یاد بود از احمدشاه مسعود؛ طرفداران قهرمان ملی امسال صرف با انتشار پیام ها اکتفا کردند
بیست و یک سال قبل از امروز به تاریخ هژدهم سنبله احمد شاه مسعود فرمانده معروف جهادی در افغانستان توسط دو عضو شبکه القاعده کشته شد٬ پیروان وی که جبههٔ مقاومت ملی را تشکیل داده اند٬ در اعلامیه یی به همین مناسبت گفته اند که این کشور بار دیگر در اشغال « هراس افگنان بین المللی» قرار گرفته است.
امسال از کشته شدن این فرمانده در حالی یاد بود به عمل می آید که طالبان در افغانستان حاکم اند و
بزرگذاشت از سالگرد وی نیز از تقویم رسمی کشور برداشته شده است.
در دو دههٔ گذشت یاد بود این فرمانده و بعدآ تجلیل های رسمی از سایر قربانیان در افغانستان زیر نام « هفته شهید» صورت میگرفت که حتی در برخی از موارد برنامه ریزی برای یاد بود از احمد شاه مسعود به دلیل بی بندو باری برخی از هواداران وی در روی جاده ها٬ با انتقادات تند نیز به همراه بود.
مسعود٬پسر احمد شاه مسعود ٬ که رهبری جبههٔ مقاومت ملی – ضد حکومت طالبان را به عهده دارد٬ روز جمعه ۱۸ سنبله با نشر اعلامیهیی گفته که پس از دو دهه مقاومت افغانها در برابر طالبان و و ادامهٔ مقاومت٬ «یک نیاز ملی و شرعی» است.
در این اعلامیه گفته شده، ” از تمام مردم آزاده و رهروان قهرمان ملی افغانستان می طلبیم تا با مبارزات سیاسی، نظامی، اجتماعی، دینی و فرهنگی در برابر گروه نیابتی و تروریستی تلاش نمایند.”
جبههٔ مقاومت ملی افغانستان بیشتر در بخش های شمال افغانستان به خصوص در ولایت پنجشیر فعال است٬ اما گفته می شود که رهبران این جبهه به شمول احمد مسعود در کشور های تاجکستان و ایران به سر می برند.
امسال روز ترور احمدشاه مسعود تنها از سوی برخی از مقامهای حکومت جمهوری پیشین و طرفدارانش با نشر پیامها در شبکههای اجتماعی یادبود شد.
حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان در تویتی نوشته است:
“احمدشاه مسعود قهرمان ملی – مجاهد توانا و چهرهٔ وطن دوست بود که در نتیجهٔ دسیسههای بیگانهها به دست بیگانهها به شهادت رسید، یاد و خاطرات این بزرگ مرد جهاد کشور در اذهان همهٔ مردم افغانستان جاودانه باقی خواهد ماند.”
لویه جرگه قانون اساسی افغانستان در سال ۲۰۰۳ به احمد شاه مسعود لقب قهرمان ملی را اعطا کرد
با این حال عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی حکومت پیشین و فرد نزدیک به احمدشاه مسعود از مبارزه احمدشاه مسعود برای استقلال و عدالت اجتماعی در افغانستان ستایش کرده است.
آقای عبدالله در صفحهٔ فیسبوکش نوشته است:
“۲۱ سال از شهادت قهرمان ملى سپری شد، با گذشت بیشتر از دو دهه، نام احمدشاه مسعود به نمادی از پایمردی، برابری، استقلال طلبی، تحقق عدالت اجتماعی و مبارزه در مقابل تجاوز مبدل شده است.”
صلاحالدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی، عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش ملی و شماری از مقامها و شخصیتهای پیشین٬ نیز پیامها و تبصرههای مشابهٔ منتشر کردند.
یک گروه از زنان که با در مخالفت با سیاست های طالبان قرار دارند و به عنوان « زنان معترض » شناخته میشوند نیز با نشر پیام ویدیویی در شبکههای اجتماعی گفتهاند به راه مسعود به عنوان “راه آزادی خواهی” ادامه میدهند.
شیوهٔ تجلیل از کارنامه های احمد شاه مسعود همواره با مخالفت های نیز به همراه بوده است. مردم با اشاره به گشت و گذار مسلحانه افراد بی بند و بار در جاده ها و اذیت و آزار های خیابانی در هژدهم سنبله سال های گذشته می گویند که امسال چنین مزاحمت های وجود ندارد.
روح الله تلاش یکی از این باشندگان به رادیو آزادی میگوید:
” احمدشاه مسعود یک مجاهد افغان بود که در برابر روسها جنگید، اما در سالهای گذشته نحوه برگزاری آن برای هیچ افغانی قابل قبول نبود که یک گروه از مردم بی پروا به جادهها میبرآمدند و برای مردم مزاحمت میکردند.”
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت به رادیو آزادی گفت، آنان “بزرگداشت از روزهای چهرههای اختلافی را اجازه نمیدهند.”
احمدشاه مسعود پس از جنگ درازمدت با نیروهای اتحاد شروی پیشین و سپس طالبان، در سال ۲۰۰۱ میلادی به تاریخ ۱۸ سنبله در یک حملهٔ انتحاری در ولسوالی خواجه بهاوالدین ولایت تخار توسط دو عرب که خود شان را خبرنگار معرفی کرده یودند و مواد انفجاری را در کمره های فلمبرداری جابجا کرده بودند، کشته شد.
لویه جرگۀ قانون اساسی افغانستان که در سال ۲۰۰۳ برگزار گردید٬ برای احمد شاه مسعود لقب « قهرمان ملی افغانستان » را اعطا کرد که این تصمیم نیز با مخالفت هایی به همراه بود.