پناهندگانحقوق بشر

آیا موضوع پناهندگان با محوریت حقوق بشر در دستور کار سیاسی است؟

تهیه کننده: بهار صمدی

بهادر قربان‌اوغلو، یکی از روزنامه نگاران و فعالین حقوق بشر اهل ترکیه می‌گوید: «مشکل اصلی ما ذهنیت مشکل ساز است که هنوز نمی تواند به موضوع پناهندگان از منظر کرامت انسانی و حقوق بشر محور نگاه کند. به نظر ما مشکل واقعی امنیت ملی و امنیت داخلی ما همین است! اگر ما در جلوگیری از نقض حقوق بشر پیشرفت داشته باشیم، می‌توانیم بدون قربانی کردن بیشتر پناهندگان، در سایر موضوعات با یکدیگر همکاری کنیم. این امکان برای ما وجود دارد که سیاستی تولید کنیم که نگرانی شهروندان خود را که در معرض این تصورات هستند کاهش دهد!».

ما از موضوع سوری ها فاصله می گیریم و این بار سعی می کنیم بر فاجعه ای که مهاجران افغان تجربه کرده اند تمرکز کنیم. ما تلاش خواهیم کرد تا یک بار دیگر اعتراضات وکلا و کانون های وکلا را که برای دفاع از آنها تلاش می کنند، در مورد اقدامات بوروکراتیک خارج از کنترل قانونی و قضایی در مورد پناهندگان، به اطلاع عموم و سیاست برسانیم.

ما نمی دانیم که اطلاعات داده شده در مورد این جغرافیا، که مردم ترکیه از آن دور هستند، چقدر به همدلی کمک می کند، اما به گفته reliefWeb، با حمایت سازمان ملل متحد و بزرگترین پلت فرم اطلاعات کمک های بشردوستانه جهان، 5.2 میلیون نفر افغانستان را ترک کردند. در حالی که 3 میلیون مهاجرت داخلی ادامه یافته است. گذشته از مبارزه با بلایایی مانند سیل، زلزله و خشکسالی، 20 میلیون نفر نیز با گرسنگی روبرو هستند و به کمک های فوری نیاز دارند. بنابراین، وقتی می گوییم «افغانستان»، در مورد کشوری صحبت می کنیم که امتداد شرایط جنگی است که سال ها اشغال روسیه و سپس آمریکا و مقاومت در برابر آنها ایجاد کرده است.

از آنجایی که موضوع سوری ها به موضوعی تبدیل شد که به اندازه کافی باعث ناراحتی و حتی خشم عمومی شد، ابتدا توسط مخالفان و سپس توسط دولت. موضوع مهاجران افغان بیش از پیش یتیم می شود. متأسفانه انسانی ترین رویکرد به این صورت مطرح می شود که «سوری ها از جنگ فرار کردند، اما مسئله افغانستان متفاوت است…».

وقتی حالت خشم ایجاد شده در ساختار اجتماعی تحت تأثیر دلایل اقتصادی و سیاسی با تئوری های توطئه همراه با مهاجرت افغان ها ترکیب می شود، تنها گلایه های تلخ پناهجویان افغان باقی می ماند.

نه در دستور کار دولت است و نه اپوزیسیون

قربان‌اوغلو ابراز تاسف کرد که هر زمان که مهاجرت و امنیت مرزها در دستور کار قرار می گیرد، نمی توان نگرشی غیر از دو رویکرد دید. جناح حاکم گفت که بیشترین توجه به امنیت مرزها شده است. در حالی که اخباری در مورد دوربین‌ها، حسگرها و دیوارهای مشبک با تکنولوژی پیشرفته می‌دهد و تاکید می‌کند که هیچ بازگشت غیرقانونی به کشور وجود ندارد.

متأسفانه جناح اپوزیسیون که موضوع را از نزدیک دنبال نمی‌کند و همچنان فکر می‌کند که مبارزه با پناهندگی راه چاره است، عموماً صدایی جز تلاوت پوپولیستی «مرزها تبدیل به کله‌کش شده» نمی‌شنود. اما این موضوع دقیقاً موضوع حقوق بشر، قانون پناهندگان و پناهجویان و وجدان جهانی است.

متأسفانه کشور ما اخیراً مورد حمله تبلیغات جدی نژادپرستانه و بیگانه هراسی قرار گرفته است. برخی از سیاستمداران و روزنامه نگاران برای انجام این عملیات روانی با یکدیگر همکاری می کنند. این موضوع که هدفش تضعیف آرامش اجتماعی ماست، دقیقاً یک موضوع امنیت داخلی است. امنیت مرزها البته مهم است. اما با پناه بردن نمی توان به این امنیت رسید!

انی فعال حقوق مهاجرین میگوید: «اشتباهات دولت در مورد مهاجرت، ضعف‌های آن در سیاست ادغام یا انتقادات مخالفان که به نژادپرستی و بیگانه‌هراسی برخی از جناح‌های اپوزیسیون دامن می‌زند و این امر را به مواد سیاسی برای دولت تبدیل می‌کند، فعلاً باید کنار گذاشته شود. مشکل اصلی ما ذهنیت مشکل ساز است که هنوز نمی تواند به موضوع پناهندگان از منظر کرامت انسانی و حقوق بشر محور نگاه کند. به نظر ما مشکل واقعی امنیت ملی و امنیت داخلی ما همین است!»

