افغانستان

سالروز خروج آخرین سرباز آمریکایی از افغانستان؛ شبی که طالبان شادمانی کردند و شهروندان وحشت

آخرین سرباز آمریکایی، در نخستین ساعات بامداد نهم سنبله ۱۴۰۰ خورشیدی، میدان هوایی کابل را ترک کرد و به حضور بیست ساله آمریکا در افغانستان پایان داده شد.

طالبان روز نهم سنبله را به عنوان روز «خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی» از افغانستان، تعطیلی عمومی اعلام کرده‌اند و به تمام مسئولان محلی خود دستور داده‌اند که این روز را جشن بگیرند.

شب گذشته، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان اعلام کرد که به مناسبت نهم سنبله «روز آزادی کشور»، ساعت ده شب آتش فشانی در «کوه آسمایی» و «تپه وزیر محمد اکبر خان» انجام می‌شود.

سخنگوی طالبان افزود که: «به تمام نیروهای امنیتی خبر داده می‌شود که کسی فیرهای هوایی ننماید و آرامش مردم را حفظ کنند.»

اما هنوز ساعت ده نشده بود که نیروهای طالبان از تمام نقاط شهر کابل فیرهای شادیانه را آغاز کردند و آسمان کابل از گلوله پر شده بوده و صدای آن در تمام شهر می‌پیچید.

آغاز فیرهای شادیانه از سوی نیروهای طالبان نشان می‌داد که آنها به دستور رهبران شان بی‌توجه هستند و علارغم منع شدن فیرهوایی، آنها اقدام به این کار کردند.

هنوز از تلفات و خساراتی که فیرهای شادیانه طالبان به شهروندان کابل وارد کرده است، گزارشی در دست نیست، اما در سال‌های گذشته فیرهای شادیانه و هوایی همواره باعث کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از شهروندان شده است.

شادمانی با گلوله

شادمانی طالبان با فیر گلوله و ایجاد ترس و وحشت در دل مردم، تازگی ندارد و بارها از سوی نیروهای این گروه در یک سال گذشته، تکرار شده است.

سال گذشته، درست در نخستین دقایق بامداد روز نهم سنبله در حالی‌که جنرال کریس دوناهو، به عنوان آخرین سرباز آمریکایی کابل را ترک کرد، نیروهای طالبان فیرهای شادیانه را آغاز کردند.

با توجه به اینکه مدت کوتاهی از تسلط طالبان در افغانستان می‌گذشت و وضعیت کشور بحرانی بود، با آغاز گلوله باری در نیمه شب، بسیاری از شهروندان فکر کردند که جنگ در کابل آغاز شده است و این شهر بار دیگر در آتش جنگ و درگیری‌های خانه‌به‌خانه، خواهد سوخت.

در آن زمان، بسیاری از شهروندان، عکس‌های از زنان و کودکان وحشت زده را که از ترس در زیر زمین خانه‌ها، پنهان شده بودند، در شبکه‌های اجتماعی نشر کردند؛ عکس‌های که نشان می‌داد چگونه شادمانی طالبان، آرامش یک شهر هفت میلیونی را بهم زده است و ترس و وحشت ایجاد کرده است.

چند شب قبل از خروج آخرین سرباز آمریکایی از افغانستان نیز حوالی ساعت ده شب، صدای گلوله باری نیروهای طالبان آرامش شهر کابل را برهم زد. نیروهای طالبان از هر کوچه و ناحیه، با سلاح‌های سبک و سنگین، گلوله باری می‌کردند و صدای گلوله در شهر می‌پیچید و آرامش خانه‌ها و مردم را درهم می‌شکست.

بسیاری از مردم در بهت و حیرت فرو رفته بودند که چه اتفاقی افتاده است؛ هیچ کسی نمی‌دانست که واقعا چه در حال رخ دادن است، آیا جنگ در کابل آغاز شده است؟

شایعاتی نیز دست به دست شد که طالبان پنجشیر را تصرف کرده‌اند و شماری نیز می‌گفتند که رهبر طالبان وارد کابل شده است، اما هیچ وقت واقعا مشخص نشد که طالبان چرا آن شب یک شهر را در وحشت فرو بردند.

شب گذشته نیز دقیقا برای سومین بار بود که شهروندان افغانستان در کابل از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، با ترس و وحشت سر بالشت گذاشتند و خوابیدند؛ زیرا بسیاری از آنها از جشن طالبان آگاه نبودند و نمی‌دانستند که قرار است این گروه یکبار دیگر با شکافتن سینه آسمان کابل با گلوله‌های به جا مانده از آمریکایی‌ها، خروج آنها را از افغانستان، جشن بگیرند.

آخرین سرباز آمریکایی چگونه از افغانستان خارج شد؟

وزارت دفاع آمریکا در ۳۰ آگست ۲۰۲۱ با نشر عکسی که با دوربین دید در شب گرفته شده بود، اعلام کرد که آخرین سرباز آمریکایی از افغانستان خارج شد و عملیات تخلیه شهروندان و همکاران آمریکایی از افغانستان، پایان یافت.

این عکس، جنرال کریس دوناهو، فرمانده نیروهای هوایی آمریکا را نشان می‌دهد که با تفنگی در دست، در حال سوار شدن بر هواپیمایی C-17 برای ترک افغانستان است.

پیش از او، راس ویلسون، سفیر آمریکا در افغانستان، بر این هواپیما سوار شده بود و جزئی از آخرین آمریکایی‌هایی بود که افغانستان را ترک کردند.

جنرال فرانک مکنزی، فرمانده ستاد نیروهای مرکزی آمریکا (سنتکام) در یک ویدیو کنفرانس اعلام کرد که: ««من اینجا هستم تا پایان عقب‌نشینی از افغانستان و اتمام عملیات تخلیه شهروندان امریکایی، افغان‌های آسیب‌پذیر و شهروندان کشورهای ثالث را اعلام کنم.»

با این اعلام، جنگ بیست ساله آمریکا در افغانستان پایان یافت و نیروهای آمریکایی و ناتو، پس از بیست سال حضور در افغانستان، این کشور را ترک کردند.

آمریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی برای سقوط حکومت طالبان به افغانستان حمله کرد، اما بیست سال بعد در حالی از این کشور خارج شد که طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری افغانستان شده بودند و تمام این کشور را یکبار دیگر در کنترل خود درآورده بودند و اکنون خروج این کشور از افغانستان را، روز آزادی نامیده و جشن می‌گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا