افغانستان

پشت پرده حملات مرگبار شمال کشور

ولایت بدخشان در شمال کشور در روزهای اخیر شاهد حملات مرگباری بوده است؛ حملاتی که گمانه زنی های زیادی را در مورد بی ثباتی و ناامنی در شمال افغانستان به وجود آورده است.

ولایت بدخشان صبح دیروز پنجشنبه نیز شاهد یک انفجار مرگبار بود؛ انفجاری که در آن دست کم یک فرمانده ارشد طالبان و چندین غیرنظامی کشته شده اند.

عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخله طالبان گفته است که در این انفجار 11 نفر کشته و 30 نفر دیگر زخمی شده است.

او به کشته شدن فرماندهان و اعضای طالبان در این انفجار اشاره نکرده است، اما منابع محلی می گویند که در این انفجار، صفی الله صمیم، فرمانده ارشد طالبان کشته و شماری از اعضای این گروه زخمی شده اند.

منابع محلی همچنین آمار تلفات این انفجار را دست کم 15 کشته و حدود 50 زخمی می گویند.

این انفجار در «مسجد نبوی» در مرکز ولایت بدخشان، زمانی رخ داد که مراسم ترحیم مولوی نثار احمدی احمدی، معاون پیشین والی طالبان برای بدخشان، در حال برگزاری بود.

نثار احمد احمدی، معاون و سرپرست مقام ولایت طالبان برای بدخشان دو روز پیش در یک انفجار دیگر در مرکز بدخشان کشته شد.

نثار احمد احمدی و مولوی صفی الله صمیم، دو فرمانده ارشد طالبان و از ولسوالی یفتل ولایت بدخشان بودند.

حملات کار کیست؟

انفجار امروز در بدخشان، سومین حمله بر مقامات و فرماندهان ارشد طالبان در شمال افغانستان در چهار ماه گذشته است.

وقوع چنین حملاتی، گمانه زنی های زیادی را به وجود آورده است و روایت های مختلفی از دلایل وقوع این حملات ارائه شده است.

مسئولیت حمله دو روز پیش بر معاون والی طالبان در بدخشان را گروه داعش به عهده گرفت، اما مسئولیت حمله امروز را تاکنون هیچ فرد و گروهی به عهده نگرفته است.

هرچند که طالبان حضور داعش در افغانستان را رد می کنند و می گویند که این گروه را در افغانستان از بین برده اند، اما به باور کارشناسان، این حملات و گزارش های مختلف نهادهای بین المللی نشان می دهد که گروه داعش همچنان امنیت و ثبات افغانستان را تهدید می کند.

به تازگی انیستیتوت صلح ایالات متحده آمریکا در گزارشی گفته است که از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، تهدیدات تروریستی در منطقه افزایش یافته است.

این نهاد نوشته است که این تهدیدات از جانب طالبان و یا «متحد نزدیک» آنها القاعده نیست، بلکه از جانب شاخه خراسان گروه داعش است.

در گزارش انیستیتوت صلح آمریکا آمده است که شاخه خراسان داعش اکنون استراتژی خود را از «کنترل قلمرو» به جنگ شهری تغییر داده است و در تلاش ایجاد اختلال در تلاش طالبان برای حکومت کردن است.

جدا از این، کشورهای آسیای مرکزی اخیرا به صورت متواتر در مورد حضور داعش، به ویژه در شمال افغانستان ابراز نگرانی کرده اند و آن را یک تهدید برای امنیت و ثبات منطقه دانسته اند.

«ادعای انتقال اعضای تی تی پی به شمال افغانستان»

علاوه بر اینکه حضور داعش در افغانستان به عنوان یکی از عوامل ناامنی ها در شمال این کشور دانسته می شود، بخشی دیگری از این ناامنی، به مسائل داخلی و سیاست های گروه طالبان ربط داده می شود.

روز گذشته، جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود، ادعا کرد که طالبان در تلاش است که اعضای تحریک طالبان پاکستان موسوم به «تی تی پی» را در شمال افغانستان اسکان بدهند و برای آنها سرپناه بسازند.

این ادعا پس از آن مطرح شد که راناثناءالله، وزیر امور داخله پاکستان در یک مصاحبه ادعا کرد که طالبان به آن کشور پیشنهاد داده که اعضای تی تی پی را از مناطق مرزی دو کشور، به مناطق دیگر در داخل افغانستان منتقل کنند.

علی میثم نظری، مسئول روابط خارجی جبهه مقاومت ملی افغانستان گفته است که «گزارش های نگران کننده» از جابجایی اعضای تحریک طالبان پاکستان توسط طالبان افغانستان در شمال این کشور وجود دارد.

او افزوده بود که «شهروندان افغانستان هرگونه تلاش تروریست‌های خارجی برای تجاوز سرزمین ما، تضعیف هویت، حیثیت و آزادی ما یا تحمیل تروریسم و افراط‌گرایی خود بر ما را به‌شدت رد خواهند کرد.»

کارشناسان انتقال نیروهای طالبان پاکستان به شمال افغانستان را بخشی از سیاست غصب زمین و هژمونی قومی در افغانستان می دانند که اکنون از سوی گروه طالبان دنبال می شود.

در تاریخ افغانستان بارها چنین اتفاقاتی افتاده است و ساکنان این کشور به این باور هستند که حاکمان پشتون تلاش کرده اند سرزمین های مربوط به اقوام دیگر این کشور را غصب و در اختیار افرادی از قوم پشتون قرار دهند و این سیاست را به بهانه های گوناگون اجرا کرده اند.

هرچند که طالبان تاکنون در مورد این گزارش و ادعای جبهه مقاومت ملی واکنشی نشان نداده است، اما پیش از این حضور اعضای تحریک طالبان پاکستان را در داخل افغانستان رد کرده بود و فقط در شماری از مناطق مرزی تأیید کرده بود.

اما برخی از کارشناسان معتقدند که این پروژه درحال انجام است. «عبدالله خنجانی» در واکنش به این رویداد در صفحه تویتر خود آورده است:
«روند وزیرستان‌سازی شمال افغانستان به‌شدت جریان دارد. برای به‌سر رساندن این پروژه سه کار باید انجام شود:

۱) کشتار فرمانده‌های میانه تاجیک‌ و اوزبیک‌تبار طالب توسط طالبان زیر نام داعش تا فرصت برای جابجایی فرماندهان جدید با ماموریت فراافغانستانی فراهم شود. مثال کشتار طالبان بدخشی در دو‌ روز گذشته.

۲) اشغال زمین‌های مردم بومی توسط پشتون‌های طالب و متحدین تروریستی شان مثل تحریک طالبان پاکستانی، جماعت انصارالله، حزب اسلامی اوزبیکستان و ایغورهای چینایی. مثال پروژه قوش‌تپه.

۳) مدرسه‌سازی برای ایجاد یک بانک استخدام سرباز از غیرپشتون‌ها در ۳ سال اینده. مثال ایجاد نزدیک به ۳۰۰ مدرسه تنها در ولایت تخار.»

دکمه بازگشت به بالا