روز جهانی دسترسی به اطلاعات
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در سال ۲۰۱۵، بیستوهشتم سپتامبر را به عنوان روز جهانی دسترسی به اطلاعات (IDUAI) نامگذاری کرد و از آنزمان تاکنون، همهساله از این روز بهمنظور اهمیت دستیابی شفاف به اطلاعات تجلیل میشود.
روز جهانی دسترسی به اطلاعات که سالانه جشن گرفته میشود، فرصتی برای یادآوری اهمیت دسترسی بدون مانع به اطلاعات و نقش اساسی آن در تقویت حکمرانی شفاف، دستیابی به اهداف توسعه و ایجاد جوامع مبتنی بر عدالت است.
واکنش سریع آزادی رسانه (MFRR) که نظارت، ردیابی و پاسخ به نقض آزادی رسانهها را دنبال میکند امروز (شنبه، ۲۸ سپتامبر) در بیانیهای گفته است: «جامعه آگاه سنگ بنای دموکراسی است. در روز جهانی دسترسی به اطلاعات، ما حق دسترسی آزاد و باز به دانش را برای همه جشن میگیریم.»
از این روز در حالی تجلیل میشود که از یک سو، بخشهای مختلفی از جهان درگیر جنگهای خونین است که به نوبهی خود دسترسی به اطلاعات را محدود میسازد، از سوی دیگر، در بسیاری از کشورها، قدرت حاکمه مانع دسترسی به اطلاعات میشود و به شایعاتی مبتنی بر اطلاعات نادرست دامن میزنند که عمدتا در راستای اهداف سیاسی و منحرف ساختن افکار عامه سازماندهی میشود.
رشد سریع فناوری از مزایا و نیز مشکلات دیگری است که در روز جهانی دسترسی به اطلاعات مورد توجه قرار گرفته است.
باور غالب این است که در دنیای دیجیتالی و بیش از حد به هم پیوسته، دسترسی به اطلاعات باید به تدریج آسان تر شود، و از بسیاری جهات، چنین شده است. اما فناوری و جریان اطلاعات به همان اندازه که مردم و ملتها را متحد میکند، آنها را طبقاتی (متمایز) نیز میسازد.
طبق گزارش بنیاد «او آر اف»، کشورهایی که دارای منابع بسیار بالایی هستند، پیشروی میکنند، در حالی که سایرین که با کمبود دادهها و اطلاعات مواجه هستند (به اطلاعات دسترسی ندارند) تلاش میکنند تا با شرایط هماهنگ شوند.
در همین راستا، موج فزاینده اطلاعات نادرست آنلاین، محتوای معتبر را تهدید و اعتماد به روزنامهنگاری، ناشران و پلتفرمهای معیار را تضعیف میکند. فناوریهای نوظهور مانند هوش مصنوعی ظاهراً قادر است میلیونها نفر را توانمند سازد و همزمان با این، ممکن است به شکافهای عمیقی نیز منجر شود.
شما باید داخل شوید برای نوشتن دیدگاه.