جهان

ترامپ وعده می دهد که صلح پایدار را در خاورمیانه پرآشوب به ارمغان بیاورد. اما رفع آن آسان نخواهد بود

دونالد ترامپ در زمان درگیری بی سابقه و عدم اطمینان در خاورمیانه به ریاست جمهوری بازخواهد گشت.

دونالد ترامپ در زمان درگیری بی سابقه و عدم اطمینان در خاورمیانه به ریاست جمهوری ایالات متحده بازخواهد گشت. او عهد کرده است که آن را درست کند.

اما سابقه حمایت قاطع ترامپ از اسرائیل همراه با اصرار او در طول مبارزات انتخاباتی مبنی بر اینکه جنگ غزه باید به سرعت پایان یابد، نیروهای انزواطلب در حزب جمهوری خواه و تمایل او به غیرقابل پیش بینی بودن، کوهی از سوالات را در مورد اینکه ریاست جمهوری دوم او چه تاثیری بر منطقه خواهد داشت ایجاد می کند. در این لحظه حساس

با ممانعت از دستیابی به آتش بس های دست نیافتنی قبل از مراسم تحلیف، ترامپ به بالاترین مقام در کشور صعود خواهد کرد، زیرا جنگ وحشیانه در غزه همچنان ادامه دارد و اسرائیل به حملات خود علیه گروه شبه نظامی حزب الله لبنان ادامه می دهد. آتش سوزی بین ایران و اسرائیل هیچ نشانه ای از کاهش نشان نمی دهد – و همچنین درگیری های اسرائیل با نیابت های ایران در عراق و یمن – و برنامه هسته ای ایران همچنان یکی از نگرانی های اصلی اسرائیل است.

ترامپ می گوید صلح می خواهد، اما چگونه؟
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود وعده داده است که صلح را در منطقه به ارمغان خواهد آورد.

ترامپ در ماه آوریل در مصاحبه ای با مجری محافظه کار رادیویی هیو هویت، در مورد درگیری در غزه گفت: «این را تمام کنید و بیایید به صلح بازگردیم و کشتار مردم را متوقف کنیم».

اسرائیل جنگ را در پاسخ به حملات حماس در 7 اکتبر 2023 آغاز کرد، زمانی که ستیزه جویان 1200 نفر را در اسرائیل کشتند و 250 نفر را ربودند و ده ها نفر هنوز در غزه هستند. به گفته مقامات بهداشت غزه، حملات اسرائیل بیش از 43000 کشته برجای گذاشته است، که شمارش آنها بین غیرنظامیان و جنگجویان فرقی نمی کند، اگرچه آنها می گویند بیش از نیمی از کشته شدگان زن و کودک هستند.

این جنگ باعث شعله‌ور شدن یک فاجعه انسانی در غزه شده است، اسرائیل را به انزوای فزاینده بین‌المللی سوق داده است و دو دادگاه جهانی اتهامات جنایات جنگی را بررسی می‌کنند، و موجی از اعتراض‌ها را در دانشگاه‌های آمریکا برانگیخته است که بحث‌ها را در مورد نقش ایالات متحده به عنوان ارتش کلیدی اسرائیل و ارتش آمریکا برانگیخته است. حامی دیپلماتیک

میانجی‌های بین‌المللی از ایالات متحده، مصر و قطر برای ایجاد یک آتش‌بس پایدار ناموفق بوده‌اند.

با این حال ترامپ بارها از اسرائیل خواسته است «کار را تمام کند» و حماس را نابود کند – اما نگفته است که چگونه.

«آیا کار را تمام کنید به این معنی است که دست شما برای مقابله با بقایای حماس باز است؟ یا اینکه کار را تمام کنید به این معنی است که اکنون جنگ باید به پایان برسد؟» دیوید ماکوفسکی، مدیر برنامه روابط اعراب و اسرائیل در مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک پرسید. “این بخشی از معماهای اینجاست.”