افتادن جوانان افغان در شبکه قاچاقچیان انسان

روزنامه نگار مرال دانیلدیز اخیرا با گزارشی با عنوان “بی سرنوشت” از اخراج غیرقانونی و “مبارزه برای زندگی در مرز” خبر داده است. او موضوع را به SözcüTV آورد و با بستگان قربانیان مصاحبه کرد.

Image

موضوع؛ حسن جوان افغان متولد 1998 فرمانده نظامی بود و او تنها یکی از صدها نمونه بود. صدای ضبط شده از جوانان افغان نیز در این برنامه از شبکه SözcüTV پخش شد. ماهیت برنامه این بود که افراد اخراج شده به دست قاچاقچیان انسان بیفتند. البته شایان ذکر است که اصطلاح “قاچاقچی” برای باندهای تروریستی که برای افرادی که شکنجه می کنند باج می خواهند، کم گفته است و این جنایت بزرگ علیه بشریت است. در این فایل صوتی، حسن کومندان جوان افغان به خانواده‌اش می‌گوید: «اگر خدا و پیامبرتان را دوست دارید، پول را سریع بفرستید، مرا می‌کشند». ربایندگان خواهان قیمتی بالغ بر 3000 دلار بودند.

خوب؛ متأسفانه علاوه بر بسیاری از مشکلات دیگر، اخراج دسته جمعی ناخواسته و اجباری مقامات مهاجرت منجر به این فجایع شد. این افراد تقریباً طعمه قاچاق انسان می شوند که به یک صنعت در منطقه تبدیل شده است. افرادی که به عنوان “غیرقانونی” علامت گذاری شده اند، یکی یکی جمع آوری شده و به مراکز مختلف حذف فرستاده می شوند. در شرق، به ویژه مالاتیا، غازیانتپ، وان و شانلیورفا. در غرب، مراکز عودت ازمیت، کیرکلارلی، آیدین و آنکارا آخرین ایستگاه های قبل از اخراج هستند. آنها مجبور به امضای “سند بازگشت داوطلبانه” در این مراکز مهاجرت می شوند و اخراج می شوند.

سیاست “استرداد” برای ترکیه شرم‌آور است

انداختن مستقیم افغان های اسیر شده به مرز ایران یعنی انداختن آنها در مقابل چشم قاچاقچیان انسان. متأسفانه این افراد به نیروی انتظامی ایران اخراج نمی شوند، بلکه تبعید یک طرفه به مناطق کوهستانی است. درست مانند پس زدن غیرقانونی یونان در دریای اژه که به درستی مورد انتقاد قرار گرفت. همه ما باید به این فکر کنیم که توجیه ما در انتقاد از یونان به کجا می رسد.

بعد از آن خبری از اکثر آنها نیست و خانواده هایشان داغدار شده اند. ما در مورد نارضایتی های ساده صحبت نمی کنیم، بلکه درباره افرادی صحبت می کنیم که توسط قاچاقچیان انسان شکنجه می شوند و دست و پایشان را می برند.

بختیار کندگر، وکیل عضو کمیسیون مهاجرت و پناهندگی کانون وکلای وان تایید می کند که افراد اخراج شده توسط افراد بدخواه نگهداری می شوند. کاندگر اتفاقی را که برای موکلش رخ داده را اینگونه توصیف می کند:

یک تبعه سوری در ترکیه درگیر یک حادثه رانندگی ساده می شود و سپس تحقیقات درباره او آغاز می شود. اظهارات او گرفته می شود و آزاد می شود، اما اداره پلیس فرد را به شانلی اورفا می فرستد. پس از بازداشت در اینجا، تصمیم اخراج در مورد او گرفته می شود.

پرونده ها را باز کردیم و قبل از هر اقدامی فوروارد کردیم. علیرغم اطلاع رسانی ما، مؤسسه به طور ناعادلانه موکل ما را بدون بازگشت داوطلبانه اخراج کرد. با این حال، او اظهار داشت که مدارک در روز اولی که به اداره مهاجرت منتقل شد فشرده شد. ممکن است در بین این ها فرم های بازگشت داوطلبانه وجود داشته باشد، اما چنین پذیرشی وجود نداشته است.»

وکیل کاندگر با بیان اینکه همزمان حدوداً 200 نفر آزاد شدند، می گوید کسانی هستند که این وضعیت را به فرصت تبدیل کردند. البته کاندگر این سخنان را در مورد اتباع سوری می گوید که اخراج آنها حداقل به مناطق تحت حاکمیت عملی نیروهای مسلح ترکیه صورت می گیرد.

وی در ادامه در مورد اتباع افغانستان می گوید: «افراد بدخواه می توانند اتباع خارجی را گروگان بگیرند. ما نمی دانیم سرنوشت افراد در این زمینه چیست زیرا ارتباط ما قطع شده است. ما نمی دانیم که رسیدگی های دادسرا در چه مرحله ای است. هیچ اطلاعاتی در مورد اینکه آدم ربایان چه کسانی هستند و چه کسانی هستند وجود ندارد. با این حال خانواده‌های جوانان افغان همچنان منتظر خبری از فرزندانشان هستند.»

آیا می توان اخراج غیرقانونی را «سیاست امنیتی» نامید؟

نمونه هایی از اخراج افرادی که برخلاف قانون، قانون اساسی و قوانین بین المللی با وجود تصمیم دادگاه قانون اساسی “عدم اخراج” اخراج شده اند، اکنون به امری عادی تبدیل شده است. آنچه ما تحت عنوان “پیروی از سیاست امنیتی” تجربه می کنیم یک تراژدی انسانی است.


*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.

 

دکمه بازگشت به بالا