افغانستانجهان

موافقت‌ها و مخالفت‌ها با تمدید ماموریت نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان

اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد ناوقت روز جمعه، پانزدهم مارچ به قطع‌نامه‌ی تهیه شده از سوی نمایندگی جاپان در این شورا مبنی بر تمدید ماموریت نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) رای مثبت دادند و به این ترتیب قطعنامه‌ی شماره ۲۷۲۷ (۲۰۲۴) این شورا در خصوص تمدید ماموریت یوناما در افغانستان برای یک‌سال دیگر تصویب شد. تمدید این ماموریت با موافقت‌ها و مخالفت‌هایی مواجه شده است.

شورای امنیت سازمان ملل به تعقیب تمدید ماموریت یوناما در افغانستان در خبرنامه‌ای اعلام کرد که قطعنامه‌ی تهیه‌شده از سوی نمایندگی جاپان با شماره ۲۷۲۷ (۲۰۲۴) به «اتفاق آرا» تصویب شده و بر اهمیت حضور مستمر یوناما و سایر آژانس‌ها، صندوق‌ها و برنامه‌های سازمان ملل در سراسر افغانستان تاکید می‌کند.

طبق این خبرنامه، اعضای شورای امنیت در مورد تمدید ماموریت یوناما در افغانستان توافق نظر داشته‌اند و این در حالی است که در سایر موارد به شمول تعیین نماینده‌ی ویژه برای افغانستان مخالفت‌های بسیاری وجود دارد. در ابتدای این خبرنامه بر آنچه که تعامل با «مقامات بالفعل (طالبان)» خوانده می‌شود برای برقراری صلح پایدار در افغانستان «حیاتی» توصیف شده است.

امارت اسلامی نیز از تمدید ماموریت یوناما در افغانستان استقبال کرده و گفته که این نمایندگی سیاسی باید در گزارش‌های خود از وضعیت افغانستان، به نکات مثبت حکومت‌داری امارت اسلامی نیز توجه کند. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی به خامه پرس گفت که همکاری خود را با یوناما در افغانستان ادامه می‌دهند.

مجاهد تصریح کرد: «امارت اسلامی با تمديد ماموريت يوناما موافق است. امارت اسلامی ماننده گذشته همرای یوناما همکار خواهد بود و امید داریم که ماموریت را به وجه بهتر انجام دهد. خصوصا برای تقویت روابط افغانستان و سازمان ملل کار کند، پیشرفت‌های افغانستان را به جهانیان برسانند.»

نماینده ایالات متحده امریکا نیز ضمن استقبال از تمدید ماموریت یوناما گفته که این اقدام «سازمان ملل را قادر ساخته است تا به اولویت‌های جامعه‌ی بین‌المللی در افغانستان، ارتقای صلح و ثبات و تسهیل گفت‌وگو میان تمامی بازیگران سیاسی ملی ادامه دهد.»

علی‌رغم موافقت‌ طرف‌های ذی‌دخل به شمول نمایندگی‌های موجود در سازمان ملل و امارت اسلامی از تمدید ماموریت یوناما در افغانستان، انتقادها نیز کم نبوده‌اند و در یک مورد، سفیر افغانستان در سویس با اشاره به کارکرد منفعلانه‌ی سازمان ملل در دو سال گذشته پیشنهاد کرده که دفتر سیاسی این سازمان برای دنبال کردن وظایفش به بیرون از افغانستان منتقل شود.

نصیراحمد اندیشه، سفیر و نماینده دایمی افغانستان در سازمان ملل در جینوای سویس کارکرد یوناما در دو سال گذشته را زیر سوال برده و گفته است که این نمایندگی سیاسی در دو سال گذشته از دنبال کردن بخش مهمی از وظایفش که «مذاکرات سیاسی و رسیده‌گی به مشکل سیاسی افغانستان» را شامل می‌شود غافل مانده و عملا «هیچ کاری» در این عرصه انجام نداده است.

به گفته‌ی او، روزا اتنبایوا، رییس یوناما حتی از دنبال کردن مسایل حقوق بشری نیز عاجر بوده و در دیدارهای خود با مقامات امارت اسلامی «شاید بحث‌های حقوق بشری را درست مطرح کرده نتوانسته باشد.» او همچنان گفته است: «پیشنهاد ما این بوده است که ماموریت یوناما […] به ماموران بشردوستانه و حقوق بشر در داخل افغانستان در سطح پایین‌تر تبدیل گردد و دفتر سیاسی باید به بیرون از افغانستان انتقال داده شود؛ جایی که همه طر‌ف‌ها به ‌شمول جامعه مدنی و نیروهای سیاسی و مخالفان طالبان به آن دسترسی داشته باشند.»

گفتنی است که یوناما یا هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یک ماموریت عمدتا سیاسی است در سال ۲۰۰۲ میلادی به درخواست حکومت آن وقت افغانستان از سوی شورای امنیت سازمان ملل ایجاد شد. این ماموریت از آن تاریخ به بعد همه ساله تمدید می‌شود.

 

دکمه بازگشت به بالا