
پس از متوقف شدن روند صدور ویزا برای پناهجویان افغان و لغو سفرهای پناهندگی، نگرانیهای جدی درباره بازگشت زنان افغان به کشورشان به وجود آمده است.
حکومت ترامپ در ماه جنوری امسال روند صدور ویزا برای پناهجویان افغان را رهبر به حالت تعلیق درآورد و این تصمیم شامل ۱۶۶۰ افغان، از جمله بسیاری از زنان و دخترانی بود که در صورت بازگشت به کشور در معرض خطر جدی قرار داشتند. در ماه اپریل، اعلام شد که هزاران افغان واجد شرایط وضعیت حفاظت موقت، ممکن است این وضعیت را از دست بدهند و در معرض اخراج قرار بگیرند.
در ماه مارچ، گزارشها حاکی از آن بود که بیش از ۸۰ زن افغان که با بورسیههای تأمین شده از سوی آمریکا در عمان تحصیل میکردند، ممکن است بورسیههای خود را نیز از دست بدهند و مجبور به بازگشت به افغانستان شوند. این زنان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا تحت برنامه «بورسیه زنان» تحصیل میکردند، برنامهای که در سال ۲۰۱۸ راهاندازی شده بود.
وزارت خارجه آمریکا تأیید کرد که حمایت مالی برای این زنان تا ۳۰ جون ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت و با نزدیک شدن این تاریخ، نگرانیها درباره بازگشت آنها افزایش یافته است. در این شرایط، هیچ کشوری به غیر از افغانستان وجود ندارد که زنان و دختران از تمام حقوق انسانی خود محروم باشند و از تمامی ابعاد جامعه حذف شوند.
طی سه سال گذشته، طالبان دهها فرمان صادر کرده است که زنان و دختران را از هرگونه فعالیت بیرون از خانه منع میکند. علیرغم ادعاهای طالبان مبنی بر اینکه در حال کار برای حل مسئله آموزش زنان هستند، هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. قوانین سختگیرانهای که بر زنان تحمیل شده، با شدت اجرا میشود و هرگونه تخلفی با تهدید، بازداشت و رفتارهای غیرانسانی مواجه میشود.
زنان افغان در سطح جهانی خواستار بهرسمیت شناخته شدن وضعیت خود بهعنوان آپارتاید جنسیتی هستند. به گفته مجله فوربز، برای مقابله با این وضعیت، اعمال فشار بینالمللی از طریق قطع روابط دیپلماتیک و اقتصادی با طالبان ضرورت دارد. همچنین، نیاز به اجرای اقدامات جامع برای تحقق عدالت و حمایت از زنان و دختران در داخل و خارج افغانستان وجود دارد.
این در حالی است که کمکهای جهانی به زنان افغان کاهش یافته و بسیاری از کشورها تعهدات خود را کاهش داده یا مرزهای خود را بستهاند. فوربز تاکید میکند که این زمان برای بازنگری رویکردهای موجود و اطمینان از کافی بودن پاسخها برای حل بحران است، زیرا آینده زنان و دختران افغانستان در خطر است.