نتانیاهو امید خود را به یک دولت طرفدار اسرائیل از ترامپ بسته است
عدم اطمینان همچنین چگونگی تعامل ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را پوشش می دهد. ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود از سیاست‌های تندرو رهبر اسرائیل، از جمله خروج یک‌جانبه از توافقی که برای مهار برنامه هسته‌ای ایران که مدت‌ها با آن نتانیاهو مخالف بود، حمایت کرد.

ترامپ همچنین اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و ادعای آن بر شهر مورد مناقشه و الحاق بلندی‌های جولان توسط اسرائیل را که در جنگ 1967 از سوریه در جنگ خاورمیانه تصرف شد، تقویت کرد. او طرح صلحی را با فلسطینی ها ارائه کرد که به طور گسترده به نفع اسرائیل شناخته می شوند. شهرک سازی در کرانه باختری اشغالی توسط اسرائیل که به عنوان مانعی بر سر راه تشکیل دولت فلسطین تلقی می شود، در دوران ریاست جمهوری او افزایش یافت.

ترامپ همچنین به تضمین توافقات بین اسرائیل و چهار کشور عربی برای عادی سازی روابطی که مشروط به پیشرفت به سوی تشکیل دولت فلسطین نبود کمک کرد – یک پیروزی بزرگ برای نتانیاهو. رهبر اسرائیل امیدوار است این موفقیت ها را با توافق با عربستان سعودی تکرار کند.

رهبران پس از تبریک نتانیاهو به رئیس جمهور جو بایدن پس از انتخابات 2020 با هم اختلاف پیدا کردند – اقدامی که ترامپ آن را ناچیز از متحد وفادارش می دانست، اگرچه نتانیاهو امسال از ترامپ در فلوریدا دیدن کرد.

در دوران بایدن، ایالات متحده در برخی مواقع انتقادی به خرج داده و تحویل برخی از تسلیحات را در واکنش به رفتار اسرائیل در غزه کند کرده است. نتانیاهو به احتمال زیاد امیدوار است که بازگشت ترامپ هرگونه محدودیتی را برای اسرائیل برای تعقیب اهداف جنگی خود از بین ببرد. رهبر آمریکا همچنین می‌تواند برای به چالش کشیدن حکم احتمالی بین‌المللی جنایات جنگی برای نتانیاهو تلاش کند. و یک رابطه هموارتر با واشنگتن می تواند به بهبود حمایت مردمی خود رهبر اسرائیل کمک کند.

مایکل اورن، سفیر سابق اسرائیل در واشنگتن می‌گوید: «او بیشترین سابقه طرفداری از اسرائیل را در بین هر رئیس‌جمهوری دارد. “امید اینجاست که موارد مشابه بیشتری وجود داشته باشد.”

نه نتانیاهو و نه ترامپ چشم انداز روشنی برای غزه پس از جنگ ندارند
نتانیاهو یک دولت راست افراطی را رهبری می‌کند که اعضای اصلی آن قول داده‌اند در صورت پایان جنگ در غزه، حکومت او را سرنگون کنند و چیزی جز نابودی حماس به پایان برسد. آنها از اسکان مجدد غزه حمایت می کنند و مشتاق ریاست جمهوری ترامپ هستند – و نفوذ آنها تنها اکنون افزایش می یابد که نتانیاهو وزیر دفاع خود را به دلیل رویکرد عملگرایانه تر خود در قبال مناقشه برکنار کرده است.

تسلط آنها بر دولت و آینده سیاسی نتانیاهو به توضیح اینکه چرا نتانیاهو چشم انداز روشنی برای غزه پس از جنگ ارائه نکرده است، کمک می کند.

دولت بایدن ترجیح داده است که سرزمین ویران شده از جنگ توسط تشکیلات خودگردان فلسطینی تحت حمایت غرب که بخش هایی از کرانه باختری را اداره می کند، اداره شود. نتانیاهو این ایده را رد کرده و بر حق حضور ارتش اسرائیل در آنجا اصرار دارد.

