افغانستانجهان

سازمان ملل: خشونت مبتنی بر جنسیت در قوانین بین‌الملل جرم است

سازمان ملل به دنبال گسترش داد‌خواهی‌ فعالان حقوق بشر به‌منظور به‌رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان برای نخستین‌بار نشستی با حضور نمایندگان کشورها برگزار کرد.

این نشست روزجمعه، سی‌و یکم سنبله با سخنرانی‌‌ ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان، رینا امیری نماینده ویژه امریکا برای حقوق بشر و زنان افغانستان، عادله راز، نماینده پیشین افغانستان در سازمان ملل، میلانی ویفیر، نمایند پیش امریکا در امور جهانی و شماری از نمایندگان کشورها در حاشیه‌ هفتاد‌وهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد.

سخنرانان در این نشست وضعیت جاری در افغانستان را مصداقی از «آپارتاید جنسیتی» عنوان کرده و خواستار اقدامات عملی به‌منظور پایان دادن به این وضع شدند.

ریچارد بنت در بخشی از سخنان خود گفت که «جامعه جهانی به آنان [زنان در افغانستان] خیانت کرده» و افزود که وضعیت جاری در افغانستان «تنها با اقدامات عملی می‌تواند رفع گردد، نه با محکوم کردن‌ها و اظهار همدردی.»

گفتنی است که کارزار فعالان حقوق زن که پس از حاکمیت دوباره امارت اسلامی بر افغانستان به‌منظور به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی آغاز شده بود همچنان ادامه دارد و این روند اخیرا با اعتصاب غذایی شماری از دختران در کشورهای اروپایی و پاکستان همراه شده است.

اعتصاب غذایی تمنا زریاب پریانی، و همراهانش در شهر کلن آلمان، اعتصاب هدا خموش و مینه رفیق در ناوری، اعتصاب مهره فابی در سویدن و اعتصاب گروهی از فعالان حقوق زن در اسلام‌آباد پاکستان اخیرا به کارزار فعالان حقوق زن اضافه شده و خواست مشترک آنان از جامعه جهانی این است که «آپارتاید جنسیتی» را در افغانستان به رسمیت بشناسند.

مجموع این اعتراضات به نشستی با میزبانی سازمان ملل منجر شده و این بحث که آپارتاید جنسیتی در افغانستان حاکم است مورد بحث قرار گرفته است. ریچارد بنت همچنان در کنار بررسی وضعیت زنان در افغانستان خواهان تهیه گزارشی شده که بر اساس آن به پرسش‌های فنی که ممکن است در شورای امنیت سازمان ملل درباره آپارتاید جنسیتی در افغانستان مطرح شود، پاسخ بدهد.

افغانستان در دوسال گذشته و پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی شاهد شکل‌گیری شکاف بزرگ جنسیتی بوده و این واقعیت به تضاد بی‌سابقه‌ای در زمینه دسترسی به منابع، فرصت‌ها و حقوق اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دامن زده است.

این در حالی است که به تازه‌گی گروه از زنان بنام «جنبش زنان پنجره امید افغانستان» نیز خواهان به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان شده و تاکید کرده‌اند که سازمان ملل و نهاد‌های حقوق بشری سکوت شان را شکستانده و برای مبارزه با آپارتاید جنسیتی در افغانستان گام بر دارند.

گفتنی است که گزارش شورای حقوق بشر سازمان در مورد وضعیت زنان در افغانستان وجود «آپارتاید جنسیتی» را در افغانستان تصدیق کرده و در مورد «آزار و اذیت جنستی» گفته که تداوم وضعیت جاری به «آزار و اذیت جنسی» منتهی خواهد شد. آزار و اذیت جنسی مصداقی از جنایت علیه بشریت است و صحت وقوع آن در افغانستان دادگاه‌های کیفری بین‌المللی را وادار به مداخله می‌کند.

 

دکمه بازگشت به بالا