جهان

رای گیری در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ایران آغاز شد

سه نامزد - یک اصلاح‌طلب و دو محافظه‌کار - با یکدیگر درگیر مبارزه نزدیکی هستند

رای گیری در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ایران آغاز شده است و مردم برای شرکت در انتخابات به شعب اخذ رای در پایتخت تهران و شهرهای دیگر رفته اند.

چهار نامزد – محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، مسعود پزشکیان و مصطفی پورمحمدی – پس از کشته شدن ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور در سانحه هلی‌کوپتر در ماه گذشته، برای ریاست‌جمهوری رقابت می‌کنند.

دو نامزد محافظه کار – امیرحسین قاضی زاده هاشمی و علیرضا زاکانی – روز پنجشنبه برای جلوگیری از تقسیم آرا در اردوگاه سیاسی خود از رقابت انتخاباتی انصراف دادند.

خطوط رای گیری تا ساعت 18 باز خواهد بود. به وقت محلی (1430GMT) در روز جمعه، اما این روند احتمالاً توسط وزارت کشور تمدید خواهد شد، همانطور که در انتخابات قبلی شاهد بودیم.

حداقل 64 میلیون نفر در ایران واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری امسال هستند که اکثریت آنها را جوانان تشکیل می دهند. در انتخابات ریاست جمهوری 2021، 59.3 میلیون نفر حق رای داشتند.

حدود 10 میلیون ایرانی مقیم خارج از کشور نیز واجد شرایط رای دادن در انتخابات زودهنگام روز جمعه در 344 شعبه اخذ رای تعیین شده در کشورهای مختلف هستند.

بر اساس اعلام ستاد انتخابات در ایران، در مجموع 58640 شعبه رای گیری روند رای گیری را تسهیل می کند که بیش از 6000 شعبه آن در تهران است.

محمدتقی شاهچراغی، رئیس ستاد انتخابات روز پنجشنبه به تلویزیون دولتی گفت: نتایج انتخابات بعد از ظهر شنبه اعلام می شود.

اگر هیچ یک از چهار نامزد بیش از 50 درصد آرا را به دست نیاوردند، انتخابات به دور دوم در 5 ژوئیه برگزار می شود که در آن دو نامزد دارای بیشترین آرا با یکدیگر روبرو می شوند.

بر اساس نظرسنجی های پیش از انتخابات، سه نامزد – قالیباف، پزشکیان و جلیلی – درگیر نبرد نزدیکی هستند. در حالی که قالیباف و جلیلی از اردوگاه اصولگرایان هستند، پزشکیان تنها نامزد اصلاح طلبان است.

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، اواخر روز پنجشنبه در پیامی که در حساب X خود منتشر کرد، از مردم خواست تا «در اقصی نقاط کشور» به صورت گسترده برای رأی دادن شرکت کنند.

برخلاف سال 2021 که اصلاح طلبان عملاً به دنبال رد صلاحیت نامزدهای کلیدی انتخابات را تحریم کرده بودند، این بار از سوی رهبران ارشد اصلاح طلب، از جمله محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق، خواستار رای دادن مردم شدند.

میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری 2021، زمانی که ابراهیم رئیسی با قاطعیت پیروز شد، به پایین ترین سطح یعنی حدود 49 درصد رسید. کمترین میزان قبلی در سال 1993 با 50.6 درصد بود که اکبر هاشمی رفسنجانی برای حفظ قدرت، رقیب خود احمد توکلی را شکست داد.

دکمه بازگشت به بالا