ترامپ چشم‌انداز روشنی را ترسیم نکرده است، اگرچه او گفته است که توسعه‌دهندگان می‌توانند غزه را «بهتر از موناکو» بسازند زیرا «بهترین موقعیت در خاورمیانه، بهترین آب، بهترین همه چیز» را دارد.

دیانا بوتو، مشاور سابق رهبران فلسطینی، گفت که فقدان دیدگاه قاطع ایالات متحده برای غزه، همراه با یک راست افراطی قدرتمند اسرائیلی، آینده را برای مردم غزه و به طور کلی برای فلسطینیان تیره و تار کرده است.

او گفت: «من این را رئیس‌جمهوری نمی‌دانم که به فکر فلسطینی‌ها باشد.

آیا ترامپ به دفاع از اسرائیل در برابر ایران کمک می کند یا ابتدا آمریکا را انتخاب می کند؟
در لبنان، اسرائیل با حزب الله مورد حمایت ایران هم با حمله زمینی و هم با حمله به اهداف حزب الله می جنگد. این گروه شبه نظامی هزاران راکت و پهپاد را به سوی جوامع اسرائیلی شلیک کرده که ده ها کشته و 60 هزار آواره کرده است. در همین حال، حمله اسرائیل بیش از یک میلیون نفر را در لبنان آواره کرده و بیش از 3000 نفر را کشته است.

تلاش‌های میانجی‌گری ایالات متحده در آنجا نیز بی‌ثمر بوده است. ترامپ که داماد لبنانی-آمریکایی دارد، اخیراً در پلتفرم اجتماعی X پستی منتشر کرده است که به عنوان رئیس جمهور “آزار و رنج و ویرانی در لبنان را متوقف خواهد کرد.”

اما یک سوال کلیدی این است که ترامپ تا چه اندازه تحت تأثیر غرایز «اول آمریکا» قرار خواهد گرفت.

ایالات متحده نقشی محوری در تلاش‌های دیپلماتیک در طول جنگ ایفا کرده است و حتی نقش قوی‌تری در کمک به اسرائیل برای دفاع از خود در برابر ایران و متحدانش داشته است.

ایالات متحده دارایی های نظامی به منطقه فرستاده است، به اسرائیل کمک کرده است تا دو حمله موشکی ایران را خنثی کند و حتی سربازان آمریکایی در اسرائیل برای بهره برداری از یک سیستم دفاع هوایی پیشرفته دارد. اما هرگونه حمله مؤثر اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران، هدفی که در حمله ماه گذشته خود از آن اجتناب کرد، احتمالاً به مشارکت نظامی بیشتر ایالات متحده نیاز دارد.

اتهامات مبنی بر هک کردن همکاران کمپین انتخاباتی ایران و نگرانی در مورد پتانسیل تهران برای اعمال خشونت علیه ترامپ یا اعضای دولتش، می تواند ضدیت او را نسبت به این کشور عمیق تر کند.

در حالی که ترامپ اشاره کرده است که بر روی امور داخلی تمرکز خواهد کرد، خاورمیانه می تواند یک امر دور از دسترس باشد.

او از حمایت گسترده مسیحیان انجیلی برخوردار است که شدیداً طرفدار اسرائیل هستند و داماد و مشاور سابق او جرد کوشنر صدای برجسته‌ای در حمایت از کشور در اولین دولت او بود.

اودی سامر، کارشناس روابط ایالات متحده و اسرائیل در دانشگاه تل آویو، گفت: «از آنجایی که ترامپ احتمالاً بر اساس شهود خود بین این نیروها حرکت می کند، احتمالاً عدم اطمینان رویکرد او را مشخص خواهد کرد.»


بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دکمه بازگشت به بالا