شفیقه خپلواک:با آسیب زدن به یک زبان نمیتوان زبان دیگری را رشد داد
شماری از فرهنگیان زبان پشتو به حذف واژه «دانشگاه» از تابلوی دانشگاه بلخ توسط طالبان واکنش نشان دادند.
شفیقه خپلواک، حبیب توتاخیل، جاوید فیصل و برخی دیگر مطالبی در این مورد در شبکههای اجتماعی نوشتهاند.
شفیقه خپلواک میگوید با آسیب زدن به یک زبان نمیتوان زبان دیگری را رشد داد.
به گفته او آدمهای کوچک گمان میکنند با زیرپا گذاشتن دیگران، به بزرگی میرسند.
خانم خپلواک در یادداشتی که در صفحه فیسبوک خود منتشر کرده، نوشته است قبل از استعمار هند توسط بریتانیا، زبان رسمی آن کشور فارسی بود. به گفته خانم خپلواک زبان فارسی از دیر باز زبان رسمی دولتهای افغانستان نیز بوده است و بسیاری از آثار تاریخی، ادبی و فرهنگی منطقه به زبان فارسی نگاشته شده است.
این شاعر مشهور زبان پشتو میگوید ما خوششانس هستیم که مردم افغانستان فارسیزبان اند به ویژه پشتونها که به طور طبیعی به هر دو زبان پشتو و فارسی سخن میگویند.
در همین حال حبیب توتاخیل، نویسنده و فعال سیاسی در صفحه توییتر خود نوشته است: “فارسیزبانها میگویند نام زبان ما فارسی است، اما برخی پشتونها اصرار دارند که نام زبانتان فارسی نیست.” آقای توتاخیل نوشته است که فارسی، دری و تاجیکی لهجههای زبانهای متفاوتی هستند. یک زبان واحد است و اگر فکر میکنید اینها زبانهای جداگانهای هستند، پس در زبان پشتو قندهاری، وردکی، پکتیاوال، وزیری، پیشاوری، غلجی و سایر لهجههای زبان پشتو نیز زبانهای متفاوتی اند.
جاوید فیصل، فعال سیاسی نیز جملهای از عبدالصمدخان اچکزی را در صفحه فیسبوک خود نقل کرده است که گفته بود: «فارسی را یاد بگیرید و به زبان فارسی سخن بگویید.»
حذف واژه «دانشگاه» از تابلوی دانشگاه بلخ توسط طالبان واکنشهای گستردهای را در میان مردم برانگیخته است. طالبان در یک سال گذشته به طور نظاممند به پاکسازی زبان فارسی از تابلوهای دولتی در کابل و ولایتهای افغانستان دست زدهاند.