موسسه بینالمللی حقوق بشر انجمن وکلای دادگستری یا « IBAHRI» میگوید که این انجمن با هماهنگی شماری از نمایندگان پارلمان بریتانیا تحقیقی را برای بررسی وضعیت زنان در افغانستان و ایران راهاندازی کردهاند و اکنون «زیر ذرهبین» قرار دارد.
این انجمن به تازگی در ویبسایت خود نوشته است که هرچند «آپارتاید جنسیتی» در قوانین بینالمللی جرمانگاری نشده است، اما آنچه بر زنان افغانستان و ایران میگذرد مصداق «آپارتاید جنسیتی» به شمار میرود.
بر اساس گفتههای این انجمن، زنان حقوقدان، سیاستمداران، علما و مدافعان حقوق بشر افغانستان و ایران همراه با فعالان و کارشناسان بین المللی خواستار به رسمیت شناختن وضعیت زنان و دختران در دو کشور به عنوان آپارتاید جنسیتی شده اند.
در ویبسایت این انجمن آمده است که زنان در افغانستان و ایران در مرحلهی حذف شدن از جامعه قرار دارند و بررسی وضعیت آنان به عنوان «آپارتاید جنسیتی» یک امر ضروری است.
گفتنی است که کارشناسان سازمان ملل محدودیتهای وضع شده بالای زندگی زنان در افغانستان را به عنوان «آزار و اذیت جنسیتی» یاد کردهاند، اما ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل در امور افغانستان در گزارش ماه اپریل خود گفت که آنچه بر زنان در این کشور میگذرد میتواند به عنوان مصداق آپارتاید جنسیتی بازنگری شود.
ریچارد گلدستون، قاضی بازنشسته دادگاه قانون اساسی آفریقای جنوبی گفته است: « در آفریقای جنوبی اعمال سیستماتیک تبعیض علیه اکثریت مردم آن – بر اساس نژاد – اعمال شد. این جنایت آپارتاید بود. بنابراین، در افغانستان و ایران نیز تبعیض سیستماتیک علیه تمام زنان و دختران اعمال می شود.»
آقای ریچارد افزوده که به رسمیت شناسی آپارتاید جنسیتی در قوانین بینالمللی یک امر ضروری محسوب میشود.
زنان در ایران دست باز در انتخاب رشتههای تحصیلی خود ندارند، اما در افغانستان آموزش و تحصیل دختران ممنوع است. در پهلوی آن، زنان از کار کردن، حضور در اماکن عمومی مانند پارکها، رستورانتها و سفر کردن در زیر حاکمیت امارت اسلامی ممنوع قرار داده شدهاند.