف مردم منصوب می شوند بسته است. وظیفه اصلی آنها بازداشت مهاجرانی است که برای آنها تصمیم اخراج یا بازداشت اداری گرفته شده است تا زمانی که تصمیم نهایی شود.

به دلیل کندی گزینشی سیستم حقوقی در ترکیه ممکن است ماه ها طول بکشد تا این تصمیم نهایی شود. در این مراکز که حتی برای یک شب بازداشت هم مناسب نیست، افراد را یا ماه ها نگهداری می کنند یا به دلیل تحمل این ظلم یا «سند بازگشت داوطلبانه» را امضا می کنند یا مجبور به امضای آن می شوند.

عمل محدود کردن مهاجران به برزخ ترکیه که محصول سیاست امنیتی اتحادیه اروپا است که در آن خود را باغی پر از گل رز و جغرافیای خارج از مرزهای خود را جنگلی وحشی می‌بیند، مراکز بازگشت به کشور را به مکان‌هایی تبدیل می‌کند که در آن قانون و جهان‌شمول است.

GGM'ler cezalandırma merkezi değil, bu insanlar suçlu değil' | soL haber

حقوق بشر به حالت تعلیق درآمده است

بر اساس داده های مرکز مدیریت مهاجرت وزارت امور داخله، تقریبا 30 مرکز عودت در ترکیه وجود دارد. مراکز از نظر جغرافیایی در سراسر کشور پراکنده هستند. اخبار مربوط به افتتاح مراکز جدید عودت نیز در حال کاهش است.

برای اینکه بفهمیم در مراکز عودت وطن چه می گذرد، ابتدا باید ببینیم چه کسانی و چرا به این مراکز اعزام شده اند. در عمل، هر زمان که خصومت نسبت به پناهندگان و مهاجران افزایش می یابد، نیروهای مجری قانون «عملیات» جدیدی را سازماندهی می کنند و به شکار مهاجران می پردازند. تصاویری از دستگیری و ضرب و شتم مردم توسط پلیس در خیابان ها به یک امر عادی تبدیل شده است. جدای از این، مهاجرانی که در هر اعتراضی که مورد حمله پلیس قرار می گیرد شرکت می کنند، ابتدا به پلیس و سپس به مراکز اخراج فرستاده می شوند.

Antep Geri Gönderme Merkezi'nde şüpheli mülteci ölümü

اتحادیه اروپا-ترکیه با هم در برابر مهاجران

یک رویکرد اجرایی مبتنی بر حقوق بشر جهانی می‌داند که دولت در سرزمین‌هایی که بر آن حکومت می‌کند، خواه شهروند یا غیر شهروند، مسئول هر فرد و در واقع هر موجود زنده‌ای است و بر اساس آن عمل می‌کند. اما متأسفانه نه قوانین جمهوری ترکیه و نه مدیرانی که آن قوانین را اجرا می کنند، چه رسد به حقوق جهانی بشر. مبتنی بر هیچ مفهومی از حقوق و آزادی نیست. برعکس، در مورد ما، از شما انتظار می رود که برای به دست آوردن حتی ذره ای از حقوق خود، بهایی از جمله خسارت جانی را بپردازید. وقتی بهای کافی را می پردازید، خرده ها به عنوان لطف در راه شما ریخته می شود.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde ne oluyor? - Yeni Soluk

وقتی صحبت از مهاجران و پناهندگان می شود، حتی این خرده هم وجود ندارد. و اولین مشکل از 62 سال پیش شروع می شود.

اگر شخصی بخواهد از حق پناهندگی مندرج در قوانین بین المللی بهره مند شود، از کجا می تواند در ترکیه درخواست دهد؟ یافتن پاسخ این سوال در ترکیه به معنای موج سواری در اقیانوسی عظیم از سردرگمی است.

ترکیه در سال 1961 به کنوانسیون ژنو سازمان ملل متحد در رابطه با وضعیت پناهندگان پیوست، اما محدودیت های جغرافیایی اعمال کرد. ترکیه که تنها عضو شورای اروپا است که با محدودیت هایی طرف کنوانسیون است، به افرادی که از کشورهای غیرعضو شورای اروپا به ترکیه پناهنده می شوند، وضعیت پناهندگی اعطا نمی کند.

پس چه اتفاقی می‌افتد وقتی افرادی از کشورهایی می‌آیند که عضو شورای اروپا نیستند؟

قبل از جنگ در سوریه، کسانی که کشور خود را ترک کرده و به دلایل مختلف به ترکیه آمده بودند، می توانستند از طریق یک سیستم دوگانه، از طریق کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد و اداره مدیریت مهاجرت ترکیه، برای حمایت بین المللی اقدام کنند. در تئوری، آنها هنوز هم می توانند اعمال شوند.

Geri gönderme merkezlerinde neler oluyor? – Yıldız Tar (Artı Gerçek) | Sendika.Org - Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız

برای مثال، LGBTI+هایی که از ایران می‌آیند، جایی که مجازات اعدام وجود دارد، سال‌هاست که این راه را ادامه می‌دهند. آنها در ترکیه می مانند تا زمانی که به کشورهای ثالث بروند، کشورهایی که حقوق LGBTI+ در آنها تضمین شده است. زمان انتظار روز به روز در حال افزایش است.

