
قندهار- ریاست اطلاعات و فرهنگ اداره حاکم در قندهار با ابلاغ چند دستورالعمل تازه به رسانهها، محدودیتهای دیگری را وضع کرده است. این اداره نشر صدای زنان را به طور مطلق ممنوع کرده است و رسانهها را مکلف کرده است پس از این از عنوان«عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله» برای رهبر اداره حاکم استفاده کنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان به یک نسخه از این دستورالعمل تازه ریاست اطلاعات و فرهنگ قندهار که روز گذشته به صورت مکتوب به رسانههای این ولایت فرستاده شده است، دسترسی پیدا کرده است. در این نامه با عنوان «راهنماییهای ضروری برای رادیوهای قندهار»، چهار دستور به گونه زیر بیان شده است:
۱- در برنامهها و گزارشهای رادیوها باید عنوان «عالیقدر امیرالمومنین حفظه الله» برای رهبر امارت اسلامی افغانستان و عنوان «امارت اسلامی» برای حکومت استفاده شود.
۲- صدای زنان در رادیوها به طور مطلق ممنوع است و پخش و انتشار پیامهای زنان در برنامههای تفریحی نیز ممنوع است.
۳- نشر اعلان هر نوع دارو(دوا)، کرمهای آرایشی و پودرها، و تبلیغات کلینیکها و شفاخانهها بدون مجوز رسمی ریاست صحت عامه ممنوع است.
۴- کارکنان رادیوها که برای ثبت گزارشها و برنامهها به شهر و ولسوالیهای قندهار سفر میکنند، باید مجوز رسمی ریاست اطلاعات و فرهنگ قندهار را داشته باشند.
از جمله مادههای این دستور تازه، بند یک ماده اول آن تازه است و تا اکنون نه تنها در قندهار، بلکه در هیچ ولایت دیگری به شکل مکتوب، علنی و رسمی از رسانهها خواسته نشده بود تا از رهبر اداره حاکم با عنوان «عالیقدر امیرالمومنین حفظه الله» نام ببرند؛ هر چند رسانهها درمناطق مختلف کشور و به ویژه در کابل برای کاربرد این عنوان زیر فشار قرار داشتهاند. الزام رسانهها به کاربرد عنوان امارت اسلامی برای اداره حاکم که در بند دوم این ماده آمده است، تازه نیست و درهمان روزهای نخست بازگشت دوباره طالبان به قدرت به رسانهها ابلاغ شده بود.
با وجود این، ممنوعیت مطلق نشر صدای زنان در قندهار، در سطح این ولایت تازه است. تا پیش از نشر رسمی این ممنوعیت، رسانههای قندهار با محدودیت نشر صدای زنان مواجه بودند اما میتوانستند برخی اعلانها و یا برنامههای تهیه شده در کابل را که در آن صدای زنان وجود داشت، نشر کنند. قندهار دومین ولایت بعد از هلمند است که نشر صدای زنان در رسانهها را به طور رسمی و کامل ممنوع میکند.
در حال حاضر در قندهار شبکه تلویزیونی محلی وجود ندارد. شاخه ولایتی تلویزیون ملی در قندهار که از آخر ماه اسد سال جاری پس از اعلام ممنوعیت نشر تصاویر زندهجان از سوی اداره حاکم متوقف شد، تغییر ماهیت داده است و به رادیو تبدیل شده است. افزون براین رادیو، ۱۱ رادیوی خصوصی از جمله سانگه، زما، ورانگه، تبسم، زیور، ملت ژغ، هیواد ژغ، سما، تعلیمالقرآن، تحصینالقرآن و احساس ژغ فعالیت دارند.
مرکز خبرنگاران افغانستان تحمیل محدودیتهای تازه بر رسانههای قندهار را محکوم میکند و آن را نشانه آشکار تشدید سیاست سرکوب رسانههای آزاد در این ولایت میداند که از قبل با محدودیتهای فراقانونی متعددی مواجه بودهاند. مرکز خبرنگاران افغانستان به این باوراست که این تشدید بیسابقه محدودیتها و سانسور، بقای رسانههای محلی را که با مشکلات اقتصادی شدید مواجه هستند به شکل جدی به خطر انداخته است.
مرکز خبرنگاران افغانستان از اداره حاکم میخواهد که پیامدهای سرکوب گسترده و بیسابقه آزادی بیان و رسانهها بر سلامت روح و روان مردم را جدی بگیرد و به آزادی بیان به عنوان یک حق بنیادی بشری که جایگاه آن در دین اسلام نیز محترم شمرده شده است، احترام بگذارد.