سفرههای مردم در افغانستان تقریبا همیشه با ظرفهای حاوی مربا و ترشی تزیین میشود. تقاضا برای این دو خوراکی زیاد است و ناجیه سلطانی، زنی که خود را ۴۳ ساله معرفی میکند کارگاه تولید این دو خوراکی را با هزینهی ابتدایی ۵۰۰ افغانی ایجاد کرده و اکنون حدود ۵۰ زن در این کارگاه مشغول کار اند.
ناجیه که حدود ۴۳ سال سن دارد میگوید که حدود چهار سال از ایجاد این کارگاه تولیدی میگذرد. او از این ابتکاری که به خرج داده خوشحال است، چون به گفتهی خودش این کارگاه را با استفاده از پولهای داخل دخلک «اطفالش» ایجاد کرده است.
او به خامه پرس گفت: «نمیدانستم چیکار کنم تا بتوانم دست شوهر خود را بگیرم زیرا معاش شوهرم کم بود و نمیتوانست خرج و مصارف را به تنهایی به پیش ببرد. دخلک طفلهایم را باز کردم و پنحصد افغانی را از آن برداشتم و مواد تهیه ترشی را خریداری کردم.»
ناجیه درحالی که تهیه ترشی را از مادر شوهر خود خود آموخته است میگوید: با استفاده از بوتلهای پلاستیکی با هزینه پنج افغانی ترشیهای تهیه شده را به فروش میرساند و در نهایت پول بیشتر دریافت می کند و این امر سبب می شود تا او تجارت خود را با استفاده از پولهای به دست آمده گسترش دهد.
ناجیه سلطانی در سن ۱۵ سالگی وادار به ازدواج شده، چیزی که به گفتهی خودش مانع قطعی آموزش و تحصیل او واقع شد. در راستای تهیه ترشی نیز برعلاوهی آموزشهای خانگی، در ادوار مختلف آموزشهای رسمی نیز شرکت کرده و اکنون تمام مهارتش را برای تولید مربا و ترشی به کار میگیرد.
علیرغم اینکه در مسئلهی ازدواج هیچ اختیاری نداشته اما از حمایتهای شوهرش در عرصهي کاری که امروز انجام میدهد خوشحال است. به گفتهی خودش، «هیچ زنی بدون حمایت شوهر نمیتواند دست به کاری بزند من هم درحال حاضر از حمایت همسرم در عرصه کاری خود برخوردار هستم.»
پسر بزرگ ناجیه که حدود 20 سال سن دارد در بخش بازاریابی مادر را همراهی میکند وشانه به شانه با ناجیه برای گسترش و رونق گرفتن شرکت تولیدی مربا و ترشی کار میکند.
شرکت تولیدی ناجیه به اسم «شرکت تولیدی سنبل» فعالیت میکند. او می گوید که نام این شرکت تولیدی مربا را به اسم دختر خود گذاشته است و تنها خانمها در این شرکت کار میکنند. در حال حاضر این شرکت تولیدی منبع درآمد دهها زن بیوه و بیسرپرست است.
خانم های زیادی در شرکت تولیدی سنبل کار میکنند. بسیاری از این زنان برای یادگیری و کارآموزی به این شرکت مراجعه کردند و در حال انجام تهیه مربا و ترشی هستند.
زنان که در این شرکت تولیدی کارآموز هستند هر کدام تجارتهای کوچک را با استفاده از آموزشهای ناجیه به راه انداخته اند و نصف روز تجارتهای کوچک تولید مربا و ترشی را از خانه خود انجام میدهند. آنان ایجاد این شرکت تولیدی را برای خوب فرصت می دانند.
به گفته ناجیه در شرکت تولید سنبل انواع و اقسام ترشی و مربا تهیه میشود.
ناجیه سلطانی که کار خود را از پنجصد افغانی آغاز کرده و اکنون به درآمد رضایتبخشی دستیافته است میگوید هر زن با استفاده از تواناییهای خود می تواند تجارت کوچک یا بزرگ را به راه بیندازد. به گفتهی او، «در حالی که زنان از قدرت، خلاقیت و توانیی زیادی برخورد هستند چرا باید از آن استفاده نکرد؟»
بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید
Subscribe to get the latest posts sent to your email.