واقعیت مهاجرت دسته جمعی همراه با جنگ در سوریه زمینه مشکل دیگری را ایجاد می کند.

در نتیجه توافقنامه امضا شده بین ترکیه و اتحادیه اروپا، که پناهندگان را محموله ای می بیند که هیچ کس نمی خواهد بپذیرد، سیستم کشور ثالث غیرقابل اجرا می شود.

راه حل این است که سوری ها تحت «حفاظت موقت» باشند. با این حال، این راه حل بیشتر از راه حل برای پناهندگان مشکلات ایجاد می کند. پناهندگان سوری را در نوعی برزخ زندانی می کند که سال ها ادامه دارد.

سوری ها؛ قوانین بین المللی مهاجرت، محدودیت جغرافیایی ترکیه به ژنو و این واقعیت که آنها بین سه توافقنامه با اتحادیه اروپا گیر کرده اند و اینکه چرا رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه آنها را “مهمان” می خواند. و اصرار نکردن سوری‌ها را پناهنده، بلکه به‌عنوان پناهجو یا مهاجر نامیدن آن‌ها، به منظور تأکید بر عدم وضعیت آنها، اکنون موضع شما را در این مورد مشخص می‌کند.

ادعاهای شکنجه در مراکز عودت مهاجرین ترکیه با سکوت مواجه می شوند

در این زمینه مراکز عودت به وطن؛ این به فرصتی برای خلاص شدن از شر مهاجرانی تبدیل می شود که بدون موقعیت و حقوق مانده اند و هیچ حمایتی ندارند. این یک فرصت طلایی برای ترساندن مردم با اعمالی است که در حد شکنجه است و آنها را مجبور به بازگشت می کند. همین هفته، اتحادیه اروپا اعلام کرد که برای محافظت از باغ گل رز در برابر مهاجران وحشی، به جمهوری ترکیه ادای احترام خواهد کرد.

ما دیگر نمی توانیم شمارش کنیم که این چند کمک است. با تشکر از دیپلماسی دادن و گرفتن؛ نقض و شکنجه در مراکز عودت در دستور کار اتحادیه اروپا نیست، اتحادیه اروپا که خود را حامی حقوق جهانی بشر می داند. سوگند یاد شده است، تقریباً مانند سوگند سکوت که توسط مافیا گرفته شده است.

وقتی نگاهی به نحوه سرپوش گذاشتن آنها بر این سوگند سکوت بیندازیم، ذهن دولتی را می بینیم که به طور کامل با تعریف «دولت سرکش» در ادبیات علوم سیاسی مطابقت دارد.

به عنوان مثال، همین ماه گذشته، کانون وکلای ازمیر مجبور شد در مقابل مرکز عودت هارماندالی اعتراض کند. آنها گفتند که اجازه ملاقات با ارباب رجوع را ندارند، موانع دائمی بر سر راه آنها وجود دارد و آنها را برای مدت طولانی منتظر نگه داشته اند.

نگه داشتن وکلایی که در محدوده فعالیت حرفه‌ای خود به مراکز عودت مهاجرین ترکیه مراجعه می‌کنند ساعت‌ها منتظر ماندن، ممانعت از ملاقات خودسرانه با موکلان، ممانعت از دسترسی به کلیه پرونده‌های موکلان، برخوردهای غیراخلاقی و بی ادبانه افسران وظیفه نسبت به وکلا، امنیت خصوصی و ژاندارمری از جمله این اعمال است که جرم «ممانعت از انجام وظایف مأموران دولتی» را به همراه دارد و باید فوراً ترک شود.

در ماه ژوئیه یک آتش سوزی در مرکز عودت وطن چانکیری رخ داد. مهاجران آتشی را به راه انداختند زیرا فکر می کردند ممکن است به ظلم و ستمی که داشتند پایان دهد. ما نمی دانیم چه گذشت، چه اتفاقی افتاد که کار به اینجا رسید. با این حال، می دانیم که آنها به مراکز اخراج در اطراف، به ویژه در آنکارا فرستاده شدند و “بخش های” شلوغ از قبل شلوغ تر شدند.

تجربه سونا روزنامه نگار آذربایجانی که نمونه دیگری است

سونا مورد ضرب و شتم قرار گرفت و شکایت کرد و به مرکز عودت فرستاده شد. با توجه به اطلاعاتی که وکیل سونا یاکوپ سوینچان به آرتی گرچک داده است، درخواست اجازه اقامت موکلش در سال 2022 رد شده است. آنها به این تصمیم اعتراض کردند.

پرونده هنوز به نتیجه نرسیده است. دلیل رد شکایت از سونا بود که بعداً پس گرفته شد. با وجود اینکه شکایت پس گرفته شد، اجازه اقامت تمدید نشد. هنگامی که اظهارات سونا در پاسگاه پلیس نشان داد که مجوز اقامت وی ​​تمدید نشده است، او را به مرکز عودت سیلیوری سلیم پاشا در شهر استانبول منتقل کردند.

