نقض حقوق اقلیت های مذهبی توسط طالبان؛ محدود شدن شرایط زندگی برای اقلیت های مذهبی در افغانستان
اقلیت یا گروه اقلیت، اشاره به دستهای از افراد است که متفاوت از اکثریتِ جامعهای هستند که عمدهٔ قدرت اجتماعی را در دست دارند. در چنین شرایطی، اکثریت ممکن است مواضعِ اکثریتیِ خود را بهشکلِ قانون نیز تعریف کرده باشد.
تهیه شده توسط: علی احمد برات
در علوم انسانی جدید، واژه “اقلیت” تنها مختص گروههایی که از نظر آماری تعدادشان کمتر باشد نیست. “اقلیت” به گروههایی نیز اشاره دارد که به خاطر ویژگیهای زبانی، فرهنگی، نژادی، قومیتی، جنسیتی، جنسی و غیره، از نظر جایگاه اجتماعی، دسترسی به تحصیل و اشتغال و به طور کلی بهرهمندی از حقوق انسانی در جایگاهی فرودست نسبت به یک گروه مسلط در جامعه قرار میگیرند.
اقلیتها در افغانستان
افغانستان جامعهای چندفرهنگی و چندمذهبی دارد که اقلیتهای مذهبی مختلفی در آن زندگی میکنند. اکثریت مردم افغانستان از دین اسلام پیروی میکنند،جمعیت افغانستان در سال 2017 در حدود 33.3 میلیون نفر می رسد. به طور تخمینی 84 الی 89 درصد نفوس افغانستان را مسلمانان سنی مذهب و 10 الی 15 درصد را مسلمانان شیعه مذهب تشکیل میدهند. تقریبا 0.3 درصد دیگر هم پیروان مذاهب دیگر اند که میتوان از جمله از جمعیت کوچک سیک ها، هندو ها، مسیحیان، و سایر ادیان یاد آور شد .
اقلیت های مذهبی در افغانستان زیر حاکمیت جمهوریت آرامش نسبی داشته اند اگرچه از حملات مسلحانه و انفجار ها در امان نبوده اند اما بعد از سقوط دولت افغانستان بدست طالبان در 15 اگست 2021 وضعیت آزادی مذهبی و اقلیت ها در افغانستان زیر حاکیت گروه طالبان روز به روز بدتر شد تا حد که گشت و گذار و تجلیل از مراسم مذهبی و فرهنگی برای این گروه تنگ تر و محدودتر شد. زیرا طالبان تفسیر خودشان را از احکام شرعی بر مردم تطبیق میکند و این وضعیت آزادی اقلیتهای مذهبی را سلب کرده است.
اگرچه اکثریت غیرمسلمانان در دوره اول حکومت طالبان در سالهای 1996 – 2001 از این کشور خارج شدند، اما جمعیت کوچکی از اقلیتهای مذهبی، از جمله سیکها، هندوها و برخی از یهودیان باقی ماندند.
زبلون سیمینتوف، فردی که گفته میشد آخرین یهودی افغانستان است، در سپتمبر 2021 به خاطر ترس از آزار و اذیت طالبان، کشور را ترک کرد و آخرین کنیسه که او در کابل فعال نگهداشته بود، تعطیل شد.
در گزارش از کنگره امریکا آمده است که تنها چند روز پس از تسلط طالبان، افراد مسلح طالبان به گردواره (عبادتگاه) سیکها در منطقه کارته پروان کابل رفتند تا از جامعه سیک و هندو بخواهند که از افغانستان بروند.
در اکتبر 2021، ویدئوهایی منتشر شد که افرادی گردوارهی سیکها را در کارته پروان خراب کرده و غارت میکردند. در جون 2022، نیز گروه داعش بار دیگر به گردواره سیکها در کابل حمله کرد و 2 نفر را کشت.
بنا به گزارش کنگره آمریکا، در حال حاضر کمتر از 100 هندو و سیک در افغانستان باقی ماندهاند، تنها شمار کمی از آنها میخواهند برای مراقبت از گردواراها و معابد خود در این کشور بمانند و بقیه درصدد تهیه اسناد سفر خود هستند.
در همین حال، اقلیتهای دیگر مذهبی نیز در معرض خطر قرار دارند، بنا به این گزارش، در نومبر و دسمبر سال گذشته، طالبان 28 عضو جامعه مسلمانان احمدیه را در کابل بازداشت کردند. به گفته اعضای این جامعه، طالبان به دروغ آنها را متهم به عضویت گروه داعش کرده است. این افراد در جولای 2022 آزاد شدند.
در افغانستان، بهاییها نیز قبلا و هم بعد از به قدرت رسیدن طالبان با آزار و اذیت روبرو بودهاند. در سال 2007، اداره کل فتوا و محاسبات دادگاه عالی افغانستان (ستره محکمه)، دیانت بهایی را «کفرآمیز و پیروان آنها را کافر» اعلام کرد.
جامعه بهائی از زمان صدور این حکم مخفیانه زندگی کرده و هویت مذهبی خود را افشا نمیکنند.
اقلیت های مذهبی و قومی در افغانستان هیچگاه بگونه کامل و در هیچ یک از حکومتی از حقوق بشری و اجتماعی شان برخوردار نبوده اند
بر اساس گزارش ریچارد بنت طی سال اول حاکمیت طالبان در افغانستان در 22 حمله ثبت شده علیه غیر نظامیان در حدود 334 کشته و 631 نفر زخمی شده است که 16 حمله بالای قوم هزاره ها صورت گرفته است که 3 حمله آن بالای مراکز آموزشی بوده است.
در 30 سپتمبر سال 2022 در حمله بالای آموزشگاه کاج 54 نفر کشته و 114 نفر زخمی شده اند که تمام افراد از قشر جوان بوده است .
در موانع که از طرف حاکمیت طالبان صورت گرفته است ، تحقیر و رفتار زشت با خانواده های قربانیان ،منع ملاقات با زخمیان ، منع اعطای خون برای زخمیان و دیگر موارد بوده است .
چنین حملات در گذشته و در حاکمیت طالبان بیشتر گروه داعش بر عهده گرفته است .
نظر به گزارش ریچارد بنت در تاریخ 25 نومبر 2022 به تعداد 8 فرد ملکی به شمول 4 کودک از قوم هزاره در ولایت دایکندی توسط طالبان کشته شده اند که آثار شکنجه در اجساد دیده شده است .
طالبان گروه اسماعیلیه را که از جمله مذاهب اقلیت است را مرتد اعلام کرده است .
سیکها ، هندوها ، مسیحیان ، احمدیها و اسماعیلیه از دیگر جمله اقوام و مذاهب اقلیتها در افغانستان هستند .
زمین های شخصی اقوام ذکر شده توسط کوچیها که از حمایت طالبان برخوردار اند غصب شده و از خانههای شان اخراج شده اند .
بنابر وضعیت کنونی و حاکمیت فعلی در افغانستان و تهدیدات امنیتی وجود داشت نتوانستیم که با برخی از اقلیت های مذهبی به گونه مستقیم گفتگو داشته باشیم.
*این گزارش خبری با حمایت روزنامه نگاران برای حقوق بشر «JHR» تهیه شده است.
بیشتر از خبرگزاری کوکچه کشف کنید
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
شما باید داخل شوید برای نوشتن دیدگاه.