
کشورهای مصر، ترکیه و کلمبیا اعلام کردهاند که به دلیل تشدید حملات اسراییل در غزه، رسما به پروندهی شکایت افریقای جنوبی میپیوندند، پروندهای که در ماه جنوری به دیوان دادگستری بینالمللی (ICJ) ارایه شد و اسراییل را به «نسلکشی در غزه» متهم کرد.
وزارت خارجه مصر روز گذشته (یکشنبه، ۲۳ثور) در بیانیهای اعلام کرد که قاهره قصد دارد به دلیل تشدید تجاوزات اسرائیل به غیرنظامیان فلسطینی در غزه، به پرونده شکایت افریقای جنوبی علیه اسراییل بپیوندد.
شبکه خبری الجزیره به نقل از وزارت خارجهی مصر گزارش داده است که این اقدام «با توجه به شدت و دامنه حملات اسرائیل علیه غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه و ادامه اعمال سیستماتیک علیه مردم فلسطین، از جمله هدف قرار دادن مستقیم غیرنظامیان و تخریب زیرساختها در نوار غزه صورت میگیرد.»
این در حالی است که وزارت خارجه ترکیه نیز در هفته گذشته از پیوستن این کشور به طرح شکایت افریقای جنوبی اسراییل خبر داده بود. الجزیره به نقل از «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه گزارش داده بود که آنکارا برای پیوستن به طرح شکایت آفریقای جنوبی علیه اسراییل آماده است و رسما اقدام خواهد کرد.
به گفتهی آقای فیدان، «برخی کشورهای غربی اذعان دارند که هیچ چارهای جز پذیرش راهحل دو دولتی نیست؛ اسرائیل به جنایتهای خود علیه ملت فلسطین ادامه میدهد و جامعه جهانی باید این جنایتها را متوقف کند.» او تصریح کرده بود که «ترکیه تصمیم گرفته است به شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری بپیوندد.»
کلمبیا نیز به عنوان یکی از مخالفان حملات اسراییل در غزه نهتنها تمام ارتباطات خود را با تلآویو به حالت تعلیق آورده بلکه از پروندهی شکایت افریقای جنوبی علیه اسراییل حمایت کرده است.
گفتنی است که مصر در حالی به پروندهی شکایت افریقای جنوبی پیوسته که قاهره در ماههای اخیر و همکنون میزبان جدیترین رایزنیها در مورد دستیافتن به توافق آتشبس در غزه است.
آلون لیل، مدیر سابق وزارت امور خارجه اسرائیل، به الجزیره گفته است که این اقدام مصر «یک ضربه دیپلماتیک باورنکردنی به اسرائیل« است. به گفتهی او، «با پیوستن مصر به آفریقای جنوبی اکنون در لاهه، این یک ضربه دیپلماتیک واقعی است. اسرائیل باید آن را بسیار جدی بگیرد.»
آفریقای جنوبی در ماه جنوری سال جاری میلادی پرونده خود را علیه اسرائیل در دادگاه بینالمللی ارایه کرد. این پرونده، اسراییل را به ارتکاب نسل کشی در غزه متهم میکند که مقامات اسراییلی همواره آنرا رد کردهاند.
بهدنبال این اقدام افریقای جنوبی، دادگاه عالی سازمان ملل متحد در ماه جنوری حکم موقتی را صادر کرد که بر اساس آن خطر قابل توجه نسلکشی در غزه وجود دارد و به اسرائیل دستور داد تا یک سری اقدامات موقت از جمله جلوگیری از وقوع هرگونه اقدام نسل کشی انجام دهد.
افریقای جنوبی بهعنوان پیشگام این پرونده علیه اسراییل در ماه مارچ درخواست دوم خود را برای اقدامات اضطراری به دادگاه بینالمللی ارایه کرد که هیچ اقدام عملی در پی نداشت.
این در حالی است که طبق گزارش الجزیره، تلفات جنگ اسرائیل علیه غزه که در ماه اکتبر آغاز شد، از 35000 نفر فراتر رفته است و بیشتر کشته شدگان زن و کودک هستند.