افغانستانزندگیهنر

برنده جایزه آدلبرت فون چامیسو صدای زنان را در پلتفرم های بین المللی برجسته می کند

مریم میترا، تنها شاعر افغانستان، به خاطر دستاوردهای ادبی خود، جایزه ادبی آدلبرت فون چامیسو را دریافت کرد. او معتقد است که چنین جوایزی بستری برای صدای زنان از طریق مجامع بین المللی فراهم می کند.

“جایزه ادبی آدلبرت فون چامیسو” در سال 2023 طی مراسمی ویژه به مریم میترا، شاعر افغانستانی اهدا شد.
مریم شاعر، روزنامه نگار و پژوهشگر رسانه و ارتباطات است. او در سال 1992 در افغانستان متولد شد و دارای مدرک لیسانس در رشته روزنامه نگاری از کابل و مدرک کارشناسی ارشد جامعه شناسی از آلمان است. او در حال حاضر به عنوان محقق در دانشگاه لایپزیگ، یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های جهان و دومین دانشگاه قدیمی آلمان، که در شهر لایپزیگ در ایالت زاکسن قرار دارد، کار می‌کند.

خانم مریم میترا، شاعر مجموعه «زندگی در حاشیه» در گفت وگو با خامه پرس گفت که اعطای چنین جوایزی به زنان افغان امکان انعکاس صدای آنان را از طریق تریبون های بین المللی فراهم می کند. وی افزود که این جایزه فقط یک دستاورد فردی نیست، بلکه به تمام زنان و دختران افغان تعلق دارد.

مریم در ادامه اظهار داشت: “من تلاش می کنم صدای زنان افغان باشم. کسب جوایز ادبی بین المللی برای ادبیات افغانستان، به ویژه شعر زنان، اهمیت زیادی دارد. بحث‌های شاعران و معرفی ادبیات افغانستان از طریق تریبون‌های بین‌المللی فرصتی را برای ادبیات افغانستان ایجاد می‌کند تا به مخاطبان جهانی بیشتری دست یابد و سخنرانان سایر زبان‌ها با زنان افغان و وضعیت کلی افغانستان آشنا شوند.»

مریم میترا دو مجموعه شعر یکی به زبان فارسی و دیگری به آلمانی منتشر کرده است و از چهره های برجسته شعر و ادب افغانستان به شمار می رود.

او ادبیات را نیروی نجات‌بخشی برای بیان پدیده‌هایی مانند مهاجرت و تبعید توصیف می‌کند: «شعر گفتن برای من فقط فضایی برای بیان احساسات نیست. همچنین فضایی برای تفکر و تأمل و همچنین ابزاری برای بیان و بازتاب تجربیات من به عنوان یک نویسنده زن تبعیدی است.»

این در حالی است که زنان و دختران در افغانستان در دو سال گذشته با نقض حقوق اساسی از جمله تحصیل، اشتغال و مشارکت مواجه بوده اند.

مریم با تأمل در مورد وضعیت کنونی افغانستان تحت کنترل طالبان گفت: «کابلی که من می شناسم و در خاطرات و اشعار من وجود دارد، کابلی نیست که اکنون در فیلم ها، تصاویر و اخبار می بینم. با این حال، من امیدوار هستم که کابلی را ببینم که در آن دختران به مکتب بازگردند، با صدای بلند بخندند و برای آینده رویاپردازی کنند. برای ادامه و محکم ماندن، باید بتوانیم اشک‌های خود را پاک کنیم، به صدای یکدیگر گوش دهیم و به قدرت و شجاعت زنانی که در بسیاری از نقاط جهان برای تغییر می‌جنگند، ایمان داشته باشیم.»

جایزه آکادمی هنرهای زیبای باواریا هر ساله توسط “بنیاد فردریش بوئر” و “آکادمی هنرهای زیبای باواریا” به نویسندگانی اعطا می شود که آثارشان برای خوانندگان آلمانی ارزش و جذابیت دارد، حتی اگر زبان مادری آنها آلمانی نباشد. همراه با جایزه 10000 یورویی است.

شایان ذکر است که مریم میترا تنها شاعری از افغانستان است که این جایزه را دریافت کرده است که از سال 1985 به نویسندگانی اهدا می شود که به زبان مادری خود نمی نویسند اما به ادبیات آلمان کمک می کنند.


بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دکمه بازگشت به بالا