
در یک نشست هماندیشی در تهران، رسول موسوی، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، نسبت به آینده طالبان و احتمال تغییر حکومت این گروه ابراز نگرانی کرد. وی با اشاره به چالشهای فعلی طالبان، سه سناریو را برای آینده افغانستان مطرح کرد که شامل سرنگونی حکومت، تغییر در شیوه حکمرانی و ادامه وضع موجود میشود.
موسوی در این نشست که با حضور اندیشمندان ایران، افغانستان و روسیه برگزار شد، گفت: «احتمال نخست تثبیت و ادامه وضع موجود است. احتمال دوم، تغییر در شیوه حکمرانی طالبان خواهد بود که به معنای تغییر رفتار و ایجاد حکومتی مشارکتی است، و احتمال سوم تغییر رژیم سیاسی از طریق شورش، جنگ داخلی یا مداخله خارجی در افغانستان است.»
سفیر پیشین ایران همچنین به بیثباتی افغانستان به دلیل مسائل داخلی و مخالفان طالبان اشاره کرد و گفت: «نگرانی کشورهای منطقه از حضور تروریستها در افغانستان، باعث ادامه عدم همکاریهای جامع منطقهای میشود.» وی تاکید کرد که شورش یا جنگ داخلی بدترین سناریو برای مردم افغانستان و منطقه خواهد بود و کشورهای همسایه هیچ منافعی در این نوع جنگ ندارند.
موسوی با انتقاد از سیاستهای طالبان افزود: «این گروه تمام صحبتهای دوران مذاکرات درباره حکومت فراگیر و حقوق زنان را فراموش کرده است و به انحصار فقه حنفی با قرائت خاص و اتکا بر قومیت پشتون بازگشته است.»
وی همچنین به گزارش اخیر شورای امنیت در مورد فعالیتهای گروههای تروریستی از جمله داعش و القاعده اشاره کرد و هشدار داد که سازمان ملل در مورد نقض سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان نگرانیهایی را ابراز کرده است.
موسوی با کنایه به وضعیت اجتماعی افغانستان، تاکید کرد که هرگونه بهبود در ثبات و امنیت این کشور بستگی به توانایی طالبان در ایجاد همبستگی میان اقوام مختلف دارد.