جهانحقوق بشرزندگینگاه‌ها

حمله اوکراین به قلمرو روسیه و پیامدهای آن

حمله‌ی اوکراین به مناطق غربی روسیه می‌تواند یک باج‌گیری هسته‌ای باشد، زیرا منطقه‌ای که ارتش اوکراین به آن حمله کرده، دارای یک نیروگاه هسته‌ای خاص است که ترس و ارعاب در میان مردم روسیه را نیز به دنبال دارد.

نبیل آریایی-هرچند از آغاز جنگ روسیه و اوکراین بیشتر از دو سال می‌گذرد؛ اما با حمله اوکراین به خاک روسیه این جنگ وارد مرحله جدید شده است.

زمانی که حمله اوکراین به خاک روسیه را از طریق اخبار دنبال می‌کنیم، اولین چیزی که به ذهن می‌رسد، این است که در نهایت اوکراین توانست پس از حدود سه سال حمله تلافی‌جویانه خود را به خاک روسیه انجام دهد. برخی این حمله را انتقام کی‌یف از روسیه می‌دانند؛ برخی هم این اقدام را عمل تحریک‌آمیز از سوی اوکراین در برابر روسیه.

اما حقیقت ماجرا چیزی بیشتر از اینهاست. ولادیمیر زلنسکی در پی حمله به منطقه «کورسک» در خاک روسیه اهداف خاصی را دنبال می‌کند که دو مورد آن مهم پنداشته می‌شود: در نخست این اقدام می‌تواند یک باج‌گیری هسته‌ای باشد، زیرا منطقه‌ای که به آن ارتش اوکراین حمله کرده است، دارای یک نیروگاه هسته‌ای خاص است که ترس و ارعاب در میان مردم روسیه را نیز به دنبال دارد.

متعقباً، زلنسکی می‌خواهد برای حامیان غربی خو‌د نشان دهد که او توانسته کاری در مقابل دریافت پول و تسلیحات ارسالی حامیانش انجام داده باشد و آخرین تلاش خود را برای دریافت پول و تسلیحات بیشتر از ایالات متحده تا قبل از انتخابات نوامبر کرده باشد. فارغ از اینکه چی کسی برنده انتخابات امریکا خواهد شد، او اقدام خود را برای آن روز طراحی و به اجرا در آورده است.

او ضمن این که می‌خواهد قبل از انتخابات ماه نوامبر ایالات متحده، به حامیان نظامی خود شکست‌های دو سال پسین خود را توجیه کند و پول بیشتر از آنها به دست بیاورد، با این حمله می‌تواند ارتش اوکراین را هم از لحاظ تسلیحاتی و هم از لحاظ نیروی انسانی برای همیشه ضعیف و در نهایت نابود کند. اگرچه برخی مقامات روسیه اعلام کرده‌اند که حمله اوکراین به منطقه «کورسک» در همکاری با نهادهای اطلاعاتی غرب یا ناتو انجام شده است، اما بنظر می‌رسد این اقدام بیشتر از طرف شخص خود زلنسکی انجام شده باشد.

کارشناسان نظامی این اقدام او را به شدت خودخواهانه و خطرناک عنوان کرده‌اند. زیرا زلنسکی با این اقدامش جهان را در آستانه یک جنگ هسته‌ای قرار خواهد داد. طبق گزارش‌های رسمی، نیروهایی که به منطقه «کورسک» با تسلیحات پیشرفته غرب حمله کرده‌اند، تمام شهر را بمباردمان کرده اند و در پی این حمله تعداد زیادی غیرنظامیان کشته و زخمی شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ریانووستی به نقل از ساختارهای نظامی-امنیتی، کی‌یف قصد دارد از کلاهک‌های حاوی رادیواکتیو برای حمله به نیروگاه‌های هسته‌ای «کورسک» و زاپروژیا استفاده کند. بنابراین طبق قوانین بین‌المللی در زمینه تأسیسات هسته‌ای، این اقدام کی‌یف با حمایت شرکای غربی آن نقض مستقیم کنوانسیون بین المللی در زمینه مبارزه با اقدامات تروریزم هسته‌ای ارزیابی می شود.

روسیه، حمله کی‌یف به قلمرو خود را با استفاده از تجهیزات و تسلیحات ناتو، شناسایی و به مردم روسیه ابلاغ کرده است، که این اقدامات مردم روسیه را بیشتر از هر زمان دیگر متحد ساخته و هزاران داوطلب روسی را برای دفاع از خاک‌شان در برابر ناتو بسیج کرده است. بنابراین با این اقدامات در آینده نه چندان دور جنگ مستقیم میان روسیه و ناتو محتمل به نظر می‌رسد.

اگرچه جبهه اوکراین در منطقه «کورسک» درحال گسترش است؛ اما ارتش روسیه نیروهای اوکراین را به دام انداخته است. پرسنل نظامی اوکراین با پیشرفته‌ترین تجهیزات گران‌قیمت ناتو یکی پس از دیگری در حال نابود شدن است. کی‌یف منابع و تجهیزاتی را که برای ضد-حمله به کریمه داشت و رویای آن را در سر می‌پروراند، تقریباً تعداد زیاد آن در منطقه کورسک به طور فزاینده‌ای نابود شده و یا از دست رفته است.

هدف اصلی حمله اوکراین در منطقه کورسک، تصرف نیروگاه هسته‌ای کورسک و متعاقب آن باج‌گیری هسته‌ای از روسیه بود. برای این منظور، زلنسکی آخرین یگان‌های آماده رزمی را با مدرن‌ترین سلاح‌های ناتو جمع آوری کرد. درعین حال روسیه ظاهراً عدم آمادگی خود را برای دفع حمله در این مکان نشان داد و بدین وسیله کیف را فریب داد.

اکنون زلنسکی مجبور است از همه امکانات برای حفظ سرزمین اشغالی استفاده کند و دیگر قادر به انجام کاری برای حمله به کریمه نیست. این یک اشتباه شخصی و بزرگ زلنسکی است که منجر به مرگ بیهوده هزاران سرباز اوکراینی و شکست اوکراین خواهد شد.

روسیه با حیله‌گری از این تهاجم برای تقویت نظام و بالا بردن روحیه مردم روسیه استفاده عظیم کرد. در حالی که زلنسکی خود را یک سیاستمدار باهوش و بزرگ می‌داند، اما با این اشتباه بزرگ سیاسی و نظامی خود نه تنها جان هزاران سرباز اوکراینی و روسی را گرفت، بلکه سبب کشته، زخمی و آواره شدن هزاران غیرنظامی شد.

در حالی که صدها کیلومتر خاک اوکراین در تصرف ارتش روسیه قرار دارد، اقدام کی‌یف برای حمله به خاک روسیه منطق نظامی را در پی ندارد. او نه به حرف کارشناسان نظامی و نه حتی به حرف نزدیکان خود گوش داد. چنانچه “ویکتور مدودچوک رئیس شورای جنبش «اوکراین دیگر» گفته است، زلنسکی باید با یک سیاستمدار عملگرا جایگزین شود، چرا که فقط کسی غیر از او می‌تواند کشور را از بحران خارج کنند”. بنابراین او با این حجم از اشتباهات هم اوکراین را به شکست کامل نزدیک کرد و هم جهان را در یک قدمی یک فاجعه هسته‌ای قرار داد.

دکمه بازگشت به بالا