اداره مدیریت مهاجرت در عرض 48 ساعت تصمیم اخراج و بازداشت اداری درباره او گرفت و هر دو تصمیم اخراج و بازداشت اداری اعتراض کرد. اعتراضات بی نتیجه ماند.

اوجی سوینچان تجربیات مشتری خود را در سلیم پاشا اینگونه توصیف کرد: «وضعیت مرکز عودت وطن سیلیوری سلیم پاشا واقعاً وخیم است. یک قصر در کنار زندان وجود دارد. تعداد خارجی ها بیشتر از ظرفیت آن است. مشکل بهداشتی وجود دارد.

آنها نظافت را توسط خارجی هایی که آنجا می ماندند انجام دادند. بدون ارائه هیچ گونه مواد تمیز کننده. خارجیانی که در مرکز عودت به وطن نگهداری می شوند، حوله ها را از غذاخوری می گیرند، آنها را خیس می کنند و سعی می کنند توالت ها و حمام ها را با آنها تمیز کنند. برگه ها تمدید نمی شوند.

آنها مردم را روی ملحفه هایی با خون و لکه روی آن دراز می کشند. بدتر از همه، یک اپیدمی جدی کنه وجود دارد. خانم سونا تمام بدنش گزش کنه داشت. وی در جلسه ما گفت که با توجه به شرایط مرکز عودت و ظلمی که در حق او شده است دست به اعتصاب غذا خواهم زد.

پس از انتشار این خبر، انتظار این بود که مقامات دولتی این اتهامات را بررسی کنند. با این حال، سونا به دلیل “خبری در رسانه ها” به مرکز عودت ادیرنه تبعید شد. پس از آن چه که گذشت، مجبور شد به کشورش برگردد. گفته شد «بازگشت داوطلبانه».

با این حال، تصمیم گیری را به خوانندگان واگذار می کنم که پس از این همه بدرفتاری چقدر مایل به بازگشت است.

نمونه دیگر از رژه غرور است. در میان بازداشت شدگان در راهپیمایی غرور استانبول امسال، مهاجرانی نیز وجود داشتند. آنها برای مدت طولانی در مراکز عودت وطن نگهداری می شدند. وقتی میکا استرالیایی، یکی از کسانی که پس از راهپیمایی غرور در بازاری بازداشت شد، پس از بازگشت به کشورش، ملاقات کردم، آنچه به من گفت وحشتناک بود. وقتی با و ملاقات کردیم، میکا گفت: «همه چیز شبیه یک کابوس بود. ما را در جایی مانند گوانتانامو نگه داشتند. او همه چیز را با این جمله خلاصه کرد: «اینجا مکانی بود شبیه «زندان با امنیت بالا» تا مرکز عودت.

بیایید آنچه را که او در مصاحبه با میکا، که هفته ها در مرکز عودت شماره 2 ارزروم Aşkale اقامت داشت، زنده کنیم: وقتی برای اولین بار رفتم، یک بالشت و یک تشک می خواستم که روی آن دراز بکشم. با گفتن «بعدا» مرا مشغول کردند. به هر حال کسی اونجا به شما اطلاعات نمیده مدام فریاد می زنند.

خیلی شلوغ بود. هر روز خیلی کم آب می دهند و همه ما که آنجا می مانیم باید همدیگر را له کنیم تا آب بخوریم. غذا وحشتناک است. شما باید گرسنه بمانید. فقط یک بار آب کافی داشتیم و آن هم بعد از ملاقات من با کنسولگری استرالیا. یک بار به او آب دادند، بعد دوباره به حال سابقش برگشت. فقط 1-2 ساعت در روز آب برای دوش گرفتن و تمیز کردن وجود دارد. همانطور که می بینید، بهداشت وجود ندارد.

من نتوانستم با وکیلم رو در رو ملاقات کنم. هر بار درخواست من برای مترجم رد می شد. من نتوانستم از خانواده ام یا وکلایم تماس تلفنی بگیرم. هیچ یک از بسته ها، نامه ها یا پیام هایی که برای من ارسال شده بود تحویل داده نشد.

فقدان اطلاعات در مورد وضعیت من، فقدان هیچ توضیحی در مورد بازداشتم، و نامشخص بودن سرنوشت من، کل این تجربه را آسیب زاتر کرد.

دو سال پیش، در سال 2021، پناهندگان ایرانی به دلیل شرکت در تظاهرات کنوانسیون استانبول در دنیزلی بازداشت شدند. زلیها گلوم، معاون حزب دموکراتیک خلق ها (HDP) استانبول در آن زمان، اظهار داشت که پناهجویان ایرانی که در مرکز عودت آیدین تحت نظر بودند، با وجود وضعیت نامناسب به بیمارستان فرستاده نشدند، بلکه مجبور به ماندن در این مرکز شدند.


*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.

 


بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دکمه بازگشت به بالا