به سوی آینده: چگونه آموزش مجازی میتواند درهای تحصیل را به روی دختران افغان باز کند؟
رییس دانشگاه گوهرشاد افغانستان از متوقف شدن تحصیل بیش از ۲۰۰ هزار دانشجوی زن بهدلیل ممنوعیت آموزش برای زنان خبر داد و به اهمیت آموزشهای مجازی بهعنوان راهحلی برای ادامه تحصیل در شرایط کنونی پرداخت.

دکتر محمدعلی اخلاصی، رییس دانشگاه گوهرشاد افغانستان در گفتوگویی بیان کرد که با مطلق شدن ممنوعیت آموزش برای زنان و دختران در افغانستان، تحصیل دانشجویان حتی در رشتههای پزشکی نیز متوقف شده است. او گفت: “متوقف شدن آموزش بیش از ۲۰۰ هزار دانشجوی زن یک واقعیت مایوسکننده است.”
وی همچنین اشاره کرد که آموزشهای مجازی میتواند به عنوان یک راهحل برای گسترش آموزش دختران در افغانستان عمل کند. با راهاندازی آموزشهای آنلاین در کشورهای اطراف، دختران و زنان افغانستانی میتوانند با وجود محدودیتها، از این نوع آموزشها بهرهمند شوند و به اهداف و آرزوهای خود دست یابند.
دکتر اخلاصی تأکید کرد که هیچ ممنوعیتی بهطور رسمی برای آموزش مجازی زنان وجود ندارد و شرایط به گونهای است که زنان و دختران به سمت آموزشهای آنلاین روی آوردهاند. او با توجه به شیوع ویروس کرونا، تأکید کرد که این شرایط بستری برای کسب آموزشهای مجازی فراهم کرده است.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد که در سالهای اخیر، انواع آموزشها به خصوص آموزشهای آنلاین با استقبال بینظیر زنان و دختران روبهرو شده است. او گفت: “حدود ۱۰۰ هزار دختر افغانستانی متقاضی تحصیلات عالی هستند و اگر زمینههای آموزشهای آنلاین فراهم شود، بسیاری از آنها تمایل به تحصیل مجازی را خواهند داشت.”
دکتر اخلاصی همچنین به وضعیت کنونی دانشگاههای افغانستان اشاره کرد و گفت که در دوران قبلی، فضای مساعدی برای تحصیل زنان و دختران وجود داشت، اما در حال حاضر با ممنوعیت تحصیل، تمامی برنامههای آموزشی دختران متوقف شده است.
وی اضافه کرد که به سبب ممنوعیت آموزش، بیش از نیمی از جمعیت آموزشی افغانستان، مجبور به مهاجرت شدهاند و این مسئله تأثیرات منفی بر فرصتهای تحصیلی و شغلی زنان در کشور دارد.
او هشدار داد که در صورت ادامه وضعیت کنونی، با بحران در حوزه سلامت زنان مواجه خواهیم شد و ابراز امیدواری کرد که این ممنوعیتها بهزودی برطرف گردد. دکتر اخلاصی تأکید کرد که با وجود محدودیتها، در برخی رشتههای پزشکی در گذشته آموزشهایی ارائه میشد، اما اکنون این آموزشها بهطور کامل متوقف شده است.
با توجه به این اوضاع، فرصتهای آموزش مجازی میتواند امید تازهای برای زنان و دختران افغانستانی باشد که به دنبال ادامه تحصیل و دستیابی به آیندهای بهتر هستند.