نشستی حساس درباره اوکراین در پاریس؛ ۳۱ کشور برای تضمین امنیت برگزار شد
جمعی از رهبران جهان روز پنجشنبه در پاریس برای شرکت در نشستی درباره اوکراین گردهم آمدند که هدف آن پایهریزی تضمینهای امنیتی بلندمدت برای این کشور است.

به گزارش الیزه، ۳۱ کشور از جمله اتحادیه اروپا و همپیمانان ناتو مانند بریتانیا، کانادا و نروژ در این نشست حضور یافتند.
این نشست در حالی برگزار میشود که آمریکا از توافق آتشبس میان روسیه و اوکراین در دریای سیاه در پی میانجیگریهای اخیر واشنگتن و نتایج حاصل از دور تازه مذاکرات ریاض خبر داده است.
امانوئل ماکرون عصر چهارشنبه، یک روز پیش از این برپایی این نشست، میزبان ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین برای یک ضیافت شام کاری در الیزه بود.
کاخ ریاست جمهوری فرانسه در بیانیهای که برای مطبوعات و رسانهها ارسال شده، اعلام کرد: «پاریس پیگیر تحولات اوکراین است و تقویت حمایت نظامی و مالی از کییف را اولویت اصلی خود قرار داد.»
هدف اصلی این نشست، نهایی کردن تضمینهای امنیتی است که کشورهای اروپایی تمایل به ارائه آن داشت. تصمیمگیری در این خصوص همچنین شامل بررسی اعزام نیروهای حافظ صلح به خاک اوکراین میشود در حالیکه این کشور همچنان درگیر جنگی تمامعیار با روسیه است.
از سوی دیگر، گفته میشود که فرانسه، بریتانیا و اوکراین در حال بررسی ارائه یک پیمان صلح برای اوکراین به آمریکا هستند که احتمالاً روز پنجشنبه جزئیات آن مورد بحث قرار خواهد گرفت.
از این رو، کشورهایی که با چنین پیمانی همسو شوند، به جرگه «ائتلاف کشورهای داوطلب» خواهند پیوست.
نشست روز پنجشنبه در زمانی حساس و مهم برگزار میشود، زیرا آمریکا اعلام کرده که بواسطه میانجیگریهای صورت گرفته، به آتشبسی میان روسیه و اوکراین در دریای سیاه دست یافته است.
با این حال، مقامات فرانسوی همچنان جانب احتیاط را حفظ کرده و بر تداوم تلاشها برای دستیابی به یک توافق جامع که تضمین کننده صلح باشد، تاکید دارند.
در بیانیه کاخ الیزه هشدار داده شده است که «هنوز راه درازی در پیش است.» پاریس این توافق را «گامی نخست» اما ناکافی برای یک آتشبس پایدار توصیف میکند.
دولت فرانسه تاکید دارد که تمام تلاشها از سوی ائتلاف کشورهای داوطلب هماهنگ با واشنگتن صورت میگیرد.
کاخ الیزه اعلام کرد: «تمام این اقدامات با شفافیت کامل و در هماهنگی با شرکای آمریکایی ما انجام میشود» و قرار است امانوئل ماکرون گزارشی از نتایج نشست روز پنجشنبه را به دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا ارائه دهد.
تنشها میان ایالات متحده و اتحادیه اروپا بر سر اوکراین و نیز تعاملات تجاری میان دو طرف پس از روی کار آمدن دوباره دونالد ترامپ رو به افزایش بوده است.
مقامات ارشد امنیت ملی دولت ترامپ که پیشتر نیز اتحادیه اروپا و برخی کشورهای اروپایی را مورد انتقاد قرار داده بودند به تازگی انزجار خود را از اروپا در یک چت گروهی فوقمحرمانه آشکار کردند.
محتویات این چت گروهی در پیامرسان سیگنال بواسطه اضافه شدن سهوی یک روزنامهنگار که میهمان ناخوانده این گفتگوی متنی بود فاش شد و در اختیار رسانهها قرار گرفت.
پیت هِگسِت، وزیر دفاع آمریکا در این چت گروهی برای دیگر اعضا نوشته بود: «من کاملاً با نفرت شما از اروپای سربار موافقم. این رقتانگیز است»، اظهاراتی که مقامات اتحادیه اروپا را به شدت خشمگین ساخت.
تمرکز دیگر نشست بر فراهم شدن شرایط لازم به منظور دستیابی به یک «آتشبس کامل» خواهد بود که مورد پذیرش اوکراین قرار گرفته، اما روسیه هنوز موضع خود را در قبال آن اعلام نکرده است.
این در حالی است که فرانسه همچنان نسبت به هرگونه تعهد از سوی روسیه برای پایان یافتن جنگ بدبین است. یک منبع در کاخ الیزه اظهار داشت: «ما میدانیم روسیه پیش از این دست به چه نوع فریبکاریها و دسیسههایی زده است.»
به گفته نزدیکان امانوئل ماکرون، سومین هدف از برپایی نشست روز پنجشنبه، پشتیبانی بلندمدت از ارتش اوکراین بهعنوان «خط مقدم دفاعی» اروپا… «برای جلوگیری از تجاوز بیشتر روسیه» است.
با این حال، حساسترین موضوع مورد بحث در نشست ائتلاف کشورهای داوطلب، احتمالا رایزنی برای ایجاد یک «نیروی اطمینانبخش» خواهد بود.
این امر میتواند شامل اعزام نیروهای حافظ صلح باشد، گزینهای که فرانسه و بریتانیا به شدت از آن حمایت میکنند.
اعزام نیروهای حافظ صلح، موضوعی مناقشهبرانگیز در میان ۲۷ عضو اتحادیه اروپا محسوب میشود؛ کشورهایی مانند ایتالیا و لهستان با این گزینه مخالفت هستند.