آموزشافغانستانحقوق بشر

سال نو آموزشی در افغانستان آغاز می‌شود؛ مسکوت ماندن وضعیت مکاتب دخترانه

وزارت معارف طالبان اعلام کرد که سال نو آموزشی در افغانستان روز پنجشنبه، اول حمل، در ولایات و مناطق سردسیر کشور آغاز خواهد شد. در این اطلاعیه، هیچ اشاره‌ای به بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم نشده است.

طبق اطلاعیه‌ای که طالبان روز چهارشنبه، ۲۹ حوت منتشر کرد، حبیب‌الله آغا، وزیر معارف این گروه و سایر مقام‌های طالبان در مراسم آغاز سال نو تعلیمی در لیسه امانی شهر کابل حضور خواهند داشت. اما در این اعلامیه هیچ صحبتی درباره بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم به میان نیامده است.

با آغاز سال نو تعلیمی در روز پنجشنبه، این چهارمین سال آموزشی خواهد بود که مکاتب بدون حضور دختران در مقاطع بالاتر از صنف ششم آغاز می‌شود.

طالبان پس از تسلط بر افغانستان در تابستان ۱۴۰۰، به شدت محدودیت‌هایی برای دختران به وجود آورده و مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم را بسته و دختران را از ادامه تحصیل در دانشگاه‌ها محروم کرده است. علاوه بر این، زنان نیز از کار در سازمان‌های غیر دولتی منع شده‌اند.

تغییرات در سال تحصیلی:
در حالی که سال جدید آموزشی در حکومت پیشین در روز سوم حمل آغاز می‌شد، طالبان با حذف جشن نوروز، تصمیم به برگزاری سال آموزشی در اول حمل گرفته‌اند. این گروه بستن مکاتب و دانشگاه‌ها را به فراهم‌سازی «شرایط مورد نظر این گروه» و تغییر نصاب تعلیمی نسبت داده است، اما با گذشت نزدیک به چهار سال از حاکمیت خود، هنوز نتوانسته‌اند به این اهداف دست یابند.

واکنش جهانی:
طالبان در چهار سال گذشته در قبال واکنش‌های جهانی نسبت به ممنوعیت آموزشی دختران بی‌توجهی کرده و این اقدام را «مسئله داخلی» افغانستان تلقی کرده است. این عدم توجه به حقوق آموزشی دختران، نارضایتی جهانی را به همراه داشته و فشارها بر طالبان برای بازکردن مکاتب دخترانه همچنان ادامه دارد.

آغاز سال نو آموزشی در افغانستان بدون حضور دختران در مقاطع بالاتر، ادامه روندی است که نه تنها به حقوق بشر لطمه می‌زند بلکه به آینده تحصیل و پیشرفت اجتماعی این کشور آسیب می‌زند. جامعه جهانی باید به تلاش‌های خود برای دستیابی به حقوق آموزشی دختران ادامه دهد و طالبان را وادار به تغییر سیاست‌های محدودکننده کند.

دکمه بازگشت به بالا