
سازمانی موسوم به «Global Espression» گزارش سالانهی خود از وضعیت آزادی بیان در جهان را منتشر کرده و گفته است که «بیش از نیمی از جمعیت جهان اکنون در کشورهایی با بحران آزادی بیان زندگی میکنند.»
گزارش این سازمان (Global Espression) که روز گذشته منتشر شده نشان میدهد که در سال 2023، درصد افرادی که در کشورهای بحران زده زندگی می کنند به 53 درصد افزایش یافته و این بیش از 4 میلیارد نفر در 39 کشور را شامل میشود.
این نهاد برای ارزیابی خود، 25 شاخص از جمله آزادی رسانه ها، مذهب و دانشگاه را تحلیل بررسی کرده و سپس کشورها و سرزمینها را در دستههای باز، کمتر محدود، محدود، بسیار محدود و بحران رتبهبندی کرده است.
نتایج پژوهش این سازمان نشان میدهد که تنها ۲۳درصد از جمعیت جهان، کمتر از یک چهارم جمعیت جهان در محیطهای با آزادی بیان (بیان باز) و کمتر محدود زندگی میکنند که بحرانی بودن وضعیت آزادی بیان در جهان را نشان میدهد.
«این فقط بد نیست. این به معنای واقعی کلمه بدترین چیزی است که می توانید در نیمی از جهان داشته باشید.»
«این فقط بد نیست. این به معنای واقعی کلمه بدترین چیزی است که می توانید در نیمی از جهان داشته باشید.»
در تازهترین رتبهبندی کشورها نظربه شاخصهای آزادی بیان، تنها پنج کشور به شمول برازیل، نیجریه، سریلانکا و تایلند در سال ۲۰۲۳پیشرفت داشتهاند.
در گزارش این سازمان آمده است که «بیش از نیمی از جمعیت جهان (۴.۲میلیارد نفر) در حال حاضر در کشورهای بحران زده -از نظر آزادی بیان- زندگی میکنند، یعنی بیش از هر زمان دیگری در این قرن.»
گفتنی است که طبق یافتههای این پژوهش، بیشترین افت آزادی بیان در سالهای گذشته، در هنگ کنگ (-54 امتیاز)، افغانستان (-48 امتیاز) و السالوادور (-46 امتیاز) به ثبت رسیده است.
افغانستان در این ارزیابی از رهگذر آزادی بیان در حالت «بحران» قرار دارد و در میان ۱۶۱ کشور در جایگاه ۱۵۵ام قرار گرفته است.
دنمارک در این ردهبندی با کسب ۹۵ امیتاز در صدر جدول و افغانستان با گرفتن ۲ امتیاز در قعر جدول قرار گرفته است.