افغانستاناقتصادحقوق بشر

بحران بشردوستانه در افغانستان: گزارش سازمان ملل و نیاز به حمایت بین‌المللی

افغانستان به عنوان یکی از کشورهای با بیشترین چالش‌های انسانی در جهان، با بحران‌های پیچیده‌ای در زمینه عدم امنیت غذایی، دسترسی به خدمات بهداشتی و مشکلات اقتصادی مواجه است. پس از سلطه طالبان بر افغانستان، شرایط زندگی در این کشور به شدت deteriorated شده و نیازهای بشردوستانه به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است. در این راستا، دفتر هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) برای سال ۲۰۲۵ درخواست کمک میلیاردی کرده است.

ابعاد بحران بشردوستانه

بر اساس گزارش اوچا، افغانستان در سال ۲۰۲۵ به ۲ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار برای رسیدگی به نیازهای ۲۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر نیازمند، احتیاج دارد. از این تعداد:

  • ۲۱ میلیون نفر به آب و خدمات بهداشتی کافی دسترسی ندارند.
  • ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در شرایط ناامنی غذایی شدید به سر می‌برند.
  • ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر با محدودیت‌های دسترسی به خدمات درمانی مواجه هستند.
  • هفت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر، شامل زنان و کودکان، به کمک‌های غذایی فوری نیاز دارند.

محدودیت‌های طالبان

با وجود این نیاز گسترده، محدودیت‌های وضع شده توسط طالبان اجرای عملیات بشردوستانه را سخت‌تر کرده و گروه‌های آسیب‌پذیر، به ویژه زنان و کودکان، را در معرض خطرات بیشتری قرار داده است. فرمان‌های محدودکننده طالبان و بسته بودن مدارس و دانشگاه‌ها بر روی دختران، باعث افزایش انتقادات از سوی دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی شده است.

تأثیر بحران اقتصادی

مشکلات اقتصادی از جمله بیکاری، بدهی خانوارها و فقر، که تقریباً نیمی از جمعیت افغانستان با آن مواجه‌اند، شرایط زندگی را سخت‌تر کرده است. بسیاری از بازرگانان افغان و شرکت‌های خارجی پس از بازگشت طالبان به قدرت، سرمایه‌های خود را از کشور خارج کردند که این امر موجب کاهش فرصت‌های شغلی و تضعیف سیستم‌های بهداشت و درمان شد.

درخواست حمایت و نواقص توزیع کمک‌ها

سازمان ملل متذکر شده که با وجود نیاز شدید، تداوم نقض حقوق بشر در افغانستان مانع از حمایت‌های مستمر بین‌المللی می‌شود. آن‌ها از طالبان خواسته‌اند که فرمان‌های محدودکننده را لغو کرده و در عوض بر حفاظت از گروه‌های آسیب‌پذیر، به ویژه زنان و کودکان، تمرکز کنند.

بر اساس گزارش‌های نهادهای ناظر، مشکلاتی در روند توزیع کمک‌های بشردوستانه و دسترسی طالبان به این کمک‌ها وجود دارد. به ویژه، بازرس ویژه برای بازسازی افغانستان (سی‌گار) تأکید کرده است که طالبان از کمک‌های بشردوستانه به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی و تقویت اقتصادی خود بهره‌برداری کرده و در مواردی حتی بخش‌هایی از کمک‌ها را مصادره می‌کنند

وضعیت بشردوستانه در افغانستان به شدت نگران‌کننده است و نیاز به حمایت‌های فوری و مؤثر بین‌المللی دارد. ادامه نقض حقوق بشر و محدودیت‌های اعمال شده توسط طالبان می‌تواند باعث کاهش این حمایت‌ها شود. جامعه جهانی باید به این وضعیت توجه کند و تلاش کند تا از آسیب‌های بیشتر به جمعیت آسیب‌پذیر جلوگیری نماید. دیگر وقت آن است که اقدامات مؤثری برای بهبود وضعیت انسانی در افغانستان انجام شود و به این کشور کمک کنیم تا از بحران‌های مکرر رهایی یابد.


بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دکمه بازگشت به بالا