وزیر امور خارجه پیشین استونی: روسیه به دنبال لیتیوم و متحد علیه غرب در افغانستان است
وزیر امور خارجه پیشین استونی گفت که روسیه بر ذخایر لیتیوم افغانستان تمرکز می کند تا مزیت های استراتژیک را به دست آورد و با هدف بهره برداری از منابع غنی آن در عین ایجاد ائتلاف هایی برای مقابله با نفوذ غرب در منطقه، تلاش می کند.
وزیر خارجه سابق استونی، هری تیدو، در مصاحبه با خبرگزاری اوکراینی Ukrinform، در مورد منافع مهم سیاسی و اقتصادی روسیه در افغانستان، از جمله استفاده از معادن لیتیوم صحبت کرد.
تیدو گفت که هدف اصلی روسیه در افغانستان «ایجاد متحدی برای مقابله با غرب» است. وی همچنین تصریح کرد که روسیه قصد دارد با افزایش تعداد کشورهایی که می تواند با آنها علیه قدرت های غربی همکاری کند، نفوذ خود را گسترش دهد.
تیدو که قبلاً به عنوان سفیر استونی در افغانستان و لهستان خدمت می کرد، توضیح داد که منافع سیاسی روسیه در افغانستان همچنین مستلزم تقویت اتحاد با کشورهایی است که مایل به پیوستن به تلاش ها علیه غرب هستند.
او به وجود شکاف در میان طالبان اشاره کرد، به طوری که یک جناح به دنبال روابط بهتر با غرب، به ویژه ایالات متحده آمریکا است، و جناح دیگر ترجیح میدهند از غرب فاصله بگیرند و با قدرتهای منطقهای نزدیکتر شوند.
در زمینه اقتصادی، تیدو تاکید کرد که روسیه به افغانستان به عنوان یک مسیر ترانزیتی برای رسیدن گاز طبیعی خود به پاکستان و هند نگاه می کند. وی همچنین به علاقه روسیه به ذخایر لیتیوم فراوان افغانستان اشاره کرد.
وی تاکید کرد که کنترل منابع لیتیوم به معنای کنترل توسعه فناوری است، زیرا لیتیوم یک جزء حیاتی در باتریهای مورد استفاده در کاربردهای مختلف فناوری پیشرفته است. به گفته Tiido، غرب با کمبود لیتیوم مواجه است و اگر روسیه به لیتیوم افغانستان دسترسی پیدا کند. ذخایر، فرصت های بیشتری برای تسلط یا نفوذ بر بازار جهانی لیتیوم خواهد داشت.
اخیراً طالبان گزارش داده اند که مقامات روسی برنامه هایی را برای حذف آنها از فهرست سازمان های تروریستی روسیه اعلام کرده اند. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده است که خروج طالبان از فهرست، توسعه روابط قویتر روسیه و طالبان را تسهیل میکند.
این تغییر رویکرد روسیه در قبال افغانستان نشان دهنده یک تغییر ژئوپلیتیکی قابل توجه است، زیرا این کشور نه تنها به دنبال به دست آوردن اهرم اقتصادی بر منابع حیاتی است، بلکه خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در سیاست منطقه ای قرار می دهد.
روابط رو به رشد بین روسیه و طالبان، پویایی در حال تحول در افغانستان و منطقه وسیعتر آسیای مرکزی را برجسته میکند. از آنجایی که قدرت های جهانی به طور فزاینده ای اهمیت استراتژیک افغانستان را درک می کنند، چشم انداز سیاسی در این کشور احتمالاً تغییر خواهد کرد و پیامدهایی برای روابط بین المللی و امنیت منطقه ای خواهد داشت.
لغو احتمالی تحریمها بر طالبان و تمرکز روسیه بر منابع طبیعی افغانستان، رقابت مداوم بین قدرتهای جهانی و منافع آنها در منطقه را بیشتر نشان میدهد. در حالی که غرب با کمبود انرژی و منابع خود دست و پنجه نرم می کند، حضور رو به رشد روسیه در افغانستان می تواند منجر به همسویی مجدد اتحادها شود و چالش های اقتصادی و سیاسی جدیدی ایجاد کند.
بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید
Subscribe to get the latest posts sent to your email.