ورزش

اولین افغانی که توانست قله اورست را فتح کند

سمیع‌الدین صدیقی، اولین افغانی که توانست به روز چهارشنبه (۲۷ثور) به قله اورست صعود کند و نام خود را برای همیشه در تاریخ ثبت کرد.

صدیقی گفت: «دیروز توانستم به اورست صعود کنم و امروز به سلامت پایین [به کمپ اصلی] رسیدم.»

صدیقی سفر خود به اورست را با هدف افزایش آگاهی‌دهی و جمع‌آوری کمک‌های مالی برای توسعه ورزش اسکی و کوهنوردی از طریق موسسه خیریه «افغان پیکس» که ایجاد کرده بود، آغاز کرد.

صدیقی با صعود به قله اورست عزم و استقامت خود را به نمایش گذاشت و گفت که امیدوار است دستاورد او پیامی الهام بخش برای جوانان افغانستان باشد – که با فداکاری تزلزل ناپذیر، افغان‌ها می‌توانند بر هر مانعی غلبه کنند و به افتخارات دست یابند.

او گفت: «با صعود به قله اورست، هدف من این است که پیام قدرتمندی را به همه پسران و دختران افغان برسانم و به آنها قدرت بدهم تا باور داشته باشند که می‌توانند هر کاری را که در ذهن خود دارند انجام دهند.»

صدیقی افزود:«با وجود چالش هایی که ملت ما در نیم قرن اخیر با آن مواجه بوده است، افغانستان دارای ظرفیت زیاد برای رشد است. از طریق تلاش و اراده‌ی تزلزل ناپذیر، می‌توانیم راه را برای آینده‌ای مرفه هموار کنیم.»

صدیقی مدت‌هاست که از طریق موسسه خیریه «افغان پیکس» خود به توسعه کوه‌های افغانستان از نظر ورزش، ایمنی و حفاظت از طبیعت اختصاص داده است.

این درحالی است که طی سه سال گذشته، «افغان پیکس» حامی مسابقه اسکی هیجان انگیز در بامیان، افغانستان بوده است.

وی دراین باره تصریح کرد: «صعود من به اورست به عنوان یک فراخوان برای جهان است و توجه را به ماموریت «افغان پیکس» در توسعه کوه‌های دیدنی افغانستان جلب می‌کند که نویدهای باورنکردنی برای ورزش‌های کوهستانی و گردشگری است. در حالی که ما میزبان یک مسابقه اسکی سالانه در بامیان بودیم، «افغان پیکس» پیش‌بینی می‌کند که تیم‌های اسکی در سراسر مناطق کوهستانی افغانستان منتظر حمایت افراد و سازمان‌ها می‌باشند.»

قله اورست در هیمالیا با ارتفاع ۸۸۴۹ متر، مرتفع ترین قله جهان است و برای هزاران کوهنورد در سراسر جهان، قله اورست اوج در حرفه کوهنوردی آنها است.

ماه می پذ اذدحام ترین ماه در قله اورست است، و به گفته پایگاه اطلاعات هیمالیا، ویب سایتی که کوهنوردی هیمالیا را دنبال می‌کند، تقریبا ۸۰ درصد از ۱۱۳۴۱ صعود موفق اورست بین تاریخ‌های ۱۵ و ۲۶ می رخ داده است.

این قله بین نپال و تبت، یک منطقه خودمختار در چین واقع شده است و اولین افرادی که تا به حال به اورست صعود کردند، ادموند هیلاری، کوهنوردی از نیوزلند، و راهنمای تبتی او تنزینگ نورگای بودند. آنها در سال ۱۹۵۳ از این قله بالا رفتند و با هم رکورد بستند.

در حالی که صعود به قله اورست به یک تجربه محبوب برای کوهنوردان تبدیل شده است، یک اقدام خطرناک نیز است و نیاز به تجربه زیاد کوهنوردی و صحتمندی دارد.

برف و یخ روی کوه خطرات مرگباری مانند برف کوچ ایجاد می‌کند و به دلیل شرایط بد آب و هوایی فقط فصل محدودی برای صعود وجود دارد.

اما شاید بزرگترین خطر ارتفاع بلند باشد. بیشتر کوهنوردان به ارتفاع زیاد و سطوح کم آکسیجن عادت ندارند و به بالون‌های آکسیجن که همراه خود می‌آورند متکی هستند و به همین دلیل است که منطقه بالای ۸۰۰۰ متر ارتفاع اورست را “منطقه مرگ” می‌نامند. کوهنوردانی که زمانی طولانی را در این منطقه سپری می‌کنند ممکن است به مریضی‌های ارتفاع (کسالت در اثر ارتفاع زیاد) و حتی به تورم مغز (افزایش فشار در سر) مبتلا شوند.

دکمه بازگشت به بالا